Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2020 18:47:24

Politickým šmejdům řekněme dost!

Politickým šmejdům řekněme dost!

Skutečnost, že v politice dochází ke špinavým praktikám, je známá dlouho jako politika sama. Moderní doba spojená se sociálními sítěmi ale nabízí další špinavé a podvodné praktiky, které bývají používány vůči občanům.

Konkrétně to bylo v těchto dnech dost přesně popsáno v článku na Aktuálně.cz s názvem “Házeli jsme na politiky špínu z falešných profilů i skupin, popisuje PR specialistka”. Napadlo mě jediné: tohle je prostě svinstvo! Všichni vědí nebo tuší, že takové špinavé praktiky se během uplynulých let stali bohužel součástí politiky, ale teď konečně našel odvahu někdo, kdo v tom pracoval, a otevřeně promluvil. Ano, tato dáma se na tom sice podílela, ale patří jí poděkování, že našla odvahu a se vším šla na veřejnost. 
Politik si má své příznivce a voliče získávat svou prací, svou službou pro stát a nikoli pomocí kydání špíny přes falešné účty neexistujících lidí. Totéž se týká politického boje mezi jednotlivými stranami či konkurenty. Klasické antikampaně přestaly fungovat, tak se někteří všehoschopní politici (a některé agentury schopné za peníze udělat cokoli) uchýlili k zakládání tzv. trollích farem, kde jeden člověk spravuje klidně i desítky či stovky účtů na sociálních sítích a pod falešnými identitami komentuje, chválí a hlavně špiní politiky a vytváří tak navenek dojem, že jde o reálnou zpětnou vazbu občanů. 
Konec konců, mluvím z vlastní zkušenosti. Sama jsem v době svého ministrování mnohokrát zažila podobné “nájezdy” falešných účtů na svým sociálních sítích. Stále tytéž opakující se profily založené před pár týdny, bez informací, bez většího množství fotek a pouze chrlící špínu. Odhalit je lze, ale kdo z normálně pracujících občanů má čas při pročítání diskusí ještě analyzovat jednotlivé podezřelé profily? Nejmasivnější “nájezdy” přišly během mého působení na Ministerstvu obrany. To se k falešným účtům na sítích přidaly i rádobyinformované články v řadě médií, mnohdy podepsané neexistujícími lidmi, tvrdící, co a proč dělám špatně. Soukromě mi později několik slušných novinářů prozradilo, že za tím měli stát buď lidé spojení s “mým” tehdejším premiérem, anebo lobbistické skupiny napojené na zbrojaře, kterým jsem stopla předražený a pro stát brutálně nevýhodný byznys. Výsledek znáte. Takhle to momentálně v naší zemi funguje a občané to většinou ani netuší. Dostanou naservírované výmysly a nemají zdání, že pravda je opačná. Bohužel.
Podobné praktiky je třeba jednoznačně odsoudit. Politici, kteří mašinérie těchto falešných trollích farem a vylhaných článků využívají, musí být asi hodně zoufalí poradit si jen díky svým schopnostem. Spíš než schopní bývají všehoschopní. Nájezdy falešných účtů nejčastěji prostřednictvím PR agentur nejsou sice nelegální, ale nemorální stoprocentně ano. Jak si potom občané mohou vážit politika, který není schopen si poradit sám, svými reálnými kroky či výroky oslovit veřejnost, ale musí si pomáhat takto falešně? Je to hnus a každý den si děkuji, že jsem ze všeho vyšla čistá.
Co s problémem falešných účtů a trollích farem dělat? Na to neexistuje jednoduchá odpověď. Nejspíš by bylo možné vyvinout speciální aplikace a jejich pomocí automaticky detekovat zjevně falešné účty. Je třeba dát ale velký pozor s případným “vypínáním” či jiným omezováním. V případě prokazatelně falešných účtů jistě, v základu dobrá iniciativa však nesmí sklouznout do nebezpečných praktik podobných cenzuře. Tím bychom jen stejným “politickým šmejdům”, o kterých jsem psala v úvodu, dali do rukou další mocnou zbraň proti normálním slušným lidem a politikům.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama