Prokurátor obvinil policistu Dereka Chauvina z vraždy druhého stupně, píše americký tisk

Generální prokurátor Minnesoty Keith Ellison zvýšil obvinění bělošského expolicisty Dereka Chauvina z vraždy neozbrojeného černocha George Floyda z třetího na druhý stupeň, za což mu hrozí delší vězení. Vznesena nově byla také obvinění proti třem dalším policistům, kteří byli na místě a kteří po incidentu dostali výpověď. Také na ně byl vydán zatykač. S odvoláním na soudní dokumenty o tom informují agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Washington (Aktualizováno: 23:36 3. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2020-06-02t000000z_7_200603-212513_ada.JPG

Čtyřiačtyřicetiletý Chauvin byl obviněn z vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně. Nyní ho prokurátor podle tisku chce obvinit z vraždy druhého stupně. | Zdroj: Reuters

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel poté, co mu Chauvin skoro devět minut 25. května při zatýkání klečel na krku. Nahrávka incidentu obletěla celý svět a v USA spustila vlnu protestů proti rasově motivované policejní brutalitě, které v místech provázelo rabování a vandalismus.

Poslední minuty života George Floyda: že nemůže dýchat, upozornil policisty celkem šestnáctkrát

Číst článek

„To, že Chauvin pana Floyda takto omezoval po delší dobu, významnou měrou přispělo k tomu, že pan Floyd ztratil vědomí a že utrpěl zásadní tělesnou újmu a i zemřel,“ uvádí se v obvinění Chauvina.

Čtyřiačtyřicetiletý Chauvin dostal minulý týden výpověď a byl obviněn z vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně. Nyní k tomu bylo doplněno obvinění z vraždy druhého stupně, za kterou hrozí až 40 let za mřížemi, což je o 15 víc než maximální trest za vraždu třetího stupně. Podle soudních dokumentů, na které se odvolává agentura Reuters, tak Chauvin nyní čelí třem obviněním.

Rodina chce první stupeň

Floydova rodina chce, aby byl Chauvin obviněn z vraždy prvního stupně. V rozhovoru se CNN to uvedl právník rodiny Benjamin Crump. Podle něj bylo rodině řečeno, že vyšetřování pokračuje a obvinění by se mohla ještě změnit.

Chauvinovi tři kolegové Thomas Lane, J. Alexander Kueng a Tou Thao nově čelí obvinění z napomáhání vraždě druhého stupně a byl na ně vydán zatykač. Podle agentury AP jim také hrozí až 40 let vězení. Demonstranti v uplynulých dnech požadovali, aby byla před spravedlnost postavena i tato trojice.

Generální prokurátor podle nových soudních dokumentů chce, aby kauce pro čtveřici obviněných byla stanovena na milion dolarů.

Chauvin koncem 90. let minulého století působil u americké vojenské policie, k civilní policii nastoupil v roce 2001, od té doby dvakrát dostal medaili za chrabrost. V roce 2008 si ovšem vysloužil od nadřízených pokárání, protože vytáhl z auta ženu, která překročila rychlostní limit asi o 16 kilometrů v hodině. Prohledal ji a nařídil jí nastoupit do služebního vozu. Při tomto zásahu neměl zapnutou kameru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme