Nenechte se oklamat mýty o koronaviru


Tereza Chlebounová, Euroskop, 3. 6. 2020

Za šířením nákazy Covid-19 stojí Bill Gates. Pandemie znamená konec demokracie v Evropě. Také jste zaznamenali podobné falešné zprávy? Evropská komise je uvádí na pravou míru.

Krize spojená s nákazou Covid-19 se stala živnou půdou pro šíření zavádějících nebo záměrně nepravdivých a manipulujících informací. Zatímco některé dezinformace mohou být relativně neškodné, jiné mohou vyvolávat nejistotu nebo dokonce vážně ohrozit naše zdraví. Víc škody než užitku mohou nadělat i dobře míněné “babské rady”, jak proti koronaviru bojovat. O tom, že před nákazou neochrání česnek ani pobyt ve vysokých teplotách, se dočtete zde.

Je proto důležité vždy čerpat informace z ověřených a důvěryhodných zdrojů. Evropská komise doporučuje řídit se pokyny zdravotnických orgánů v dané zemi, sledovat informace na stránkách Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světové zdravotnické organizace (WHO).

Evropská komise přináší na svých stránkách také přehled nejčastějších mýtů a dezinformací, které se v souvislosti s nákazou COVID-19 objevují.

Fake news
Zejména v otázkách zdraví bychom se měli vždy ujistit, že čerpáme oveřené a spolehlivé informace. Zdroj: Pixabay.com

Mýtus: Když nosím roušku, nemůžu se nakazit

Pokud jste nakaženi, ale nevykazujete žádné symptomy, rouška může před nákazou ochránit další lidi ve vaší blízkosti, ať už v obchodech nebo třeba ve veřejné dopravě. Zároveň nám ale rouška nemůže plně zaručit, že se sami nenakazíme.

Roušky jsou pouze doplňkem dalších preventivních opatření, která je potřeba dodržovat, jako je odstup od ostatních nebo časté mytí rukou. Je nutné používat roušky správným způsobem a také se jich následně bezpečně zbavit. Pokyny pro správné zacházení s rouškou naleznete například na stránkách ministerstva zdravotnictví. Zároveň je dobré sledovat aktuální informace a nové vědecké poznatky.

Mýtus: Koronavirus byl vyvinut lidmi

Nákaza Covid-19 pochází od zvířat, způsobuje ji kmen koronaviru s názvem Sars-CoV-2. Koronaviry mohou být přenášeny ze zvířat na člověka a způsobují onemocnění dýchacích cest. Má se za to, že současná forma koronaviru se pravděpodobně přenesla na člověka na trhu s mořskými plody v čínském Wuhanu, kde byl virus poprvé nahlášen Světové zdravotnické organizaci 31. prosince 2019. Podle všech aktuálně dostupných informací ECDC i WHO je pandemie přírodního původu a v současnosti nejsou důkazy pro to, že by byla vyvolána uměle lidmi.

Dezinformace o původu viru pouze oslabují vzájemnou solidaritu ve světě a mohou poškodit mezinárodní spolupráci, která je pro boj proti nákaze klíčová. Dosud neexistují důkazy pro to, že by koronavirus byl vytvořen lidmi, ať už náhodou nebo záměrně.

Mýtus: Za pandemií stojí globální padouch

Na internetu koluje řada konspiračních teorií o tom, kdo pandemii koronaviru způsobil. Obvykle se snaží zjednodušeně vysvětlit komplexní problémy a najít jasného nepřítele, na kterého svalit vinu za současné potíže.

Scénáře konspiračních teorií se liší, většinou ale pouze obměňují hlavního “padoucha”. V tomto případě se jím stal například Bill Gates který údajně vypustil virus proto, aby pak světu nabídl ke koupi předem připravenou vakcínu, na které ještě více zbohatne. Podle jiných chce ve spolupráci s EU do lidí pomocí vakcíny vpravit čipy, aby je mohl následně ovládat.

Jedná se o dobře známou konspirační teorii, která je zcela nepravdivá a pouze zneužívá potřebu najít v krizi obětního beránka. Nadace Billa a Melindy Gatesových přispěla 125 miliony dolarů k mezinárodní snaze vyvinout vakcínu, zlepšit diagnostiku a léčbu nákazy Covid-19. Gatesovi také aktivně podpořili globální dárcovskou kampaň EU, kterou zahájila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová 4. května a na níž se dárci z celého světa zavázali přispět částkou 7,4 miliard eur na testování, léčbu a vývoj vakcíny proti koronaviru.

Mýtus: Pandemie znamená konec demokracie a liberálních hodnot v EU

Opatření proti koronaviru v Evropě jsou pouze dočasná a zakládají se na vědeckých datech, které mají k dispozici lídři všech členských států. Udržování odstupů a dalších pravidel zachraňuje životy a zabraňuje šíření koronaviru.

Dočasně zavedená opatření nesignalizují konec demokracie ani evropských liberálních hodnot. Evropská unie spolupracuje s členskými státy na tom, aby negativní dopady opatření byly co nejmírnější. Státům předložila evropský plán s doporučeními, jak postupným a koordinovaným způsobem karanténní opatření ukončovat, jakmile to bude možné a bezpečné.

EU nadále dbá na dodržování základních evropských hodnot, jako je demokracie, svoboda projevu nebo právní stát, které tvoří součást evropského způsobu života.

Mýtus: Během koronakrize dojdou potraviny

Zabezpečení dodávek potravin patří mezi priority Evropské unie už od jejího založení. Není třeba se obávat, že by během této krize nastal v EU nedostatek potravin. Evropská komise úzce spolupracuje se zemědělci a producenty potravin ve všech fázích produkce, aby zajistila nepřerušené fungování dodávek. Zavedla takzvané “zelené pruhy”, které dodavatelům potravin umožňují přednostní přechod hranic, aby tak mohli dodat dostatek potravin do obchodů v celé Unii.

EU rychle reagovala na problémy, které se v tomto odvětví kvůli krizi objevily. Sezónním pracovníkům například udělila status klíčových pracovníků, aby mohli po náležité lékařské kontrole pokračovat v práci i v jiných členských státech, nebo podpořila subjekty ze soukromého sektoru při platbách za skladování mléčných a masných produktů. Přehled všech opatření na podporu zemědělství a potravinářství je k dispozici zde.

Další mýty a jejich uvedení na pravou míru naleznete na stránkách Evropské komise nebo Světové zdravotnické organizace.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek