Záhada nadějného fotbalisty: Probudil se z kómatu a uměl plynně francouzsky

PROBUZENÍ Z KÓMATU

Záhada nadějného fotbalisty: Probudil se z kómatu a uměl plynně francouzsky 2
Svět
Echo24
Sdílet:

Když se nadějný fotbalista Manchester United Rory Curtis probudil z kómatu, promluvil na sestřičky místo anglicky plynnou francouzštinou. Tento jazyk přitom před nehodou příliš neovládal, jen se kdysi učil ve škole. Ale najednou byla jeho výslovnost podle svědků bezchybná. Záhadný případ, který otevírá debatu o neprozkoumaných jevech v mozku, nyní připomínají britská média, například i server BBC.

Mladík se z kómatu probudil se ztrátou paměti, nevybavoval si své roky ve fotbalovém týmu na střední škole, ani tragickou autonehodu, která ho do kómatu přivedla. Ta se udála v roce 2012, kdy ho z auta hasiči vyprošťovali dlouhých čtyřicet minut. Jeho zranění byla natolik rozsáhlá, že musel být dán do umělého spánku, ve kterém zůstal šest dní. Lékaři tehdy rodině řekli, že s vysokou pravděpodobností nebude moci chodit ani mluvit. Curtis se ale už za rok plně zotavil, dokonce se vrátil i k fotbalu.

Po probuzení ale všechny překvapil, protože spustil plynně francouzsky. Mluvil prý natolik dobře, že se jeho rodičů ošetřující sestra zeptala, z jaké části Francie pochází. Tato schopnost ale po chvíli vymizela. Jeho otec se po incidentu vydal pátrat a zjistil, že rodina pochází z Normandie. Z ní ale odešla už v 19. století.

„Pokud se podíváte na YouTube a zadáte mé jméno, existuje spousta konspiračních teorií, které si myslí, že mozek dokáže udržet znalosti po generace. Šílené,“ řekl Curtis.

Kromě toho také mladík po probuzení prošel fází regrese, kdy si myslel, že je mu teprve deset let. Své matky se zeptal, jak se daří jejich psovi, který ale zemřel už před lety. S každou další informací se mu pak vzpomínky postupně vrátily. Chvíli si prý také myslel, že je herec Matthew McConaughey.

Pro Curtise to nebylo poprvé, co musel bojovat o svůj život. Jako dítě prodělal zánět mozkových blan, jediným následkem pro něj ale bylo dočasné zhoršení zraku. Po nemoci se vrhl na sport. Ve třinácti letech si ho všiml klub Manchester United, se kterým začal spolupracovat. Jeho kariéru ale provázela četná zranění a Curtisův zájem o fotbal pomalu opadl. Dnes místo sportovní kariéry vlastní holičství.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články