Intel to vzdává? Šéf společnosti říká, že testy procesorů nejsou důležité a nemáme je sledovat. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 03 červen 2020
altVěděli jste, že u procesorů vlastně vůbec nezáleží na výkonu a číslech? To je nová strategie Intelu.

 

 

 

 

Intel má velký problém. A místo uvedení okonečně nějakých lepších produktů se ho rozhodl řešit velmi svébytným způsobem. Asi vám neuniklo, že dnes už prakticky neexistuje zásadní a z hlediska praktického výkonu významná aplikace, test a benchmark, kde by se Intel mohl chlubit lepším výkonem. Všude tam, kde skutečně záleží na výkonu a měříme jej a porovnáváme, jsou dnes procesory AMD jednoduše lepší. Jak na celek, kde ten nejlepší procesor, který Intel vůbec má a nabízí (Core i9-10980XE), nestačí ani na mainstreamový RYZEN 9 3950X, natož na konkurenci v podobě ThreadRipper. A Intel už se nemůže chlubit ani nejvyšším výkonem na jádro či IPC, kde jej už AMD také překonává. To samé platí o testech výkonu integrované grafiky atd.

V současnosti je Intel jednoznačně výkonově nekonkurenceschopný ve všech cenových hladinách a třídách. Absolutně nemá co nabídnout proti AMD v high endu a serverech, a nejnověji další a další recenze nových notebooků ukazují, že už nemá ani co nabídnout v mobilní oblasti. AMD je nejen výkonnější, ale i efektivnější, a to rozdílem třídy. Je to samozřejmě obrovská ostuda a selhání ze strany Intelu a nefalšovaný zázrak ze strany AMD. Velikost teamů, a hlavně finančních zdrojů obou firem je nesrovnatelná. AMD by nemělo být nikde poblíž toho, co má nabízet Intel se svými možnostmi. Jenže je to přesně naopak.

Intel ví, že má opravdu velký problém, protože jeho současné neschopnosti produktově skutečně konkurovat, si všímá stále více lidí. Speciálně lidí, na které Intel spoléhá především. Tedy ti, kteří se o věci hlouběji nezajímají, nevědí a nakupují ze zvyku nebo tak, jak jim někdo řekne/určí. Často jde o lidi, kteří o AMD dosud ani nevěděli a považovali Intel za jediný a jistotu. Jenže tou teď není. Jedinou jistotou, kterou dnes při nákupu Intel platformy máte, že vás bude stát více, a bude současně výrazně slabší, zastaralejší a bezpečnostně děravá proti tomu, co nabízí AMD. A je jedno, jestli nakupujete server, pracovní stanici, herní desktop, notebook, nebo HTPC. Ve všech cenových i výkonových segmentech je AMD jednoznačně lepší, což není nic menšího, než zázrak a nikdo nikdy nečekal, že by se něco takového mohlo vůbec stát. Ale stalo se. Intel se tento očividný problém snaží „řešit“ skutečně podivně.

  • Intel říká: „na číslech nezáleží, důležitý je dojem z technologie“!

Ano, čtete správně. Šéf technologické společnosti, vyrábějící technologie jako počítačové procesory, kde jde jen a pouze o čísla, snadno měřitelná čísla, najednou tvrdí, že na těch číslech nezáleží. Doslova říká, že PC průmysl by se měl změnit a místo benchmarků se dívat na užitek a dopad technologií.

Někdo by si mohl myslet, že Intel se prostě zbláznil, ale není to tak. Jediná čísla, která už delší dobu Intel zajímají, jsou finanční výsledky. Nezajímají ho ani zákazníci, ani technologie. Pokud jde o technologie, Intel už dávno není technologická firma, minimálně se tak s posledními produkty neprezentuje. Prakticky umí už jen nakupovat jiné technologické firmy a nebo přetahovat schopné lidi a "inspirovat se" u jiných společností. A nejnovější vyjádření šéfa firmy jasně napovídá, že firma se soustředí především na marketing. Hraje na subjektivní dojem, setrvačnost a nostalgii, že jeho produkty jsou v něčem zajímavé jen proto, že nesou známé logo Intel, než aby to dokázala čísly. Protože reálná čísla ukazují, že Intel prostě nestačí. Dnes nedokáže najít relevantní benchmark a test (bez podvodných nesmyslných Intelem placených „testů“ typu PassMark/CPUbenchmark/Usermark), prostě jakékoliv férové srovnání a čísla, která by jej ukázala v pozitivním světle. Všechny jeho procesory jsou horší než procesory konkurence. Dokud Intel nabízel lepší, nebo srovnatelné věci, byly i jeho vlastní prezentace plné relevantních benchmarků a testů, kterými to dokazoval. Tedy čísel, kdy Intelu samozřejmě záleželo na jejich správnosti a každém %. V současnosti se mu to ale nehodí, a tak se snaží tvrdit, že na testech a reálných číslech vlastně nezáleží.

