Hlavní obsah

Fotograf zachytil dekadentní svět nočních klubů na Moravě

Foto: Pavel Kopřiva

Snímek ze souboru Moravské noci.

Reklama

Vizuální sonda do kultury nočního života, příběhy pátečních nocí, zábava dospívajících. Fotograf Pavel Kopřiva, absolvent Institutu tvůrčí fotografie, zachytil realitu lokálních klubů na Moravě.

Článek

Pavel Kopřiva na svých snímcích předkládá autentickou podívanou. Jeho fotografie z cyklu Moravské noci můžete vidět od 19. června do 26. září na výstavě Tři dekády v Domě U Černé Matky Boží v Praze. Výstava je věnována třiceti letům existence Institutu tvůrčí fotografie, jehož je autor úspěšným absolventem.

Snímky publikujeme se svolením autora. Některé fotografie však redakce na žádost těch, kteří na nich byli zachyceni, odstranila.

Foto: Pavel Kopřiva

Původní inspirací pro vznik souboru Pavla Kopřivy byla práce Antonína Kratochvíla Moskevské noci. V ní světově uznávaný fotograf nasnímal noční život moskevské zlaté mládeže, která se baví v prostředí exkluzivních klubů. Kopřiva se podíval na to, jak žije zlatá mládež na jihu Moravy.

Foto: Pavel Kopřiva

Výsledný soubor přitom může v některých aspektech odkazovat spíše na pitoresknost a sarkastičnost některých fotografií slavného britského fotožurnalisty Martina Parra. Svými snímky ukazoval s ironickým odstupem fenomény moderní společnosti, konkrétně konzum, zahraniční cestování a turismus.

Foto: Pavel Kopřiva

V klubech, převážně navštěvovaných místní zlatou mládeží, vzniká zajímavý paradox kombinací dekadence a nízkého věku návštěvníků, kombinací prostředí a všeobecně sdílené hry na svět vyšší společnosti.

Foto: Pavel Kopřiva

Pravidelnou součástí ekosystému nočních klubů jsou go-go tanečnice, jež jsou najímány proto, aby rozproudily zábavu a svou přítomností jaksi povzbudily impulzivní chování u mužské populace nočních klubů.

Foto: Pavel Kopřiva

Historie go-go tanečnic sahá do počátku šedesátých let v New Yorku, kde ženy ve slavném klubu Peppermint Lounge začaly postupem noci tančit twist na stolech. Jejich počínání přirozeně lákalo další návštěvníky – a další kluby k následování. Tak vypadá horečka noci na Moravě.

Pavel Kopřiva

Absolvent Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě (2019) a dříve sociologie, mediálních studií a žurnalistiky na Masarykově univerzitě v Brně.

Autor se zajímá o sociologizující rozměr fotografie, baví jej role pozorovatele sociálních poměrů a nacházení nečekaných souvislostí v realitě kolem nás.

Vedle souboru Moravské noci patří k jeho dlouhodobým projektům Hendikep je v hlavě – cyklus nahlížející do světa vrcholového sportu hendikepovaných reprezentantů ČR na paralympijských hrách, kde jej zajímá zachycení vnitřní síly těchto lidí zobrazené bez stereotypu.

K médiu jej přitáhla dokumentární a novinářská fotografie reprezentovaná například dílem Antonína Kratochvíla, Sebastião Salgada nebo Jindřicha Štreita, postupně však našel cestu i k minimalistickému vyjádření zosobněnému v odkazu Hirošiho Sugimota nebo Pavla Baňky.

Reklama

Doporučované