Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

6 věcí na které si dát pozor při zařizování ložnice

6 věcí na které si dát pozor při zařizování ložnice

Nemůžete usnout a po probuzení se cítíte unavení? Je pravděpodobné, že při zařizování ložnice došlo k nějaké chybě. Eliminace chyb zajistí, že váš spánek bude dlouhý, silný a regenerační. Máme pro vás 6 tipů, které vám pomohou změnit ložnici na místo kvalitního spánku.

Pokud po probuzení máte pocit, že vaše tělo je unavené a bolavé, pak pravděpodobně máte špatnou matraci. To snadno vyřešíte v prodejně matrací, kde si můžete vyzkoušet, zda je vám příjemná spíše tvrdší nebo měkčí matrace. Ale co když se budíte se špatným pocitem? Možná je na vině uspořádání ložnice. Často se z ložnice stává i pracovna a šatna. A právě příliš zastavěná ložnice ovlivní i pocit, který po probuzení máme. Uspořádání ložnice musí být v souladu se životem a denními rituály uživatelů i za cenu kompromisu. Pokud si se zařízením ložnice nevíte rady, je dobré se obrátit na designéra, který navrhne to nejlepší řešení pro váš dobrý spánek.

Postel a zase postel

Hlavní roli v ložnici má postel a její umístění. U malých a středně velkých ložnic je postel nastavena na čelní stěnu. Pokud je místnost dostatečně velká, lze postel umístit do středu pokoje. Rozměry postele (délka, šířka, výška) opět závisí na velikosti místnosti a na zvycích obyvatel. V první fázi je třeba určit požadovanou velikost postele. Tradičně se na tomto základě postele rozdělují na jednolůžkové, dvoulůžkové a manželské postele. Ideální šířka postele je 180cm (v současnosti není výjimkou i lůžku s šířkou 200 cm) a délka závisí na tom, kdo v posteli bude spát. Jestliže má manžel necelé dva metry, v klasické manželské posteli se mu nebude dobře spát. V takovém případě je lepší pořídit si prodlouženou postel alespoň 210 cm. Jestliže je vaše ložnice spíše menší, dobře se vyspíte i na posteli široké 160 cm a ještě v ložnici ušetříte místo. 

6 věcí na které si dát pozor při zařizování ložnice

Příliš výrazné barvy ložnice

Je důležité, aby barvy, které dominují ložnici, měly spíše uklidňující a relaxační účinek. Barvy v chladných odstínech způsobují, že vaše tělo je ospalé. Výrazné a intenzivní barvy, jako je žlutá, oranžová a červená, člověka spíše stimulují. Tlumené barvy stěn se promítnou do lepší kvality spánku, takže nejlepší bude vsadit na světlé a neutrální: bílou, světle šedou, kávovou nebo béžovou barvu. Pokud se nechcete výrazných barev vzdát, použijte je na dekoračních prvcích a textilii. Ty jdou v případě špatného pocitu v ložnici snadno vyměnit.

Přečtěte si také

Co nepatří do ložnice?

Babí léto nás ještě párkrát pohladí slunečními paprsky, než přijde podzim v celé své barevné kráse. Spolu s ním však dorazí i sychravé dny, ve kterých je nejlepší zalézt si do postele. Proto, abyste…

Nekvalitní povlečení i osvětlení

Pohodlný polštář vám umožní klidný odpočinek a zdravý spánek. Jeho účelem je podpora krční páteře - dobře zvolená si ji uspořádá do přímky, takže se vyhnete nepříjemnému svalovému napětí. Pokud polštář podporuje nejen vaši hlavu, ale také vaše ramena, pravděpodobně se ráno probudíte s bolestí krku a zad. Také povlečení výrazně ovlivňuje pohodlí a kvalitu odpočinku. Dobré je volit povlečení podle ročního období. V teplých dnech je k nezaplacení len. Příjemně chladí a navíc jde o přírodní materiál, který odpuzuje prach. V zimě zase vsaďte na flanel, který vás zahřeje. I osvětlení v ložnici hraje důležitou roli. Pokud je jediným zdrojem lustr, je to špatně. Ložnice je místem odpočinku, není to obývací pokoj. Volte spíše různě rozmístěnné lampy: stojací lampu do rohu, čtecí lampičky k posteli, náladové osvětlení v podobě světelného řetězu také neuškodí. Od pradávna máme v sobě pocit, že plápolající oheň je uklidňující a dává nám pocit bezpečí. Proto právě do ložnice volíme žárovky s teplým bílým světlem.

6 věcí na které si dát pozor při zařizování ložnice

Elektrosmog v ložnici

Příliš intenzivní emise umělého elektromagnetického záření nepříznivě ovlivňuje tělo a může být jednou z příčin bezesné noci. Proto, pokud máte problém s nespavostí, zkuste si z vaší ložnice odnést notebook a TV. Nejlepší bude když vypnete mobilní telefon. Pokud ho však potřebujete, protože slouží například jako budík, umístěte jej minimálně jeden a půl metru od postele. Vypněte router WiFi (i když není v ložnici) a jakákoli zařízení: hodiny, rádia atd. Před spaním nezapomeňte ložnici dostatečně vyvětrat.

Může se to zdát neuvěřitelné, ale v noci může i sebemenší vystavení těla světlu narušit proces produkce melatoninu a narušit rytmus spánku. Proto před spaním zatáhněte žaluzie nebo závěsy, které by měly být dostatečně silné, aby přes ně neproudilo světlo z ulice. Jde o jednoduchý krok, který má poměrně důležitou roli v kvalitním spánku. Melatonin je hormon, jehož hladina je závislá na střídání dne a noci a který má na svědomí kvalitní spánek. Pokud je vaše ložnice osvětlená, produkce melatoninu se zpomalí a váš spánek bude nekvalitní.

Štítky: ložnice postel
Zdroj: www.bydlo.cz/loznice

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock