Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nadšenci objevili zmizelý zámeček v Lednicko-valtickém areálu

Lovecký Katzelsdorfský zámeček byl ještě před 60 lety součástí Lednicko-valtického areálu, ještě na začátku letošního roku by jej ale návštěvníci hledali marně. Jeho pozůstatky ukryté pod nánosy hlíny a hustými keři vykopali nadšenci z Valtic až letos v dubnu.

„Je to jediná stavba, kterou nezbořili sami Lichtenštejni, ale která se nedochovala do současnosti narozdíl od ostatních salet," řekl  historik Daniel Lyčka, který Spolek pro obnovu Katzelsdorfského zámečku založil.

Mezi salety, tedy drobné stavby roztroušené po celém areálu, patří například minaret, Janův hrad, Belvedér, kolonáda Reistna nebo zámeček Pohansko. Zachovalo se jich 16, sedmnáctý byl Katzelsdorfský zámeček, který přestál obě světové války.

Nejdříve ho schvátily hranice, pak plameny

Po vybudování železné opony se ale ocitl v hraničním pásmu a byl pro běžné smrtelníky nedostupný. Sloužil jako skladiště a seník a na konci 50. let minulého století vyhořel.

„Bohužel, jeho pozůstatky nebyly zavezené pouze sutí, když zbytky zámečku strhli, ale také hlínou. Začali jsme na konci března tím, že jsme vykáceli náletové dřeviny a pak postupně začali odvážet zeminu. Odhadem jí bylo tak 300 tun," řekl Lyčka. Bez pomoci Technických služeb města Valtice by odkrývání pozůstatků zámečku nebylo podle něj zdaleka tak rychlé.

Do konce dubna se Lyčkovi a jeho spolupracovníkům podařilo odhalit veškeré pozůstatky zámečku s výjimkou studny a dvou sklepů, které zůstávají zasypané z bezpečnostních důvodů.

Odhalené zbytky zdiva teď musí několik měsíců vysychat, korunní zdivo potřebuje konzervovat, aby se nerozpadlo. Místo doplní informační tabule i 3D model původní podoby zámečku.

V ideálním případě by mohlo dojít k jeho obnovení

Teď Lyčka jménem spolku usiluje o to, aby zbytky zámečku byly prohlášeny kulturní památkou. Za ideální by považoval, kdyby byl zámeček obnoven, tedy dostavěn do původní podoby ze začátku 19. století. O tom ale zatím nebylo rozhodnuto.

Lednicko-valtický areál je jako krajinný celek o rozloze 300 čtverečních kilometrů zapsán na seznamu památek UNESCO. Jeho součástí jsou zámky Lednice a Valtice i další kulturní památky včetně 16 drobných staveb v krajině, takzvaných salet. Podobu dali areálu v 18. a 19. století Lichtenštejnové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Katzelsdorfský zámeček, objev, Lednicko-valtický areál, Valtice, Lichtenštejnové, Janův hrad, Hradiště Pohansko, Železná opona, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Dostal

Jen bych poopravil komentář o tom, že pozůstatky zámečku nebyly pro běžného návštěvníka k nalezení. Zapálený obdivovatel těchto historických staveb jej našel, což je můj případ. Byl jsem tam tak před 2-3 roky. Krásně bylo vidět napojení půlkruhového bočního křídla na hlavní budovu. tejně tak byly rozeznatelné shcody, i když jenom jejich boční část. Ale jak už jsem psal, velká úcta k vaší práci. Letos se tam určitě pojedu opět podívat.

Středa, 10. června 2020, 19:51Odpovědět

Jirka Dostal

Velice chválím spolek z valtic za odkrytí zámečku a držím vám vše palce. Na historii se totiž nesmí zapomínat.

Středa, 10. června 2020, 19:45Odpovědět

Nadšenci objevili zmizelý zámeček v Lednicko-valtickém areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.