Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O kolik stoupla v květnu nezaměstnanost? Jsou tu první odhady

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Nezaměstnanost v květnu stoupla na 3,6 procenta z dubnových 3,4 procenta, odhadují analytici oslovení ČTK. Poměrně mírný nárůst nezaměstnanosti analytici přisuzují sezonním faktorům a vládním opatřením na udržení zaměstnanosti. V dalších měsících bude nezaměstnanost zřejmě dále růst.

Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za květen v pátek 3. června.

"Růst nezaměstnanosti zůstal s ohledem na hloubku koronakrize velmi mírný, což je důsledek snížení počtu zahraničních pracovníků (těch, kteří se do nezaměstnaných nezapočítávají), vládních opatření na udržení zaměstnanosti a sezónních vlivů," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička upozornil, že ministerstvo práce a sociálních věcí denně hlásí počty nových uchazečů o zaměstnání registrovaných na úřadech práce. "Z nich vyplývá, že nárůst nezaměstnanosti se v druhé polovině května zastavil a počet lidí bez práce se tak pohybuje mírně nad 260.000. To odpovídá podílu nezaměstnaných osob na úrovni 3,55 procenta," uvedl.

"Podíl nezaměstnaných osob v květnu dále vzrostl, stále však pravděpodobně nepůjde o žádný dramatický nárůst a předpokládáme zvýšení podílu nezaměstnaných z dubnových 3,4 procenta na 3,6 procenta. Jen mírný nárůst podílu nezaměstnaných osob je však dán i skutečností, že se příchodem léta rozjíždějí některé sezonní práce," uvedl i hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka za normálních okolností nezaměstnanost v květnu klesá kvůli k pozitivním sezonním faktorům. "To však rozhodně není případ letošního jara. Hlavní příčinou květnového nárůstu nezaměstnanosti jsou jednoznačně negativní ekonomické dopady způsobené pandemií covid-19," uvedl. Podíl nezaměstnaných osob se podle něj bude v nadcházejících měsících zvyšovat a ve druhé polovině roku zamíří nad pět procent.

Témata:  nezaměstnanost nezaměstnaní práce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy