Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Slovenský premiér Matovič zamířil na Hrad. Návštěva Prahy je jeho první oficiální zahraniční cestou

Matovič se ujal funkce v březnu, dosud ale zahraniční cesty odkládal, podobně jako většina evropských lídrů, kvůli koronaviru. foto: Reprofoto/Twitter: Jiří Ovčáček

Aktualizováno
Praha - Prezident Miloš Zeman se ve středu na Pražském hradě setkal s novým slovenským premiérem Igorem Matovičem. Poblahopřál mu k vítězství v parlamentních volbách a sestavení kabinetu, vyzdvihl také, že na Slovensku výrazněji neuspěly extremistické subjekty. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
  15:17aktualizováno  16:25

Od půlnoci se plně obnoví volný pohyb mezi Českem a Slovenskem. Hranice otevírá i Rakousko

Zeman a Matovič dále vyjádřili přání, aby nadstandardní vztahy obou zemí pokračovaly. Zdůraznili také význam uskupení visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Zeman také Slovensku poblahopřál ke zvládnutí pandemie koronaviru a ocenil otevření česko-slovenské hranice. Matovič ve středu před schůzkou s premiérem Andrejem Babišem (ANO) uvedl, že se od čtvrtka plně obnoví volný pohyb lidí mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru.

První (Matovičova zahraniční) návštěva míří do České republiky, což je...
Prezident Miloš Zeman se ve středu na Pražském hradě setkal s novým slovenským...

Jednání na Pražském hradě se zúčastnili též slovenský ministr vnitra Roman Mikulec a ministr zahraničí a evropských záležitostí Ivan Korčok.

Slovenský premiér Matovič navštíví příští týden Prahu, bude to jeho první zahraniční cesta

Matovič se ujal funkce v březnu, dosud ale zahraniční cesty odkládal, podobně jako většina evropských lídrů, kvůli koronaviru. Návštěva Prahy je jeho první oficiální zahraniční cestou. Před polednem se setkal s českým protějškem Andrejem Babišem (ANO). Kromě toho, že oznámili obnovení volného pohybu osob mezi zeměmi, jednali premiéři též o evropském fondu obnovy po epidemii koronaviru. V4 by se podle nich měla dohodnout na společném postoji k němu. Česko a Maďarsko zatím návrh kritizují, Slovensko a Polsko jsou k němu vstřícné.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!