Hlavní obsah

V případu černocha Floyda změnili kvalifikaci činu a obvinili i kolegy policisty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Žalobci v Minnesotě změnili kvalifikaci trestného činu, ze kterého je podezřelý bývalý policista Derek Chauvin. Nově je stíhán pro vážnější trestný čin vraždy druhého stupně, a ne za vraždu třetího stupně. Obviněni byli poprvé i tři jeho kolegové, kteří byli u zásahu, při němž zemřel 25. května černoch George Floyd, přítomni. Uvedl to minnesotský list The Star Tribune.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a co mu předcházeloVideo: DRAGON WOK/DARNELLA FRAZIER, AP

 
Článek

Minnesotský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Keith Ellison uvedl, že se zvyšuje závažnost činu, jehož se dopustil Chauvin. Nově byli obviněni Thomas Lane, J. Kueng a Tou Thao z napomáhání a podněcování k vraždě druhého stupně. Advokát Earl Gray, který zastupuje Lanea, uvedl, že zpráva listu je přesná.

Video ze smrti George Floyda, jemuž policista tiskl devět minut kolenem krk k zemi, vyvolalo bouřlivé masové protesty proti policejní brutalitě a diskriminaci v řadě amerických měst.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

„Zemřel, protože se mu nedostávalo vzduchu. Potřeboval dýchat,“ uvedl zástupce pozůstalých Ben Crump. Příbuzní si nechali vypracovat vlastní pitevní protokol, podle něhož zemřel Floyd na udušení. Podle oficiální zprávy zemřel na infarkt, když mu tlačili na krk k zemi. V krvi měl Floyd fentanyl a nedávno požil metamfetamin, ale drogy ale nebyly příčinou smrti.

Podle Crumpa zbylí policisté selhali, protože nepomohli muži prosícímu o pomoc, který tvrdil, že nemůže dýchat. Lane dvakrát žádal Chauvina, jestli by se nepřesunul na stranu, ale Chauvin namítl, že ho bude držet na břiše.

Floydův bratr odmítl násilí. Tohle mu život nevrátí, vzkázal

Zahraniční

Chauvin, který v devadesátých letech působil jako vojenský policista, byl do sboru přijat v roce 2001. Byl dvakrát vyznamenán. Poprvé, když byl v jednotce, která zahájila střelbu na člověka podezřelého z útoků nožem, který na policisty namířil brokovnici. Podruhé dostal vyznamenání za zadržení muže podezřelého z domácího násilí v roce 2008. Tehdy Chauvin vylomil dveře do koupelny a střelil podezřelého do břicha.

Ohně a slzný plyn. Protesty po smrti Floyda se přenesly i do Paříže

Zahraniční

V roce 2008 byl pokárán za to, že v roce 2007 vytáhl z auta ženu a naložil ji do svého policejního vozu poté, co ji zastavil kvůli překročení rychlosti o deset mil. Neměl zapnutou kameru a bylo mu vytýkáno, že vše mohl vyřešit mimo policejní auto.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Národní garda brání Lincolnův památník ve Washingtonu před demonstrantyVideo: WJLA, AP

Reklama

Výběr článků

Načítám