Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Benešová posílá do vlády návrh na jmenování Ceplové a Flanderové předsedkyněmi krajských soudů

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes podepsala další návrhy na jmenování dvou nových předsedkyní krajských soudů. Konkrétně vládě navrhuje jmenování Martiny Flanderové předsedkyní Krajského soudu v Českých Budějovicích a Lenky Ceplové předsedkyní Krajského soudu v Ústí nad Labem. České justici to potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Na funkci předsedy Krajského soudu v Českých Budějovicích se přihlásili tři uchazeči. „Komise, jejíž jednání se uskutečnilo 26. května 2020, dospěla k jednoznačnému závěru, že Mgr. Martina Flanderová, Ph.D. (dosavadní předsedkyně Okresního soudu v Písku pozn. red.) je kvalitní kandidátka na funkci předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích,“ sdělil České justici Řepka. Podle informací České justice Flanderová obdržela 47 bodů. Zajímavé je, že Soudcovská rada doporučovala na předsedu někoho zevnitř soudu. Kromě Flanderové se hlásili pověřený předseda Jiří Šťastný a místopředseda Zdeněk Strnad. „Na výběrové řízení se velmi pečlivě připravila, její záměry spojené s výkonem funkce předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích jsou konkrétní a realistické. Má přehled a jasné představy, pojmenovala dobře slabá i silná místa krajského soudu a konkretizovala hlavní úkoly na nejbližší období. Vystupování má přesvědčivé, jisté a klidné. Je odborně zcela na výši a přináší zkušenosti s organizačními změnami na soudech, což je v případě aktuální situace krajského soudu podstatná výhoda. Splňuje všechny předpoklady pro výkon funkce předsedkyně krajského soudu,“ uvedla komise v hodnocení.

Stanovisko Soudcovské rady najdete zde: 

ČB_Soudcovská-rada_stanovisko-k-výběru-předsedy

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit


Kdo je Mgr. Martina Flanderová, Ph.D.?

Je předsedkyní Okresního soudu v Písku, je jí 51 let. je absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1987 – 1991). Po dokončení studia na právnické fakultě nastoupila jako justiční čekatelka. Po absolvování přípravné služby a složení odborné justiční zkoušky byla 24. 5. 1994 jmenována do funkce soudkyně a přidělena k Okresnímu soudu ve Strakonicích, kde od 1. 1. 1998 do 31. 8. 2000 působila ve funkci místopředsedkyně soudu a od 1. 9. 2000 do 30. 9. 2012 ve funkci předsedkyně soudu. Dnem 1. 10. 2012 byla přeložena k Okresnímu soudu v Táboře a současně jmenována do funkce předsedkyně soudu, kterou vykonávala do 31. 8. 2018. V září 2018 byla přeložena k Okresnímu soudu v Písku a současně jmenována do funkce předsedkyně soudu, kterou vykonává dosud. „Je velmi dobře hodnocena z hlediska odborných znalostí, řídících a organizačních schopností i z hlediska osobních a morálních vlastností. Přináší zkušenosti s organizačními změnami na soudech, což je podstatná výhoda. Splňuje všechny předpoklady pro výkon funkce předsedkyně krajského soudu,“ uvedlo ministerstvo.


Lenka Ceplová Foto: jazc.cz

Krajskému soudu v Ústí nad Labem chtěli šéfovat tři uchazeči. Komise (28. května) vybrala JUDr. Lenku Ceplovou (místopředsedkyni a pověřenou předsedkyni Krajského soudu v Ústí nad Labem pozn. red.). „Představila ucelenou vizi dalšího rozvoje a zlepšování činností ve vztahu ke krajskému soudu i ve vztahu k okresním soudům v jeho působnosti. Je členkou vedení, které nastartovalo velmi pozitivní trend ve výkonnosti krajského soudu, který dlouhá léta vykazoval obrovské nedodělky a má nesporný podíl na výrazném zlepšení situace civilního řízení u okresních soudů v kraji,“ uvádí ministerstvo k návrhu pro vládu.

Podle informací České justice obdržela Ceplová ve výběrovém řízení maximální počet 50 bodů. „Po seznámení se s doporučením komise a záměry uchazeček obě uchazečky paní ministryně navrhla na uvedené funkce,“ dodal Řepka. Benešová již v úterý ke jmenování na předsedu Krajského soudu v Hradci Králové navrhla dosavadního místopředsedu soudu Vladimíra Lanžhotského.


Kdo je JUDr. Lenka Ceplová?

Je místopředsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem, je jí 55 let. Je absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1983 – 1987.) Po dokončení studia na právnické fakultě nastoupila jako justiční čekatelka. Po absolvování přípravné služby a složení odborné justiční zkoušky byla 14. 12. 1992 jmenována do funkce soudkyně a přidělena k Obvodnímu soudu pro Prahu 5, od 1. 1. 2001 byla přeložena ke Krajskému soudu v Praze a od 1. 1. 2006 působila ve funkci místopředsedkyně soudu. V roce 2015 byla přeložena ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem a od 1. 10. 2015 jmenována do funkce místopředsedkyně soudu, kterou vykonává dosud. „Je velmi dobře hodnocena z hlediska odborných znalostí, řídících a organizačních schopností i z hlediska osobních a morálních vlastností. Je členkou vedení, které nastartovalo velmi pozitivní trend ve výkonnosti krajského soudu, který dlouhá léta vykazoval obrovské nedodělky a má nesporný podíl na výrazném zlepšení situace civilního řízení u okresních soudů v kraji. Splňuje všechny předpoklady pro výkon funkce předsedkyně krajského soudu,“ stojí v materiálech pro vládu.


Ve výběrové komisi zasedli náměstci ministryně spravedlnosti Klára Cetlová a Michal Franěk. Dále rozhodovali funkcionáři nejvyššího, vrchního a krajského soudu. Kromě těchto tří soudů probíhá v současné době i výběrové řízení na předsedu Krajského soudu v Plzni a na předsedu Městského soudu v Praze.

Po schválení vládou jmenuje předsedy krajských soudů prezident republiky na sedm let.

Eva Paseková