InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pekárna v Horní Plané skončila. Nejsou pekaři

František Hrdlička

František Hrdlička

HORNÍ PLANÁ - Budova bývalé pekárny firmy COOP v Horní Plané na Českokrumlovsku je na prodej. Firma COOP Kaplice, která je jejím majitelem ji přes veškerou snahu o udržení zavírá. Pekárna zásobovala řadu supermarketů, prodejen potravin nebo restaurací v okolí lipenské přehrady. Chleba, rohlíky a koláče se zde pekly téměř třicet let. Důvodem je nedostatek pekařů, které se nepodařilo sehnat. Pekárna v Horní Plané loni vyrobila na tři miliony kusů různého pečiva. Vyrábělo se zde 35 až 40 druhů pekařských výrobků.

 

„Optimální stav pro tuto provozovnu je 19 lidí. V poslední době jich tu pracovalo ale 13 a žádný z nich nebyl vyučený v oboru," uvedl Jan Hoffmann, provozně technický manažer Coop Jednota Kaplice. Existenční starosti provozovnu trápily už přibližně tři roky. Coop Jednota zkoušela nabízet zaměstnancům i benefity. „Zavedli jsme příspěvky na cestu do práce, vybudovali jsme tři bytové jednotky přímo v Horní Plané," uvedl s tím, že nepomohli ani cizinci. „Bojovali jsme tři roky o přežití, kdy se nedařilo sehnat kvalitní lidi. Já jsem z toho už nespala a nemohli jsme to zvládnout. Všem co odchází jsme sehnali náhradní povolání," uvedla zdejší mistrová Dáša Veselá.

Podle Jiřího Mánka, předsedy Turistického spolku Lipenska není hornoplánská pekárna jediným podnikem, který v poslední době v okolí lipenské přehrady ukončil provoz. O zaměstnaní zde přišlo více lidí, v různých průmyslových provozech. Ať již se jedná o dřevozpracující či sklářský průmysl. „Za posledních 15 let z celého regionu od Stožce po Rožmberk odešlo 5500 obyvatel, protože zde ztratili práci. To je třetina všech tady žijících lidí. Ti co zůstávají živí velice často cestovní ruch, který je pro Lipensko významným zdrojem obživy," uvedl Mánek. K tomu se připojil i starosta Jiří Hůlka. „Jednalo se o tradiční provozovnu, která živila většinou místní lidi. Její zánik mě jako starostu mrzí," uvedl Hůlka.

Učební obor pekař patří mezi studenty v Jihočeském kraji mezi nejméně atraktivní. Momentálně v Jihočeském kraji existuje prakticky jen jeden aktivní učební obor se specializací pekař. Zájemci jej mohou studovat na českobudějovické střední obchodní škole v Husově ulici. Ve třech ročnících bylo v září 2019 celkem 24 žáků. A do závěrečného nastoupili jen čtyři.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace