Inspirace

Vytvořte si doma svůj „šťastný“ koutek. Inspirujte se hygge stylem

Od   | 

Kdo z nás občas nezatouží po klidném koutku, který bude jen pro něj. Ideálně ještě vybaveném tak, aby přispíval k domácí pohodě a naplňoval nás štěstím. Pokud ho ještě nemáte, rozhodně si ho pořiďte a vyzkoušejte hygge styl.

Vytvořte si koutek, v kterém budete mít maximální pohodlí. Zdroj: Canstockphoto

Hygge filosofie pochází z Dánska, kde je jedním z nejpoužívanějších slov. Plní celosvětové magazíny, sociální sítě nebo knihkupectví. Zařídíte si ho přitom velmi snadno. Stačí pár polštářků, křesílka, plédy a svíčky.

„Emoce nepíšete, emoce cítíte.“ Z knihy Hygge prostě šťastný způsob života od Meika Wikinga.

Dopřejte si to, co máte rádi

Dánové patří k nejspokojenějším národům v Evropě a možná i na celém světě. Jejich pohoda se často dává do souvislosti právě s „hygge“. Tento styl stojí na tom, že si máme dopřávat to, co máme rádi a dělá nám dobře. Začněte rovnou ve svém okolí, obydlí a odstraňte vše, co vám způsobuje pocit nepohody. Doma se zbavte starých dekorací, suvenýrů a dalších zbytečností, na které se jen práší. Dejte pryč prádlo a oblečení, které máte namačkané ve skříních nebo v pytlích ve sklepě a už vám k ničemu nejsou.

Rádi se schoulíte v křesílku? A proč by se nemohlo i houpat? Zdroj: Canstockphoto

Udělejte si svůj koutek

Není nutné předělat celý dům nebo byt do skandinávského hygge. Už jen proto, že ne každého dělají šťastným stejné věci. Stačí jen část bytu nebo jeden pokoj. Základem pro hygge je minimalismus a správně vybrané doplňky. Každý domov podle tohoto stylu potřebuje svůj hyggekrog, což ve volném překladu znamená kout, místečko, kde si rádi sednete nebo lehnete, zachumláte se do deky, vezmete knížku a hrnek dobrého čaje.

Příjemnou atmosféru docílíte i vhodnými svítidly. Zdroj: Aulix lighting

Jak na hygge koutek?

Nejdříve si vyberte to správné místo, kde se vám bude dobře odpočívat. Může to být kdekoliv  a cokoliv. Pro zřízení takového hygge koutku potřebujete například:

  • pohodlné křeslo,
  • různorodé polštářky,
  • teplý pléd nebo oblíbenou deku,
  • lampičku, svíčky,
  • huňatý kobereček,
  • oblíbené knihy,
  • odkládací stoleček.

Když k tomu všemu bude ještě krb s praskajícím ohněm (klidně třeba i jen imitující oheň), bude atmosféra dokonalá.

Příjemnou atmosféru podpoří i krb. Pokud nemáte komín, pořiďte si krb na biolíh. Zdroj: Pinterest

Polštářky nesmí chybět

Polštářky dokonale vykreslí pohodovou atmosféru místnosti nebo vašeho koutku. Vyberte si oblíbené barvy, motivy a různé velikosti. Ke křesílku nebo jinému posezení dejte kobereček, ať vám není zima od nohou. Právě kusové koberce dokážou pozvednout interiér a dotvořit tu pravou atmosféru. Hodí se koneckonců už do předsíně, kdy na vás teplo domova dýchne hned za dveřmi. Tam je ale lepší smyčkový nebo s nízkým vlasem.

Ideální jsou polštářky, světelné řetězy i lehká nebesa…. Zdroj: Pinterest

Nezapomeňte na správné světlo

Světla nesmí být ani málo, ani moc. Když je moc silné a intenzivní, pohřbí veškerou romantiku a pohodovou atmosféru. Maličká lampička, která sotva osvítí sama sebe, ale také není to nejlepší řešení. Proto se při výběru zaměřte nejen na výkon, ale i na barvu světla. Pro odpočinek se lépe hodí teplá bílá, tedy do 3 000 Kelvinů (napsáno na obale žárovky). Lampu vybírejte v nadčasovém stylu a dejte přednost jednoduchému designu. Samozřejmě nesmí chybět dostatek svíček. Vytvořte si jich zásobu. Zkuste různé vůně, barvy. 

Tip: Nerozptylujte se mobilním telefonem. Podle některých průzkumů ho vezmeme do ruky až pětačtyřicetkrát za den. Pusťte příjemnou hudbu a začtěte se do oblíbeného časopisu či knížky

Styl hygge samozřejmě patří i do ložnice. Zdroj: Canstockphoto

Každý kousek přírody se počítá

Dopřejte si co nejvíce z přírody. Dřevěné podlahy, dřevěný nábytek, kožešiny, dostatek květin a další přírodniny vytváří tu pravou atmosféru. Ve skandinávských zemích mají skvělý cit pro kombinaci starých a nových věcí a dokážou naprosto jednoduše vytvořit místo s duší. Zkuste se inspirovat. Další tipy a inspiraci na stylové bydlení naleznete zde.

Tip: Milujete relax venku zahradě v houpací stíny nebo na houpacím lehátku a doma vám něco takového hodně chybí? Zkuste závěsné houpací křeslo. Z něj už nikdy nebudete chtít vylézt. Stačí mít doma jenom trošku víc prostoru.

Nezapomeňte sladit závěsy s ostatními dekoracemi. Zdroj: Ateliér Orsei

Fotogalerie:


You must be logged in to post a comment Login