Čtvrtý operátor v Česku: Telekomunikační úřad oznámí podmínky soutěže tento týden

Čtvrtý operátor v Česku

Čtvrtý operátor v Česku

Mobilní služby, které u nás patří k nejdražším v Evropě, by podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka zlepšil čtvrtý operátor. Podmínky soutěže, na základě které se poskytovatel vybere, už tento týden zveřejní Český telekomunikační úřad. Jenže pozor, podle řady expertů více operátorů automaticky neznamená nižší ceny.

Ceny mobilních služeb v Česku v posledních letech pozvolna klesají. I přesto jsou ale průměrné ceny 90 haléřů za provolanou minutu a 90 korun za 1 000 megabitů dat stále vysoko nad unijním průměrem. Evropská komise Česko v prosinci zařadila při porovnávání cen mobilních služeb společně se Slovenskem, Maďarskem, Řeckem, Portugalskem a Kyprem mezi šest suverénně nejdražších zemí.

Situaci má pode ministra průmyslu a obchodu zlepšit příchod dalšího operátora na český trh. „Máme zájem o čtvrtého, stabilního, velkého operátora. Předpokládáme, že větší konkurenční prostředí v důsledku povede ke snížení ceny za data,“ uvedl ministr Karel Havlíček. Nového poskytovatele mobilních služeb vybere v připravované soutěži Český telekomunikační úřad. Ten poslední dny vypořádával připomínky, už tento týden ale parametry aukce zveřejní.

Předsedkyně Rady ČTÚ řekla: „Nás velice mile překvapil zájem o tuto aukci. Jsou tam jak čeští hráči, tak zahraniční. Z těch, kteří jednoznačně vyplývají z připomínek – ti se samozřejmě dají i jmenovat – patří mezi ně ČEZ, Sazka, Nordic Telecom, případně České radiokomunikace.“

Aukci kritizuje asociace tří hlavních provozovatelů mobilních sítí v Česku. Může totiž prý dojít k nezákonnému zvýhodnění nového operátora, a to na základě tzv. národního roamingu. Díky němu má nový hráč mít možnost využívat ostatními operátory vybudovanou síť  za podmínek určených státem.

Výkonný ředitel Asociace poskytovatelů mobilních služeb Jiří Grund uvedl, že když se staví mobilní síť, tak investice, kterou je třeba poskytnout, činí několik desítek miliard korun. Mohlo by se prý jednat o takzvanou nedovolenou státní podporu, to znamená, že jiné subjekty, které by nově vstupovaly na trh, by byly oproti těm, co musí investovat desítky miliard korun, výrazně zvýhodněny.

Právě nákladné budování nových 5G sítí bude podle řady odborníků stěžejní pro tvorbu cen pro koncové zákazníky. Je prý důležitější než počet operátorů na trhu — připomíná se Rakousko, kde ceny začaly paradoxně klesat s tím, jak operátoři ubývali.

Odborník na telekomunikace a bývalý ředitel Českých radiokomunikací Michal Čupa uvedl, že investice, které telekomunikační operátoři budou investovat do sítí, nezaplatí nikdo jiný, než zákazník. Pokud se tady budou budovat další a další sítě, tak ty sítě opět zaplatí zákazníci. To znamená, že zákazníci budou hradit nadbytečné telekomunikační sítě, které prostě nejsou potřeba.

Podle Čupy by tak Český telekomunikační úřad měl jako regulátor usilovat o to, aby se všichni operátoři dohodli na vybudování jedné společné sítě. Opozice vládu kritizuje za to, že budování nové sítě řeší pomalu.

„Bohužel vláda selhává, přešlapuje na místě. Udělá jeden krok dopředu a pak dva dozadu. Místo toho, aby se už dávno soutěžilo, tak pořád ještě nejsou jasné podmínky té soutěže,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

Koronavirová epidemie sice přípravu aukce podle Českého telekomunikačního úřadu mírně zpozdila, pokud ale prý vše půjde podle plánu, už letos by měl být vítěz soutěže vybrán. Vstoupit na český trh by pak čtvrtý poskytovatel mohl na přelomu roku 2021 a 2022.

Tagy: