Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od dnešní půlnoci se zcela otevřou hranice se Slovenskem. Cestovat mohou lidé bez omezení

Od dnešní půlnoci se plně obnoví volný pohyb osob mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru. V Praze to dnes oznámili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič na úvod první oficiální Matovičovy návštěvy v Česku. Na odpolední tiskové konferenci slovenský premiér uvedl, že od týmu vědců má zelenou pro to, aby se úplné otevření hranic týkalo též jakékoli formy dopravy. Podle Babiše o tom diskutují ministři vnitra, i podle něj by měla být mezinárodní vlaková a autobusová doprava na Slovensko bez omezení. Společné zasedání české a slovenské vlády se letos uskuteční ve Slovenském ráji, řekl Matovič.

Česko dosud jednalo se Slovenskem a dalšími státy střední Evropy o otevření hranic od 15. června. Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. Hranice také bylo možné překračovat pouze na oficiálních přechodech. Babiš 19. května řekl, že by považoval za ideální, aby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely současně 15. června.

O stejném termínu hovořil Babiš i dnes v souvislosti s Německem a Rakouskem, není ale vyloučené i dřívější otevření hranic. Rakousko od čtvrtka ruší kontroly na všech svých hranicích s výjimkou těch s Itálií. Lidé z Česka, Slovenska i dalších sousedních zemí nebudou při cestě do Rakouska muset předkládat negativní test na koronavirus, nepočítá se ani s povinnou karanténou.

Dárek k Matovičově první návštěvě Česka

Premiéři dnes uvedli, že uvolnění hraničního režimu přivezl Matovič jako dárek při své první oficiální návštěvě Česka. Řekli, že se na něm dohodli před dvěma dny, od té doby to ale udržovali jako tajemství. Matovič dnes také řekl, že od vědců dostal povolení pro obnovení volného pohybu osob i s jinými zeměmi, nespecifikoval ale s kterými.

Matovič je na své první zahraničí cestě po březnovém nástupu do úřadu, pro Česko je jeho příjezd první oficiální premiérskou zahraniční návštěvou od začátku pandemie. Uvítací ceremoniál před Kramářovou vilou opatření proti koronaviru ovlivnila. Oba premiéři měli roušky a bílé rukavice, stejně jako členové jejich delegací. Když Matovič vystoupil z limuzíny, přivítal se s Babišem objetím, poté oba prošli po červeném koberci před čestnou stráží a podívali se z vyhlídky na Prahu. Následně společně oznámili uvolnění hraničního režimu.

Matovič se svým politickým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrál březnové parlamentní volby, čímž ukončil osmiletou vládu Směru-SD. Premiérem byl jmenován 21. března. Matovičův kabinet se v prvních měsících své vlády musel zabývat zejména reakcí na epidemii koronaviru, Slovensku se podařilo udržet nízký počet nakažených.

Je tradicí, že první cesta českých a slovenských premiérů vede do země, se kterou je pojí společná československá historie. Matovič zatím, stejně jako většina evropských lídrů, zahraniční cesty odkládal kvůli koronaviru. S Babišem ale opakovaně jednal prostřednictvím videokonferencí.

Společné zasedání vlád ČR a SR letos bude ve Slovenském ráji

Společné zasedání české a slovenské vlády se letos uskuteční ve Slovenském ráji ve východní části země. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl předseda slovenského kabinetu Igor Matovič. Minulý rok se česko-slovenské jednání konalo v listopadu na zámku ve Valticích.

„Dohodli jsme se, že tradiční společné zasedání české a slovenské se tento rok uskuteční ve Slovenském ráji. Tak trošku symbolicky, abychom zvýraznili ať už krásy Slovenska, nebo význam turismu pro obě země," uvedl Matovič. Zároveň si pochvaloval dnešní setkání s českým premiérem a delegací, které nazval velmi uvolněným, lidským a málo formálním.  

Na listopadovém společném jednání se česká a slovenská vláda například dohodly na vyšší míře spolupráce v oblasti obrany, třeba při nákupu armádních vozidel, ale také při výrobě munice. Kromě obrany zástupci obou vlád probírali například i nedostatek zdravotnického personálu, možnost poskytovat v pohraničí zdravotní péči pro pa

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Jan Luxík

Štítky hranice, otevření, Česko, Slovensko, Igor Matovič, Andrej Babiš, návštěva, Vláda Slovenské republiky, pandemie covidu-19, ANO 2011, Rakousko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dnešní půlnoci se zcela otevřou hranice se Slovenskem. Cestovat mohou lidé bez omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.