Promenáda s přístřešky na Pražské třídě v Budějovicích půjde k zemi. Protesty plán nezastavily

3. červen 2020 15:30

Za světovou architekturu označují někteří historici promenádu s přístřešky u sídliště na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Dílo architektů Ladislava Konopky a Aloise Hlouška ze 70. let minulého století ale půjde brzy k zemi.

Vedení města definitivně rozhodlo o tom, že promenádu nechá ještě v letošním roce zbourat. Stane se tak navzdory protestům odborníků, kteří ji označují za historickou památku.

„Přístřešky byly zamýšleny jako určitá obchodní promenáda. Na sídlištích se to tenkrát dělalo jako humanizace toho prostředí, je to analogie k podloubí pod domy v historických částech měst,“ vysvětluje historička architektury Eva Erbanová.

V lokalitě má podle ní promenáda i velkou urbanistickou hodnotu. „Jakmile vezmete tuhle horizontálu, tuhle podlož panelákům, tak se tu odkryje prachsprosté sídliště. To všechno dohromady tvořilo nějaký smysluplný celek a teď se ztratí jedna důležitá část,“ připomíná.

„Když jsem hledala analogie v celých Čechách, zjistila jsem, že tohle je opravdu jeden z nejlepších krytých chodníků tohoto typu. Podobné jsou pouze v Praze na sídlišti Invalidovna a na Pankráci, ale ty nejsou tak rozsáhlé, navíc ten náš budějovický je i kvalitní,“ dodává.

Čtěte také

Radnice ale na demolici trvá, a to i přes otevřený dopis, ve kterém se proti bourání přístřešků postavil například historik architektury Rostislav Švácha. Podle náměstka primátora Iva Moravce by byla oprava promenády příliš drahá.

Ze statického posudku navíc vyšlo, že je celá konstrukce kvůli špatnému stavu pro chodce nebezpečná. „To se koneckonců projevilo i při velkém větru, který utrhl kus krytu střechy v jedné části kolonády. Statický posudek řekl, že je potřeba s tím něco urychleně dělat,“ uvádí.

Bouráním to ale neskončí. Ihned poté, co přístřešky zmizí, chce město zahájit opravy chodníků a revitalizaci přilehlých záhonů. „Paralelně bude vypsána zakázka malého rozsahu, tedy soutěž o urbanisticko-architektonický návrh. Předpokládám, že bude osloveno pět ateliérů s kvalitními realizacemi a pak vybereme ten nejlepší,“ potvrzuje Ivo Moravec.

Demolice by mohla začít už na začátku prázdnin, radnice teď vybírá firmu. Vítězný návrh na novou podobu lokality chce vedení města znát letos na podzim.

Spustit audio

Související