Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sancho a spol. nebudou potrestáni za gesta solidarity, oznámil německý svaz

Porušení zákazu politických gest se tentokrát trestat nebude. Německý fotbalový svaz (DFB) rozhodl, že nezahájí disciplinární řízení s hráči, kteří v uplynulém bundesligovém kole vyslovili solidaritu se zabitým Afroameričanem Georgem Floydem.

Achraf Hakimi (vlevo) a Jadon Sancho z Dortmundu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Ralf Ibing

V minulém kole reagovali Weston McKennie ze Schalke, dortmundská dvojice Jadon Sancho a Achraf Hakimi, Marcus Thuram z Mönchengladbachu a Anthony Modeste z Kolína nad Rýnem různými způsoby na úmrtí neozbrojeného černocha Floyda v Minneapolisu, jemuž klečel několik minut na krku bělošský policista.

Protože tím zmínění hráči porušili pravidla o zákazu politických gest, začala se případem zabývat kontrolní komise. Ta nicméně rozhodla podle doporučení světové federace FIFA, která v úterý vyzvala národní svazy, aby hráče za projevy proti rasismu netrestaly. Německá kontrolní komise uvedla, že její současné rozhodnutí se týká i případných gest solidarity v příštích kolech.

"Toto prozíravé rozhodnutí kontrolní komise vítám a jsem za něj moc rád," řekl prezident německého svazu Fritz Keller a dodal, že DFB bojuje proti všem formám rasismu. "A proto máme k těmto činům hráčů respekt a pochopení."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články