Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži láká na výstavu působivých obrazů, potom nabídne kultovní filmové plakáty

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až do konce června probíhá ve foyer Domu kultury v Kroměříži výstava keramických a malovaných obrazů olomoucké výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové. Expozice nese název Radosti mého života a setkává se s příznivými ohlasy návštěvníků.

Foto: Robert Rohál

Ve foyer Domu kultury v Kroměříži nyní vystavuje výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová.

Článek

Výstava talentované výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové zaujme už na první pohled zejména pozitivní energií, kterou obrazy vyzařují, optimistickými barvami, ale snad i způsobem zpracování.

„Na výstavě je možné vidět jednak keramické obrazy, které jsou charakteristické pro moji tvorbu, řadu malovaných abstraktních obrazů, i kombinace malby a keramiky v jednom. Jsou zde i obrazy, pro které jsem použila pastel, a na jednom panelu jsou vystaveny keramické přívěsky na kůži. Myslím, že každý může najít ten svůj šálek kávy,” říká výtvarnice.

Poté bude následovat výstava nazvaná Kultovní československé filmové plakáty z šedesátých let, která připomene filmy jako Ostře sledované vlaky, Hoří, má panenko, Kladivo na čarodějnice, Markéta Lazarová, Žert, Spalovač mrtvol, Penzion pro svobodné pány, Lásky jedné plavovlásky, Obchod na korze a řada dalších. Plakáty zapůjčí sběratel Vítězslav Tichý z Bystřice pod Hostýnem.

„Na tuto výstavu připravuji kolekci významných titulů tzv. Nové (mladé) vlny,“ říká Vítězslav Tichý. „Jde o plakáty k filmům Jana Němce, Jiřího Menzela, Věry Chytilové, Miloše Formana… Zastoupeny budou i tituly příslušníků střední generace našich filmařů (Ján Kádár, Elmar Klos, Vojtěch Jasný, Karel Kachyňa a další). Význam při výběru plakátů hraje i jméno výtvarníka. Cílem je připomenout známá i méně známá filmová díla a zároveň slavnou éru československého filmového plakátu a jeho tvůrců.“

Sběratel Vítězslav Tichý disponuje úctyhodnou sbírkou, která už proběhla v různých modifikacích na řadě míst tuzemska. Výstava v Domě kultury v Kroměříži bude otevřena od 7. července do konce srpna.

„Sbírám vše, co se týká československé kinematografie,” dodal Vítězslav Tichý. „Tedy nejen plakáty. Těch mám zhruba 4 000. Mám téměř kompletní sbírku československých filmů. Z období let 1930–1990 mi chybí z celovečerních hraných filmů pouze sedm titulů. Rovněž porevoluční tvorbu mám téměř kompletní, a navíc mám i značnou část dochovaných filmů němé éry. Rozsáhlý je dokumentační archiv, téměř 2 000 tisíce knih, periodika od konce 20. let minulého století (Studio, Kurýr, Kinorevue, Film a doba, Film a divadlo, Kino, Cinema…). V evidenci mám více než 45 000 osobností, které zasáhly do naší kinematografie.”

V souladu s uvolňováním restrikcí ohledně koronaviru je vstup na tyto výstavy možný jen s rouškou a za dodržení dalších bezpečnostních vládních nařízení. Výstava je umístěna ve foyer a je otevřena vždy v pondělí až pátek od 7 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám