Vondroušová na Štvanici hrát nebude, nahradí ji Martincová. Přijde jí, že finále v Paříži hrála už dávno

3. 6. 2020, 14:15
Aktuality 11
Loňská finalistka tenisového Roland Garros Markéta Vondroušová odstoupila kvůli nataženému břišnímu svalu z exhibičního antukového turnaje na pražské Štvanici. Světovou osmnáctku ve skupině B nahradí Tereza Martincová, která se dnes od 18:00 střetne s Kristýnou Plíškovou.
Profily hráčů
Markéta Vondroušová

Dvacetiletá Vondroušová hrála zápas naposledy koncem února v Dauhá. Od té doby jen trénovala, protože sezonu přerušila pandemie koronaviru.

"Mám natažený jeden břišní sval. Tahá mě od rána a nemůžu podávat. Tak jsme se dohodli, že za tohoto stavu je lepší nenastupovat," řekla sokolovská rodačka novinářům. "Docela hodně jsem trénovala a celkově jsem byla asi přetrénovaná. Hrála jsem na tuhle situaci docela dost a asi se to na mě zase podepsalo."

Poprvé bolest ucítila minulý čtvrtek. "Hrála jsem dva sety, zkoušela jsem to a pak mě to začalo trochu táhnout. O víkendu a v pondělí jsem měla pauzu. V úterý jsem to zkusila, při hře mě to nebolí, ale při servisu jo a bez servisu asi úplně hrát nemůžu. Nechci si to dodělat, zvlášť když jsem ve čtvrtek měla hrát s Kájou Muškou (Muchovou)," řekla svěřenkyně Jiřího Hřebce a Jana Hernycha.

Podle fyzioterapeuta má mít klid do neděle. "Budu chodit každý den na fyzio a jinak nic. Snad to bude po pár dnech dobré," doufala Vondroušová.

Příští týden by si ráda zahrála úvodní díl soutěže družstev tenisového svazu nazvané Barvy pro budoucnost a poté charitativní Tipsport Charity Cup, v kterém se proti sobě postaví týmy Karolíny Plíškové a Petry Kvitové. "Holčičí Laver Cup. Chtěla bych hrát, protože už mi docela chybí zápasový stres," uvedla Vondroušová.

Přivítala i myšlenku souboje českých a slovenských reprezentačních družstev 4. a 5. července. "To je dobrý, aspoň se konečně něco děje," uvedla.


Vondroušové přijde, že finále v Paříži hrála už dávno
Před rokem šokovala Vondroušová postupem do finále Roland Garros. Obhajovat úspěch na antukovým grandslamu měla v těchto dnech, ale kvůli opatřením proti koronaviru je turnaj v Paříži odložen a možná se uskuteční na podzim. Světová osmnáctka využila nenadálé volno ke studiu a má za sebou písemnou státní část maturity na obchodní akademii.

Loni na Roland Garros Vondroušová neztratila cestou do finále ani set a nestačila až v boji o titul na současnou světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie "Zdá se mi to docela dávno," uvedla levoruká tenistka na Štvanici, kde měla hrát exhibiční turnaj, ale kvůli nataženému břišnímu svalu odstoupila.

Kvůli zranění, ale zápěstí, po úspěchu ve Francii loni půl roku nehrála. "Takže to je vlastně taková poslední vzpomínku na hraní," řekla. "A samozřejmě na to ráda vzpomínám. Zvlášť vidím tu partu lidí, jak jsme se vraceli všichni společně."

Při letošním návratu na kurty stihla před přerušením sezony odehrát pět turnajů včetně Australian Open. Po návratu z Indian Wells, kde už se nehrálo, trávila čas s rodinou a posléze byla v Praze. "Dělala jsem kondici a hrála, ale zároveň si říkala: Ty jo, takhle trénovat, občas to byla fraktura vůle. Proč trénuju bez turnajů?"

Nenadálé volno využila k přípravě na maturitu. "Když není co dělat, aspoň trochu zaměstnám mozek. Ale bolí to. Dost!" řekla. V pondělí a v úterý absolvovala písemnou část a 18. a 19. června ji čeká ústní. "Češtinu, angličtinu, to je státní část, a pak ekonomiku a další angličtinu, takovou profilovou," uvedla dvacetiletá tenistka.

Návrat ke studiu pro ni nebyl snadný. "Strašný, šílený," přiznala. "Já nebyla hrozně dlouho ve škole, už na střední jsem měla individuál. Nahrnulo se toho na mě teď docela dost, ale nějak jsem to zvládla. Snad už to dotáhnu."

Poslední týden se učila hodně a na tenis chodila jen jednou za den. "Zapinkat si na hodinu a půl a bylo to pro mě strašné vysvobození," usmála se.

Kromě maturity a tréninku si užívala času stráveného s nejbližšími. Normálně je během sezony prakticky nepotká. "To je příjemný, že jsem s nimi častěji. A zařídila jsem si konečně v Praze byt, který jsem si loni koupila," řekla. Nechala si udělat i nové tetování, růži na ruce doplnily "abstraktní čáry" pod pravým kotníkem.

Přiznala, že jí tenisový kolotoč docela chybí. "Jsem zvyklá být v jednom kole, ale teď se pro nás zastavil čas," řekla Vondroušová.

Na světový okruh by se mohla vrátit na přelomu srpna a září. Američané se snaží uspořádat grandslamové US Open. "Slyšela jsem a teď i od WTA, že chtějí hrát bez diváků a hráč by si mohl vzít jednoho člověka s sebou. Vůbec nevím, jak by tenisti reagovali. Mně je to třeba jedno, když vozím jenom Herňu (kouče Hernycha), ale ostatní mají fakt hodně lidí," uvedla vítězka loňského turnaje v Bielu.

Jelikož moc turnajů za uplynulý rok kvůli zranění a pandemii neodehrála, už zápasy vyhlíží, "Chybí mi ten stres. Ráda bych hrála, ale odrazují mě omezení. Být někde na hotelu v karanténě, to mi přijde lámaní přes koleno," konstatovala.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
misa
každé hráčce, která chce hrát :) Tipuju, že ve dvacítce jich bude většina.
Reagovat
Fandina
Maky má info od WTA, že USO by se hrál bez diváků a hráči s jen jedním člověkem. Tak si myslím, že USO bude.
Reagovat
Mantra
ta je chatrná jak stará bába - pro profi sportovce zlej sen, její štěstí za to finále RG, taky by mohla skončit někde "u pásu" -život není láce
Reagovat
vendulkabendulka
Taky tě mám ráda.
Reagovat
Fandina
Maky je pořád něco, je to škoda. A co maturita? Už něco bylo?
Reagovat
Fandina
Takže písemnou část maturity dělala Maky v pondělí a uterý. Díky za doplnění článku.
Reagovat
Alien
A z čeho dělala maturitu?
Reagovat
paddy
Reagovat
Fandina
To nevím, z čeho děla písemnou, ale v článku je o tom tenhle odstavec:

Nenadálé volno využila k přípravě na maturitu. "Když není co dělat, aspoň trochu zaměstnám mozek. Ale bolí to. Dost!" řekla. V pondělí a v úterý absolvovala písemnou část a 18. a 19. června ji čeká ústní. "Češtinu, angličtinu, to je státní část, a pak ekonomiku a další angličtinu, takovou profilovou," uvedla dvacetiletá tenistka.
Reagovat
lvicek
Smankote, ona se ta nase devcata rozpadaji i takhle sama od sebe bez turnaju...
Reagovat
tommr
to dlouhý nicnedělání je z hlediska zranění možná ještě horší než pravidelná hra na turnajích ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist