Jak a kde nechat přespat návštěvu v malém bytě

Interier 03. června 2020 | 17:01 — Marie Drahá
Každý z nás potřebuje čas od času ubytovat rodiče, přátele či známé. Pokoj pro hosty si však může dovolit málokdo. Kde nechat přespat návštěvu? Řešením může být rozkládací gauč nebo jakákoliv matrace, kterou v případě potřeby jednoduše složíte. Stačí jen zjistit, která bude pro vás ta ideální.
Dalších 6 fotografií v galerii
Dobrý výběr matrace má velký vliv na to, jak odpočatí se vaši hosté ráno probudí / Depositphotos

Karimatku a spacák nelze nabídnout každému. Pokud uvažujete o praktické, skladné a zároveň pohodlné variantě, rozhodnete se pravděpodobně pro nafukovací nebo skládací matraci, případně japonskou podložku tatami. Při výběru si však nezapomeňte pohlídat materiál, rozměry, nosnost i výšku. Berte přitom ohledy na to, jak často u sebe plánujete nechat hosty přespat.

Nafukovací matrace

Patří mezi cenově nejdostupnější a její největší výhodou je univerzálnost. Když je pěkně, dá se využít na zahradě místo lehátka, milovníci kempování si pak s nafukovací matrací rádi zpříjemní noc ve stanu. Pokud je navíc voděodolná, dá se použít i do vody.

Mezi nafukovacími matracemi jsou však velké rozdíly. Obyčejně nejlevnější celogumová matrace není zrovna příjemná na spaní. Daleko příjemnější je například semiš. Co se týče výšky, někdo dává přednost nižší matraci, někdo naopak vyšší. Ta je podle ohlasů pohodlnější. Pro domácí využití se doporučuje zvolit postel s výškou alespoň 22 centimetrů.

Některé z matrací mají zabudovaný kompresor, takže není třeba k nim dokupovat žádné příslušenství. U jiných je nutné dokoupit k ventilu pumpu nebo elektrický kompresor. Nafukovací matrace má obyčejně praktický obal, do nějž ji po vyfouknutí složíte a uložíte, kam je libo. Je tedy velice skladná.

Skládací matrace

Jedná se obvykle o pěnovou matraci obalenou potahem, který lze kdykoliv sundat a vyprat v pračce. Rozkládací matraci lze rychle rozložit i složit, i tato se dá použít k příležitostnému uložení návštěvy, na dovolenou či kempování. V praktickém obalu ji lze dát v podstatě kamkoliv, ačkoliv není tak skladná jako nafukovací.

Cena většinou odpovídá velikosti matrace, kvalitě potahu nebo typu pěny. Pěnové matrace se totiž vyrábějí z paměťové pěny, studené pěny, latexu, často obsahují kokosové vlákno či další přírodniny. Díky univerzálním velikostem je lze vložit i do rámu. V podobném provedení jsou k dostání rovněž rolovací matrace. Výhodou pěnových matrací je, že bývají oboustrané.

Japonské tatami

Japonskou podložku lze položit přímo na zem nebo na rošt. Je vyrobena z přírodních materiálů. Kvalitní tatami se skládá z lisované slámy a rýže. Má vynikající izolační schopnosti a je těžká, takže na podlaze neklouže. Kromě příležitostného spaní se dá využít na posezení s přáteli nebo jako podložka pro nejmenší děti. V zimě dokáže navodit od podlahy pocit tepla a v létě pocit chladu.

Podložky tatami nejsou lepené, ale stlačené tlakem podobně jako futony, pod něž se často pokládají. Také na ně lze uložit návštěvu. Jsou sice tvrdší, ale vysoce komfortní. Dále čtěte: S těmito pravidly se vám podaří mít praktické a nadčasové bydlení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu