InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drama v Prachaticích. Opozice se ptá vedení města: Vy se lidí bojíte?

Omyl zastupitele Kuneše. Zelenou prý neměl v plánu.  , Autor: L. Kolářová

Omyl zastupitele Kuneše. Zelenou prý neměl v plánu.     Autor: L. Kolářová

PRACHATICE - S neobvykle velkým zájmem se setkalo dnešní zasedání prachatických zastupitelů. Do Národního domu se přišlo na jednání podívat několik desítek občanů, především mladých. A zažili opravdu tragikomické představení. V jeden okamžik se zdálo, že se historicky v tomto volebním období prolomila nerozborná koaliční jedenáctka - to když se hlasovalo o změnách v jednacím řádu zastupitelstva podle návrhu opozičního zastupitele Jusúfa Traorého (PRO Prachatice). Z řad publika se dokonce ozval po zveřejnění výsledku, kterým jeho návrh 11 hlasy prošel, spontánní potlesk. Jenže radost trvala pouhou chviličku. Zastupitel Václav Kuneš (Nezávislí) se okamžitě ozval s tím, že se přemáčkl a pro změny v jednacím řádu hlasovat nechtěl. Vyvolal tak následné nové hlasování, kdy se síly zformovaly do scénáře, který trvá už od komunálních voleb. Návrh opozice měl jen 10 hlasů, koalice ho 11 hlasy smetla ze stolu. O co šlo?

 

Dnešní zastupitelstvo začalo ve dvě odpoledne má na programu 29 bodů a bude zřejmě hodně dlouhé. Starosta Martin Malý avizoval, že pokud by se mělo jednat přes půlnoc, zastupitelstvo přeruší a bude se pokračovat v pondělí 8. června. Body, kvůli kterým občané do sálu přišli, byly zařazeny až od devatenáctky dále. Tedy spíš na večer.

Zastupitel Jusúf Traoré navrhl, aby zastupitelé nenutili občany zůstat s nimi na noční směnu a aby se tedy body navrhované opozicí předsunuly hned na začátek. Šlo o jednací řád, vznik pracovní skupiny pro identifikaci zbytných nákladů města v nastupující ekonomické krizi a podpora občanům, dále zabezpeční Kralovy vily, kterou osídlili podle všeho narkomani, a vypsání výběrového řízení na její pronájem novému nájemci. 

Pevné termíny zastupitelstva vedení města nechce

Jusúf Traoré návrh změn v jednacím řádu uvedl sdělením, že tak činí v tomto volebním období už potřetí. Považuje jednací řád za nefunkční. A od lidí, se kterými se setkává, slyší kritické reakce na to, že občané nemají na zastupitelstvu svůj prostor. Změny v jednacím řádu navrhoval Traoré tři - aby zastupitelstvo mělo předem na rok pevně dané termíny a nesvolávalo se nahodile. Dále aby se do jednacího řádu zakotvil institut občanů, kteří by se mohli vyjadřovat - buď na začátku jednání nebo v přesně stanoveném čase a mohli s tímto časem počítat. Za třetí zastupitel navrhoval, aby se zrušilo omezení, že mohou zastupitelé v diskusi mluvit pouze dvakrát tři minuty. "Myslím, že všechny tyto změny jsou ku prospěchu a v zájmu našeho města," řekl předkladatel Traoré. 

Starosta Martin Malý okamžitě oponoval. Řekl, že harmonogram termínů zastupitelstva není potřeba. "Dosud jste vydrželi bez něj a takhle je to operativnější. Svoláváme zastupitelstvo, když je například potřeba schvalovat nějaké dotace, a dáváme o termínu vědět i dříve než v týdenním zákonném předstihu," sdělil Malý. Za zbytečné považuje i vyhrazovat občanům prostor pro diskusi na zastupitelstvu, protože lidé podle starosty dávají přednost tomu, že chodí se svými problémy na úřad, případně přímo za vedením města, kde se věci řeší promptně. A občané mohou na zasedání vystupovat k jednotlivým bodům. Starosta je také přesvědčen, že zavedení limitu pro diskusi zastupitelů přispělo k pružnějšímu průběhu jednání. 

Jan Bauer (ODS) se přimlouval za předem dané termíny zastupitelstva, aby si zastupitelé mohli dlouhodobě plánovat svůj čas. Jusúf Traoré apeloval, že občané chtějí říkat své názory. To podpořila i zastupitelka Růžena Štemberková (KDU-ČSL) a řekla, že diskuse na dvakrát tři minuty je omezováním demokratických principů. A vyslovila i nahlas, proč zřejmě vedení města je proti pevným termínům jednání: "Vy máte strach, že by se vám někdy nesešlo vašich 11 hlasů!" Zastupitelka tím naznačila, že jednání se svolává tehdy, když je jistota, že těsná koalice bude určitě pohromadě. 

Michal Piloušek (Živé Prachatice) se podivil: "Když mají občané mluvit nakonec, to tu mají čekat do půlnoci a přednášet své názory v době, kdy už nás tady půlka není?" Jakub Nepustil (Živé Prachatice) připomněl, že podobně vedení města reagovalo, když navrhoval zřízení diskusního fóra na webu města. "I tehdy jste řekl, že můžou lidi chodit za vámi do kanceláře," řekl starostovi. Starosta Malý se ozval: "Ohrazuji se, že omezení diskuse je nedemokratické, protože náš jednací řád prošel přes dozorový orgán ministerstva vnitra." A místostarosta Jan Klimeš (ČSSD) uvedl, že se ztotožňuje s názorem starosty, protože by nebylo dobré přejímat praxi z Prahy, kde do půlnoci jsou schopni projednat dva body. I druhý místostarosta Miroslav Lorenc (ANO) prohlásil, že názory lidí ve městě zná a další platformu nepotřebuje. Robert Zeman (PRO Prachatice) vznesl řečnickou otázku: "To se lidí bojíme?"

Poté se hlasovalo a změna jednacího řádu překvapivě těsnou většinou jedenácti hlasů prošla. V publiku zavládla radost. Václav Kuneš ze starostových Nezávislých ale hned tento úspěch opozice zpochybnil. Prý s ní hlasoval omylem. Vyvolal tak nové hlasování, kde už návrhy Traorého o tento jeden hlas neprošly. 

Jusúf Traoré výsledek už jen okomentoval: "Já jsem si myslel, že jednání zastupitelstva má vážnost, ale vy tu z toho děláte tragikomedii. To se těch lidí fakt tak bojíte?"

Jednací řád se tedy nemění. Získal mezi lidmi přívlastek náhubkový - a tak to zatím zůstává. 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • občan 

    Reagovat

     

    Inu, druhý místostarosta v PT ukončil práci na bazénu,nemá co dělat a tak chodí mezi lidi jejichž názor zná, chacha

    Vloženo 4.6.2020 09:56:48

  • Misak 

    Reagovat

     

    To se nedivte starostovi že se lidí bojí, když tam pak přijde jako včera na zastupitelstvo občan Franta a řekne mu, že si má starosta konečně vybrat jednu ze svých milenek a začít plodit děti, aby Strakonice nevymíraly. Doporučuju záznam.

    Vloženo 4.6.2020 09:15:17

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace