Americký ministr obrany Esper nepodporuje aktivaci zákonu o vzpouře

Americký ministr obrany Mark Esper dnes oznámil, že nepodporuje aktivaci takzvaného zákonu o vzpouře, který by umožnil k potlačení násilných demonstrací nasadit armádu. Esper v této souvislosti také poznamenal, že lituje svého dřívějšího označení "bojové pole" pro místa, která v USA zachvátily současné protesty. Informovala o tom agentura Reuters.

Ve Spojených státech už osmý den pokračovaly v mnoha městech protesty za účasti desítek tisíc lidí. Nepokoje minulý týden vyvolalo úmrtí černocha George Floyda ve městě Minneapolis poté, co mu bělošský strážník Derek Chauvin klečel přes osm minut na krku a nepřestal ani když Floyd naříkal, že nemůže dýchat. Policista je nyní ve vazbě a byl obviněn z vraždy. Esper čin policisty označil za "vraždu" a "hrozný zločin".

Ministr obrany dnes také uvedl, že zákon o vzpouře, který by prezidentovi Donaldu Trumpovi umožnil využít vojáky k potlačení pouličních protestů, má být uplatněn pouze v "nejvíce urgentních a nejzávažnějších situacích". Esper doplnil, že Spojené státy v takové situaci nyní nejsou.

Trump dříve hovořil o nasazení armády při protestech. Esper schválil přemístění několika vojenských jednotek na základny u hlavního města, vojáci ale dosud nebyli povoláni do akce. Nejmenovaný vysoký činitel Bílého domu agentuře AP řekl, že Trump s povoláním armády nijak nespěchá a že se snažil svým výrokem spíše přesvědčit guvernéry k důraznějšímu postupu proti demonstrantům.

Odpoledne místního času se na svoji domovskou základnu začala stahovat první část vojáků rozmístěná za současné situace v okolí Washingtonu. Další je pak budou následovat v příštích dnech, uvedla AP s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Do oblasti amerického hlavního města bylo po vypuknutí násilností na demonstracích po Floydově smrti přesunuto asi 1300 vojáků.

Trump před Esperovým prohlášením chválil masivní rozmístění jednotek národní gardy a federálních policejních důstojníků v hlavním městě a poznamenal, že to pro další státy slouží jako modelová ukázka toho, jak zastavit násilí, které provázelo některé protesty. Trump prohlásil, že za zklidněním protestů ve Washingtonu a v dalších městech v uplynulých dnech stálo masivní předvedení síly, a opět kritizoval guvernéry, kteří nevyužili národní gardu naplno.

"Musíte mít dominantní sílu," řekl Trump v rozhovoru s Fox News Radio. "Potřebujeme zákon a pořádek."

Esper dnes také uvedl, že nevěděl, že bude v pondělí fotografován s Trumpem poté, co pořádkové síly násilně rozehnaly pokojný protest v parku nedaleko Bílého domu, aby se prezident mohl nechat vyfotit s biblí před kostelem. Prezidentovo chování vyvolalo kritiku u církevních představitelů včetně biskupky Mariann Buddeové, do jejíž diecéze episkopální kostel naproti Bílému domu spadá.

Související

Více souvisejících

Mark Esper Pentagon George Floyd (černoch zabitý policistou v USA) Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy