Vlny mrazů poničily úrodu českých jahod. Ovoce zdraží až o dvacet korun

ČTK ČTK
3. 6. 2020 15:38
České jahody letos podraží meziročně o deset až 20 korun na 120 až 150 korun za kilogram. Při zahájení samosběru na středočeské jahodové farmě Vraňany to ve středu řekl předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík. Polské jahody budou podle něj meziročně o desítky procent dražší, budou stát kolem 100 Kč za kilogram. Jako důvod zdražení v tuzemsku vidí mrazy, které úrodu snížily zhruba o třetinu.
Samosběr jahod u Prahy
Samosběr jahod u Prahy | Foto: Erika Šedivá

Jahody sklizené samosběrem ve Vraňanech stojí 69 Kč/kg. Podle Ludvíka se ročně sklízí mezi 3000 a 3500 tun jahod u profesionálních pěstitelů, letos však bude úroda do 2000 tun, odhadl.

Ovoce letos zasáhlo šest až sedm vln mrazů. V některých oblastech bylo i 20 mrazivých nocí a ovoce je jednou z nejnáchylnějších komodit na zmrznutí. Ludvík připomněl, že v důsledku teplých zim začínají rostliny kvést dřív a náhlé mrazy je pak lehce zničí.

Pěstební plochy jahodníků podle Ludvíka dlouhodobě rostou. Nárůst byl v posledních letech pětinový, v zemi je kolem 650 hektarů produkčních ploch. Přesto se podle něj většina jahod do ČR dováží, hlavně ze Španělska a Německa. Polské jahody ani podle Ludvíka ve statistikách nefigurují, protože se vozí přes hranice a prodávají se bez registrace u silnic.

Loni bylo dovezeno 16 500 tun čerstvých jahod, před deseti lety 7300 tun, řekl Ludvík. U zpracovaných je situace obdobná, loni šlo o 6700 tun, před dekádou o 3200 tun.

Podle spolumajitelky vraňanské farmy Dagmar Hančové chutnají odrůdy českých jahod lépe než odlišné odrůdy dovážené. Dovozové jahody musí přežít několikadenní transport, jsou tak spíše na zpracování do džemů, méně aromatické a pevnější.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle mluvčího Pavla Kopřivy loni zjistila 24 nevyhovujících vzorků u 270 hodnocených šarží jahod. O rok dříve bylo pochybení u 25 vzorků, hodnotilo se 116 šarží.

"Nedá se říct, že by se nedostatky v průběhu let nějak výrazně měnily. Zjišťujeme často nedodržení požadavků na označování, když při prodeji konečnému spotřebiteli není uvedena země původu nebo třída jakosti jahod. Jakost bývá většinou méně sporná a prodávané ovoce je bezpečné a jakostní. V souvislosti s označováním lze hovořit také o častém uvádění zavádějících údajů o zemi původu jahod," sdělil mluvčí. I podle vraňanských se stává, že se na samosběru snaží podnikatelé koupit účtenky samosbírajících zákazníků.

Jahody ve Vraňanech sklízejí na ploše zabírající zhruba 30 hektarů, přibližně polovina je využívána pro samosběr, druhá část úrody jde do prodeje. Na samosběr sem jezdí stovky lidí za den.

Video ze samosběru jahod u Prahy

U Prahy začal samosběr jahod. Vyjdou o polovinu levněji než ty v obchodě | Video: Erika Šedivá
 

Právě se děje

Další zprávy