Hlavní obsah

Papíry straší. Divadlo o tom, co musí člověk dělat, aby mohl žít v ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenace 30 dní / 30 days má premiéry 8. června a 9. června 2020 v pražském prostoru Cross Attic. Autoři chtěli ukázat, kolik papírů musí cizinec posílat českým úřadům, jak se žije v nejistotě a jak se ztrácí iluze.

Foto: 30 dní

Představení 30 dní / 30 days

Článek

Autorkami inscenace jsou Debora Štysová a Tinka Avramova.

Inscenace simuluje překážky, které musí cizinec překonat, chce-li si zařídit život v České republice. Vychází z autentických zážitků členů týmu, ale i dalších, kteří se někdy ocitli v roli přistěhovalce. Autorské divadlo s prvky dokumentu zachycuje skutečné příběhy, ale i utopické představy o zemi zaslíbené, střet s realitou a odmítnutím, samotu a následné idealizování vzdáleného domova.

„Rozvíjíme dokumentární principy ve výrazné scénografii, která zároveň funguje jako instalace. Papír je pro nás symbol byrokracie a zároveň symbolizuje touhu po životě v cizí zemi. Také ale odhaluje odlidštění. Tím, že požádáte o vízum, se z vás stává případ bez tváře, kus papíru. V době, kdy bylo cestování v módě, jsme aktivně budovali politiku proti imigrantům. Nyní, když se zavřely hranice, zjišťujeme, jak moc otevřené ve skutečnosti byly. A taky pro koho,“ dodala Štysová.

Ceny Anděl budou 20. června

Kultura

30 dní / 30 days je také vítěznou inscenací projektu Co je Domov Charity ČR. Vznikla v rámci výzvy Domobrazy pro mladé talenty (15-30 let), kterou vyhlásil Projekt MIND financovaný Evropskou Unií.

Reklama

Výběr článků

Načítám