On-line festival Flamenco De Sofa odstartuje virtuózní tanečník David Peréz

Karime Amaya Foto Vojtech Brtnicky
Karime Amaya Foto Vojtech Brtnicky

Flamenco De Sofa aneb flamenko z gauče, tak se jmenuje on-line festival, který tímto čtvrtkem 4. 6. odstartuje sérii osmi hvězdných flamenkových představení, s cílem podpořit legendy ze Španělska. Zájemci tak mohou pohodlně ze svého domova načerpat energii i vášeň španělských rytmů a zároveň finančně podpořit umělce, kteří pocházejí z jedné z nejvíce zasažené země pandemií. Jako první se diváci mohou těšit na sevillského virtuózního tanečníka Davida Peréze, držitele několika prestižních cen, s představením Puntal. U českého publika sklidil úspěch naposledy před dvěma lety, kdy v Brně uvedl své poslední představení A3 a odpovědí mu bylo dlouhotrvající standing ovation. Projekt Puntal uvedl v premiéře v roce 2011 a pokračoval s ním v hostování na národních i mezinárodních festivalech. Stream představení začne v rámci Flamenco De Sofa 4. 6. od 19 hodin a k vidění bude na stránkách festivalu do středy dalšího týdne. V tomto termínu mohou také zájemci přispívat Davidu Perézovi do virtuálního „klobouku“ libovolnou částkou.

V České republice se velice rychle aktivovala umělecká scéna a kulturní život se na čas přenesl do online světa. Teď tyto zkušenosti chceme nabídnout Španělsku, kde to takto příliš nefunguje. Chceme podpořit klenot španělské kultury, který pronikl do celého světa a ten si ho zamiloval,“ říká ředitelka festivalu Karol Martincová. Během minuty se zájemci mohou z pohodlí svého domova přenést do sluncem zalité kolébky flamenka Anadalusie, kde načerpají energii a vášeň, kterou tato svébytná hudebně-taneční kultura nabízí. Diváci mohou představení zhlédnout zdarma, a přitom přispět dobrovolnou částkou pro konkrétní soubor či umělce.

Další čtvrtek večer 11. 6. uvede festival Flamenco De Sofa brilantní tanečnici Karime Amayu s představením La Fuente / Pramen, které představila ve světové premiéře na festivalu v Praze před dvěma lety. 18. 6. se mohou diváci těšit na rychle stoupající hvězdu současného flamenka a držitele Grammy Nina de los Reyes s představením Tierra / Země. 25. 6. uvede online stream tanečníka Antonia Molina “El Chora” s představením Aviso: Bayles de Jitanos. První červencový čtvrtek 2. 7. uvidí diváci dechberoucí představení Muy Especial jedné z nejslavnějších španělských tanečnic současné flamenkové scény La Monety, která vystoupila v roce 2017 v Praze na Dni flamenka. 9. 7. je v programu festivalu Flamenko De Sofa špičkový tanečník Pol Vaquero s představením Antojo a o týden později 16. 7. se představí tanečník Adrián Santana v představení Simbiosis. Dva měsíce plné flamenka uzavře 23. 7. Mónica Fernández s představením Comadre, které otevírá divákům cestu do nejhlubších koutů taneční i lidské duše.

 

Online stream bude zveřejněn stránkách festivalu www.flamencodesofa.com na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vDZqYxaGRHo a na facebookovém profilu https://www.facebook.com/FlamencoDeSofa/ vždy ve čtvrtek v 19 hodin a bude ke zhlédnutí do středy dalšího týdne. Finance vybrané za jednotlivé koncerty budou poslány do Španělska jednotlivým souborům a rozděleny mezi účinkující, kteří vystupují na nahrávkách.

 

Online festival Flamenco De Sofa pořádá festival Den flamenka. Více informací najdete na www.flamencodesofa.com.

 

Den flamenka již pět let přináší na pár dní do podzimní Prahy vášnivou i radostnou atmosféru španělské fiesty. Přidává se tak k celosvětovým oslavám Mezinárodního Dne flameka, který byl ustanoven na 16. listopadu, kdy bylo flamenko v roce 2010 zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vždy v listopadu festival po čtyři dny představuje v Praze ty nejzářivější flamenkové hvězdy, které plní prestižní sály nejen doma ve Španělsku. Program přináší jak koncerty či taneční představení tak workshopy, výstavy, bazar či pravou flamenkovou fiestu. Letošní VI. ročník by se měl uskutečnit od 19. do 22. listopadu 2020.

 

Program festival Flamenco De Sofa:

 

4. 6. David Perez: Puntal (možnost přispět do 10. 6.)

11. 6. Karime Amaya: La Fuente (možnost přispět do 17. 6.)

18. 6. Nino de los Reyes: Tierra (možnost přispět do 24. 6.)

25. 6. Antonio Molina “El Choro”: Aviso:Bayles de Jitanos (možnost přispět do 1. 7.)

2. 7. La Moneta: Muy especial (možnost přispět do 8. 7.)

9. 7. Pol Vaquero: Antojo (možnost přispět do 15. 7.)

16. 7. Adrián Santana: Simbiosis (možnost přispět do 22. 7.)

23. 7. Mónica Fernández: Comadre (možnost přispět do 29. 7.)

Comments

comments

Vyhledat