Zlato (oz) / USD
1 905,49
0,46 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Švýcarská ekonomika klesla o 2,6 procenta, nejvíce za 40 let

Švýcarská ekonomika klesla v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňským čtvrtým kvartálem o 2,6 procenta – je to nejhlubší propad od roku 1980, kdy se údaj začal zveřejňovat, a větší pokles, než se očekávalo. Na vině je zastavení života v zemi kvůli koronaviru. Údaj dnes zveřejnil švýcarský Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO).

Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) předpokládá, že švýcarská ekonomika letos klesne o 6,7 procenta. Foto: iStock

Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta. Analytici v anketě agentury Bloomberg očekávali, že se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím sníží jen o 2,1 procenta a oproti stejnému období loni o 0,9 procenta.

Protikoronavirová opatření se zvláště silně dotkla sektoru služeb. „Historický pokles byl patrný v obchodu (minus 4,4 procenta) a v ubytovacích a pohostinských službách (minus 23,4 procenta), které se počátkem března potýkaly s klesajícími počty zahraničních návštěvníků,“ uvedl SECO.

Úřad předpokládá, že švýcarská ekonomika letos klesne o 6,7 procenta. V roce 2021 by se pak podle jeho odhadu měla začít pomalu zotavovat. Švýcarský čtvrtletní údaj o HDP je sice mírně horší než výsledek německého hospodářství za stejné období, ale výrazně lepší než výkon francouzské a italské ekonomiky, které mezičtvrtletně shodně odepsaly 5,3 procenta.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika