Hlavní obsah

Řecko, Chorvatsko, Bulharsko. Cestovky čekají příval klientů

Právo, Jakub Svoboda

Cestovní kanceláře bleskově připravují novou nabídku zájezdů pro letní sezonu. Reagují tak na pondělní zveřejnění vládního „semaforu“, seznamu evropských zemí, do i ze kterých budou moci Češi od 15. června cestovat bez omezení. Jsou mezi nimi tradičně velmi žádané turistické destinace jako Řecko, Bulharsko či Chorvatsko.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Některé cestovní kanceláře, například Exim Tours, Fischer nebo Alexandria, které v minulých týdnech nabídku letních zájezdů stáhly, chystají přijít v nejbližších dnech s nabídkou novou. Většina oslovených zástupců cestovek Právu sdělila, že ceny zájezdů se proti loňsku ani letošním staženým katalogům nezvýší, naopak by v některých případech mohly mírně klesnout.

Hoteliéři všude v Evropě se budou snažit nalákat turisty a naplno rozběhnout sezonu
Jan Bezděk, CK Fischer

„Jsme rádi, že už máme od vlády na stole jasné podmínky a seznam povolených zemí. V tuto chvíli intenzivně pracujeme na novém letovém řádu, abychom v následujících dnech mohli přijít s novou nabídkou zájezdů,“ sdělil v úterý Právu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Zájezdy bude tato CK nabízet do všech zemí, kam se dá cestovat bez omezení. Za klíčové Bezděk považuje to, že klienti budou při nákupu zájezdu přesně vědět, za jakých podmínek bude jejich destinace i konkrétní hotel fungovat.

Přehledně: Semafor pro cestování a další rozvolnění pro akce a bazény

Domácí

„Za semafor jsme šťastní, konečně máme jasné informace. Nabízet budeme zájezdy do všech zemí, kam je to možné. Nejvíce se teď soustředíme na Řecko, Bulharsko, Chorvatsko a čekáme na informace, kdy se otevře Egypt, Tunisko a Turecko,“ uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Co se týká bezpečnostních pravidel, například v Řecku podle ní od pondělí platí pravidlo o padesátiprocentní obsazenosti, dodržují se odstupy, lidé při pobytu ale nebudou muset používat ochranné prostředky jako roušky nebo rukavice.

Z Česka budou jezdit přímé vlaky do Chorvatska

Ekonomika

Chystá se nová nabídka zájezdů

„Pracujeme na tom, abychom v následujících dnech mohli přijít s novou nabídkou zájezdů. Aktuálně se budeme nejvíce věnovat Řecku, Bulharsku a následně ostatním destinacím, kam lze cestovat bez omezení, tedy bez testů a karantény,“ sdělil Právu obchodní ředitel Exim Tours Petr Kostka.

Za semafor jsme šťastní, konečně máme jasné informace
Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia

„Mezi první státy, kam s námi naši klienti mohou letět, řadíme Bulharsko a řecké ostrovy, dále Madeiru a brzy bychom chtěli našim zákazníkům opět nabídnout i Kanárské ostrovy. Zájezdy s vlastní dopravou nebo autokarem začneme realizovat, jakmile to bude umožněno,“ informovala Právo mluvčí Čedoku Eva Němečková.

Řecko umožní v červnu přílety z Česka, Německa nebo Číny. Švédové zatím mimo

Evropa

Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného se začnou zájezdy prodávat postupně podle toho, jak rychle se podaří poskytovatelům služeb v jednotlivých zemích přizpůsobit novým pravidlům. „V nejbližších dnech očekávám spouštění prodejů zájezdů do Bulharska, Řecka či Chorvatska, další země budou následovat,“ doplnil.

Slevy a výhodné balíčky

Většinu už dříve zaplacených dovolených v cizině museli Češi letos kvůli pandemii zrušit. Nové ceny zájezdů nebudou podle Bezděka vyšší než loni. „Hoteliéři se budou snažit nalákat turisty do svých hotelů a rozběhnout sezonu. Přicházejí proto se slevami a výhodnými balíčky, takže neočekáváme, že by se ceny oproti minulým sezonám zvyšovaly,“ dodal.

„Momentálně by měly být ceny srovnatelné s loňskem, určitě by se nemělo zdražovat, pokud se bude hýbat s cenami, půjdou spíše dolů,“ uvedla Řezníčková. Exim Tours teď podle Kostky jedná s partnery a dopravci, aby nové ceny nebyly vyšší než původní nabídka.

Koruna je slabší

Dovolené v cizině ale obecně proti loňsku prodražuje slabší koruna, kvůli méně výhodnému kurzovému přepočtu v místě zahraničního pobytu. Zatímco loni na začátku prázdnin se kurz české měny pohyboval kolem úrovně 25,5 Kč za euro, v úterý se koruna po posilování v posledních dnech dostala na 26,6 Kč/EUR.

Dovolená se bude počítat z odpracovaných hodin, ne dnů, schválili poslanci

Domácí

Některé cestovní kanceláře kvůli slabší koruně se zlevňováním zájezdů nepočítají. „S ohledem na propad kurzu koruny zlevnění zájezdů nepředpokládáme,“ sdělila mluvčí Čedoku Němečková.

Mezi bezpečnými zeměmi je podle vládního semaforu dvacet evropských států, za středně rizikové vláda považuje devět zemí Evropy. Vysoké riziko je ve Švédsku a Velké Británii, kam sice Češi budou moci také vyjet, ale po návratu budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo strávit 14 dní v karanténě.

Reklama

Výběr článků

Načítám