Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

CIPA 04/2020: prodeje fotoaparátů meziročně spadly na třetinu

3.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
CIPA zveřejnila další statistiky, tentokrát za měsíc duben. Výsledky to jsou opravdu velmi špatné. Prodeje všech kategorií meziročně spadly zhruba na třetinu. Moc se nedařilo CSC, naopak DSLR vyrovnaly březnový propad.
Je tu počátek nového měsíce a s ním i čísla dodávek fotoaparátů za předchozí měsíce. CIPA nyní zveřejnila výsledky za duben 2020 a rozhodně nejde o optimistické hodnoty. Za celý měsíc bylo dodáno jen 551.377 fotoaparátů, což je míle vzdáleno hodnotám kolem 10 milionů v nejlepším období fotoaparátů před zhruba 10 lety. Pojďme ale do současnosti. Tohoto půl milionu znamená propad o 7,7 % proti letošnímu březnu, nicméně meziročně (proti loňskému dubnu) je to o 63,7 % méně! A jak si vedou jednotlivé kategorie?
 
CIPA logo
 
Kupodivu kompakty i fotoaparáty s výměnnými objektivy meziročně shodně spadly o oněch 63,7 %. V případě kompaktů tu máme 251.898 kusů (proti březnu -21,6 %). Pokud jde o hodnotu, pak šlo o propad o 13,6 % proti březnu a o 66,2 % proti minulému roku. Tentokrát se dost zadařilo DSLR. To je ale způsobeno i tím, že ty v březnu zaznamenaly až nebývale velký propad, takže se především vrací, než že by tak výrazně rostly. Proti březnu si tak se 172.860 kusy připisují 42,5 % k dobru. Meziročně jde ale o pokles o 60,8 %. Pokud jde o hodnotu, tak ta se změnila o +26,8 %, resp. -62,2 %.
 
Duben se nicméně vůbec nepovedl CSC fotoaparátům. Ty prodejně spadly pod zrcadlovky, a to docela výrazně. Zapsaly si jen 126.619 kusů, což je proti březnu 18,3% propad a meziročně dokonce o 67 %. Hodnotou jde pak o -15,6% a -68,2 %. Přestože však CSC mají v tomto měsíci značně menší početní zastoupení, průměrnou hodnotou překonávají zrcadlovky o 36 % (tedy o 85 % více na dodaný kus).
 
Zdroj: cipa.jp


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.