Dr.Max: Pandemie negativně ovlivnila i lékárenství

středa, 3. června 2020, 16:50 Aktuality, Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Byť mohly být lékárny po celou dobu pandemie otevřeny, i na ně dolehla negativně. Po fázi předzásobení následoval několikatýdenní pokles.

Zdroj: Dr.Max

Zdroj: Dr.Max

I lékárenství negativně ovlivnila pandemie koronaviru. Rekordní výdělky se nekonaly, po prudkém nárůstu poptávky na počátku nouzového stavu následoval několikatýdenní pokles. Klesala i preskripce, tedy hlavní zdroj příjmů lékáren.

„Těch důvodů je víc,“ říká ředitel největší tuzemské sítě lékáren Dr.Max Daniel Horák a dodává „Byl to efekt předzásobení klientů, řada pacientů měla vůbec obavy navštěvovat ordinace i lékárny, uzavřela se obchodní centra a změnil se pohyb lidí kvůli home office, projevily se i výpadky a nedostupnost části sortimentu a dost možná byli někteří lidé kvůli karanténám zdravější a lékárenskou péči díky tomu nemuseli vyhledávat.“ 

Na ekonomice lékáren Dr.Max se koronavirová krize projevila ztrátou dynamiky. Plánovaný obrat se sice podařilo ještě v březnu překonat (+ 6,6 %), duben ale naopak charakterizuje pokles oproti předpokladům o 15 %. V květnu už ovšem šlo jen o jednotky procent. „Nemohly se nám vyhnout obtíže celého sektoru, a také jsme masivně investovali do ochranných prostředků pro své zaměstnance i klienty,“ míní Daniel Horák. Celkové mimořádné náklady spojené s koronavirovou krizí odhaduje na 100 až 150 milionů korun.

V době nouzového stavu lidé hojně využívali e-shop, který v loňském roce zaznamenal růst 45 %. Zatímco před krizí rostl přibližně 20 %, po jejím vypuknutí přes 50 %. V březnu navíc byly spuštěny rezervace léků na předpis, v dubnu jich bylo vytvořeno 2 380.

Celá síť, čítající 460 lékáren, vykázala v loňském roce obrat ve výši 20 miliard korun. Meziroční růst tak přesáhl 11,5 %. Obrat produktů privátní  značky Dr.Max překonal hranici dvou miliard korun a zvýšil se o 33 %. Vzrostl rovněž počet poboček, od dubna jich od loňska přibylo 15, a také počet členů věrnostního programu – v průběhu minulého roku stoupl o 560 tisíc nových členů. 

-stk-