  • Naznačuje tím Intel, že ničeho lepšího se od něj nedočkáme?

Podle mě je nejnovější oficiální postoj Intelu a oficiální vyjádření šéfa společnosti zásadně znepokojující. Na rovinu, je to samozřejmě celé nesmysl. Benchmarky nejsou většinově nic jiného, než reálné aplikace, upravené či používané tak, aby mohly jako férově opakovatelný test pro přesné měření a srovnání srovnávání sloužit. Takže pokud Intel říká, že se máme dívat na užitek a dopad technologií do praxe, jsou benchmarky a testy přesně tím, co reálně ukazuje, jaký ten užitek a dopad přesně je!

Vůbec naznačovat, že na číslech nezáleží, když procesory a IT obecně je jen a pouze o číslech už v samé podstatě těchto věcí, a názvu „IT“ samotném, je opravdu šílené. A mimochodem co znamená slovo „Intel“? Nejsou to náhodou data, tedy v konečném důsledku přesná čísla?! Takže Intel popírá sám sebe?

Intel a jeho šéf tímhle jen ukazují svou naprostou zoufalost a svou zoufalou situaci na poli produktů. Ta se bohužel pro celý trh stále pořádně neprojevila ve finančních výsledcích společnosti, kdy Intel dosahuje výsledků, které si prostě nezaslouží a to z velké části jen proto, že nefunguje tržní prostředí a roky bylo Intelu umožněno zničit a ohýbat trh, jak chtěl on. Společnost už dávno měla být rozdělena a když ne rozdělena, tak tvrdě trestána a pokutována za to, jak kdysi nástup konkurence zastavil a položil základy dekádě stagnace celého PC odvětví, ze kterého těžil a stále těží jen Intel. Nicméně Intel prostě vidí, že nyní už přichází o zákazníky, ztrácí nebo dokonce už ztratil psychologickou převahu, a hlavně váhu své značky, speciálně pokud jde o technologie procesorů. Podle mě ale může celé vyjádření a postoj Intelu naznačovat ještě jednu zásadní věc.

Intel ví, že se na současném stavu věcí dlouho nic nezmění. Sliby, kterými nás roky bohatě zásobuje, neplní a nenaplní. Intel velmi pravděpodobně už dobře ví, že nebude produktově konkurenceschopný, a nic se na tom nezmění následující roky. AMD je už dnes o krok napřed, a nezpomaluje. Naopak. Intel mezitím ztrácí víc a víc a nic z toho, co aktuálně plánuje na nejbližší dobu, neukazuje na žádoucí zlepšení. A vypadá to, že Intel právě těmito vyjádřeními připravuje půdu pro oznámení těch svých nových produktů, které prostě výkonově nebudou schopny konkurovat stávajícím, natož novým produktům AMD. Zkrátka Intel chce, abychom začali ignorovat realitu a na ty benchmarky ani nekoukali, jen na logo a jen na to, že jeho nové produkty jsou o něco lepší než ty jeho starší produkty. Ostatně on už s tím začal, poslední dvě jeho procesorové novinky, které uváděl na trh, tedy mobilní a desktopové Core 10000 procesory, tak se snažil opravdu hodně schovat realitu, kterou benchmarky a testy v plné nahotě ukazují. Prezentoval nesmyslná čísla, procesorové rádobytesty, v konfiguracích s rozdílnými grafikami atd. Srovnání s konkurenčním AMD se zcela vyhýbá. Neukazuje ani mezigenerační přímé srovnání svých vlastních CPU, protože by tím jen ukázal realitu, že už 4 roky žádnou skutečnou novou generaci procesorů nevydal. 7, 8, 9 i 10 generace CORE žádné generace nejsou. Je to pořád ve skutečnosti 6.generace Core, tedy SKYLAKE z roku 2015, jen v jiné konfiguraci jader, na vyšších taktech s dnes už vylhaným TDP a do různých patic.

Bohužel to jeho „nekoukat na benchmarky a koukat se na reálný užitek a dopad v praxi“ nedává smysl a nefunguje, když v každém případě jde o výkon a efektivitu. A realitou je, že AMD nejen že je výkonnější, ale žere méně a má lepší efektivitu. Takže dokáže dostat více reálného výkonu ze stejné porce energie, nebo podstatně více výkonu ze stejné velikosti serveru apod. A to má zcela reálné dopady.

Vyjádření šéfa Intelu je evidentní alibismus, snažící se omluvit aktuálně uváděné a plánované nejbližší pravděpodobně v objektivních měřeních a srovnáních nekonkurenceschopné produkty, a ve své podstatně naprostý nesmysl odporující všemu, co dosud sám Intel dělal a čím byl. IT technologie je ze své podstaty o přesných číslech. A Intel to ví, bohužel schovávat se za podobná vyjádření je maximum, co dnes dokáže nabídnout? A jen to posiluje špatný pocit, že Intel reálně k šoku všech, evidentně nenabídne žádné zajímavé a lepší produkty ještě mnoho let ...

Vyjádření, že na číslech a benchmarcích vlastně nezáleží, je nebezpečné ještě z jednoho důvodu. Všechno, co dělají procesory Intel (a jakékoliv jiné) je, že počítají čísla. Nic jiného počítačový procesor nedělá a neumí. Takže pokud Intel oficiálně říká, že na číslech nezáleží, znamená to, že jeho procesory vyhazují nesprávná čísla a jsou tedy nespolehlivé a nepoužitelné a nemáme je brát v potaz?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
kajakarlik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-03 22:56:05

šéf si asi spletl datum 1.4. vs 1.6.
Lukash [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 14:06:14
avatar
Intel je ako potápajúca sa loď, ktorej kapitán hlási cestujúcim aby si vodu nevšímali a užívali si plavbu. VIem, že je to celé PR, ale pre mňa je to veľkým sklamaním, že Intel sa k tejto situácii nedokáže postaviť čelom a priznať si chybu. Takto už ani nedúfam, že sa niečo v dohľadnej dobe zlepší.
Kermit [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-03 23:20:13
avatar
RYZEN 9 3950X je mainstream?? V tom případě mám asi kancelářské PC
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-03 23:34:59
avatar
ano, je to procesor co má "jen" 16 jader a hlavně je pro AM4 platformou, což je mainstreamová platforma ...

high end je rozhodně až Threadripper, ten na 24jádrech začíná má ale až 64 jader a tomu odpovídající výkon i ceny a je pro TRX40 platformu, tedy high end ...

já samozřejmě chápu, že mnozí neoznačí CPU za 21 tisíc za mainstream, ale ve srovnání s Threadripper to mainstream je, výkonem, cenou i platformou
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 21:58:37
avatar
Takže podle vás cokoliv, co sedí do AM4 je mainstream? AMD pro desktop home/herní/office desktop neprodává žádné high-end, nebo potažmo low-end procáky?
Kam vy na ty vtipy chodíte, to by mě fakt zajímalo
Že jste členem nějakého spiknutí, které si z lidí dělá prdel?
Jiry89 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 01:08:52

Procesor za méně než jednu průměrnou mzdu je mainstream.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 01:48:34
avatar
Jo a samotný procesor ti bude k čemu ? ... Ještě si k tomu teda koupit desku za 20 když to tak řikáš, grafarnu za 20, monitor za 20 a máš hned těch průměrných mezd za rok tolik, že ti nezbyde ani na chleba
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 02:02:01
avatar
o to nejde, ale prostě AM4 platforma je mainstream, TRX40 je high end ...

a nemůžeš říkat 3950X high end, když je násobně slabší i levnější než 3960X/3970X/3990X ...

kromě toho, 3950X funguje v desce za 2 tisíce úplně v pohodě ... taková ale pro TR 3000 neexistuje ;)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 14:02:58
avatar
to je pořád dokola - je to jak říkat, že Lamba a Ferrari jsou mainstream, protože je tu Veyron. Už jste s tím nudný. Na to, že mluvíte jak někdo kdo žije v 200M$ resortu na Beverly Hills byste si mohl nejdříve investovat třeba do modernizace webu
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 15:09:54

Spíš AM4 je mainstreamová platforma, ve které jsou high end desky a high end CPU. Ve výsledku je podle vás 2920x s cenou 10k high end, protože je do high end platformy. A podle mě ano, je to high end. Odpovídá tomu cena, výkon, platforma a počet prodaných kusů.
Podle vaší logiky je taková deska GIGABYTE X570 AORUS XTREME - AMD X570 s cenou cca 20k mainstream, protože je to AM4. Ale není tomu tak. Je to high end v mainstreamové platformě. Stejně tak 3900x a 3950x. Mainstream je R5 3600. 3700x a 3800x je performance.
Je potřeba se na to dívat se všemi faktory, které do toho spadají. Ne jen si vzít to, že to jde osadit do mainstreamové platformy a že jsou tu výkonnější CPU.
Každá sféra má svoje produkty a v nich je to rozděleno do více kategorií.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:25:30
avatar
je to jednoduché ... dvoukanálová platforma = mainstream, čtyřkanálová platforma+ = high end ...

nemůžete brát neaktuální CPU ve slevě a tvrdit, že je to maintream. Ne 2920X je jednoznačně high end platfromou a stál odpovídající peníze, když aktuální byl ...

ano, z pohledu nejvíce prodávaných CPU není 3950X mainstream, ale z pohledu všeho ostatního, výkonu, platformy a vlastně i té ceny, mainstream je, protože jej nemůžete házet do jednoho pytle s ThreadRipper 3000 a TRX40 platformou .... 3950X má mnohem blíže 3600 než k 3990X ;)
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:39:00

Ne, je to ještě jednodušší. Mainstram je to co se nejvíc prodává. Nějaký konfigurace pamětí a výkony s tím nemají co dělat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:45:15
avatar
tak v tom případě je 3950X jasný mainstream protože je to AM4 platforma a ta se nejvíce prodává na rozdíl od TRX40, která tvoří jen několik % trhu, protože je to high end ...
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 01:34:38

Ne není.. Nejvíce, alespoň na mindfactory, se prodalo r5 3600. Tudíž r5 3600 je mainstream. 3950X se prodalo více než 5x méně než 3600.
Odkaz
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 22:50:03

Já netvrdím, že je 2920X mainstream. Pokud umíte číst, tak tvrdím, že to je high end.
Znovu opakuji. AM4 je mainstream platforma s low end, mainstream, performance a high end komponentama. To znamená, že 3950x je high end v mainstreamové platformě. Stejně tak mnou zmiňovaná deska je high end v mainstreamové platformě. Protože ano, AM4 je mainstream. Ale je rozdělen do dalších kategorií v rámci mainstreamu. Podle vaší logiky je deska například ASUS PRIME A320M-K stejná kategorie jako GIGABYTE X570 AORUS XTREME - AMD X570. Což je ale blbost že? Spadá to sice do mainstreamové platformy, ale jedno je naprostý low end a druhý high end. U těch CPU platí naprosto to stejné. Potažmo u všeho platí naprosto to stejné.

"ano, z pohledu nejvíce prodávaných CPU není 3950X mainstream, ale z pohledu všeho ostatního, výkonu, platformy a vlastně i té ceny, mainstream je"

No a víte, co je hlavním faktorem určení mainstreamu? Právě počet prodaných kusů. Z překladu: hlavní proud. To znamená - to co nejvíce táhne, co se nejvíc prodává.

Stejně tak jak v TRX40 je více CPU a tam je to stejně. Low end, high end atd. pro high end platformu.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 14:22:05
avatar
souhlasím s Váma, nicméně pro ty co to stále nechápou, uvedu pár následujících řádků včetně cca cen seřazených od nejlevnějšího po nejdražší. Pokud ani po tomhle některým zdejším "logikům" nedojde nesmyslnost jejich tvrzení - a v seznamu vzestupně drahých věcí jim nebude divné, že se hiend střídá s mainstreamem, tak už jim nepomůže asi nic

CPU:
- Threadripper 2920X - 18Kkč -hiend
- Ryzen 3950X - 20Kkč - mainstream
- Threadripper 2970WX a další - hiend

Desky:
- Gigabyte Aorus Master nebo PRO (TX40) - 11Kkč - hiend
- Asrock TX40 Taichi (TX40) - 15Kkč - hiend
- AsRock x570 Aqua (AM4) - 23Kkč - mainstream
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 14:39:31

Je to tak no... Ono to má totiž více faktorů Nelze brát v potaz jen jeden. A každý z těch faktorů má nějakou váhu. Největší váhu má počet prodaných kusů. Podle toho je taky ten název "maistream". Toto se samozřejmě odvíjí od ceny. Takže cena je další faktor. A další faktor je výkon. Platformu bych do toh nepočítal. To je jiný segment. Ten má, jak jsem už psal, taky svoje kategorie. Zdejší rozdělení podle toho, že je to líbivé, že je každej CPU do AM4 je nesmysl. Dalo by se to nazvat tak, že ano, je to mainstreamová platforma, ale se svými kategoriemi low end, mainstream, performance a high end. Vždyť televize se taky zapojují do 220V zásuvky (mainstream) a ne na 380 (high end). No a máme televize za 3k a taky za 2 miliony.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 15:24:43

Ne, není to tak. Mainstream je hlavní proud neboli většina. A vždy se odvíjela a odvíjí od počtu prodaných kusů. Výkon, konfigurace pamětí, platforma, srážkový průměr za únor, průměrná výška indiánské populace nebo cena s pojmem mainstream nemá souvislost.... Mainstreamem jsou v současné době 6 jádrové procesory. Viz. prodej procesorů za květen na mindfactory. Odkaz
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 16:48:30

Ano takto to je ohledně prodaných kusů. Pak se ale bere v potaz pojem jako mainstreamová cena, mainstreamový výkon atd. A pokud chcete dostat správnou hodnotu, je potřeba toto všechno započítat. Jak jsem psal. Největší váhu má počet prodaných kusů. Ale to jde samozřejmě ruku v ruce s cenou a výkonem.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 19:00:17

Opět ne. Vsouváte do pojmu mainstream související pojmy ošklivým, nehezkým, pokřiveným způsobem. Proč to komplikovat, když je to tak křišťálově průhledné?

Mainstream - je dán nejprodávanějším typem podle prodaných kusů.
Mainstreamová cena - je cena za kterou se prodávají nejprodávanější typy.
Mainstreamový výkon - je výkon nejprodávanějšího typu.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 19:28:18

Já vám rozumím. Nicméně podle čeho byste rozděloval na ty kategorie, které jsou low end, mainstream, performance a high end? Toto přece nejde určit jen podle prodaných kusů.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 19:44:27

Pokud hodnotíte výkon, použijte třeba výraz střední třída a pak to bude ok.
Mainstream je nejprodávanější produkt, většinou to je i výkonově ta střední třída , v retailu například ten R5 3600. Ale příliš často se to míchá (nejen na tomto webu) a jsou z toho pak takovéto výživné diskuze.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 20:01:33

To by dávalo smysl. Otázkou je, jak se správně nazývá střední třída v tomto segmentu.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 19:59:28

To, že je komlikované definovat pojmy low end, performance a high end není důvodem k deformaci významu pojmu mainstream, který je jasně dán pouze a jen jako většina. Vlastně bychom se mohli v souvislosti s mainstreamem bavit o počtech nejpoužívanějších typů ve všech již provozovaných počítačech a serverech. Ale "mainstream" se používá napříč obory jako aktuálně nejvíc sprostřebovávaná produkce.

Nebo se bude hudební mainstream určovat ne podle nejposlouchanější hudby, ale podle počtu nástrojů v tělese či podle hlasitosti kterou se daný hudební styl poslouchá?
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 20:08:27

Ano. Já s tím naprosto souhlasím. Jen mi v tomto segmentu přišlo, že by se do toho mělo zakomponovat i to ostatní. Jinak bychom měli jako mainstream jen jedem procesor. Ten nejprodávanější. Ale jinak jo. Máte pravdu. Beru to z pohledu čtyř popisů, které se u tohoto používaji
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-07 00:47:31

Pokud se zakomponuje i to ostatní už to nebude mainstream, ale slovo mainstream použité pro něco co mainstream není. Tedy tak jak tento termit suteréně používá DD.

Tak jako v hudbě není mainstream jedna píseň, skupina nebo styl, není mainstream jeden typ procesoru.

PS: Jen mi v tomto segmentu přišlo, že by se do toho mělo zakomponovat i to ostatní. Proč by segment CPU měl mainstream definovat jinak než ostatní obory? Jen proto, že se to zrovna někomu hodí do krámu se bude ustanovovat nový význam stávajícího termínu? Dyk lze použít například, jak napsal Akulacz, střední výkonová třída.

PS2: Nicméně podle čeho byste rozděloval na ty kategorie, které jsou low end, mainstream, performance a high end?
Mainstream do té výkonové řady nepatří. Mainstream může být jak lowend tak hiend (samozřejmně ne zároveň) podle toho co se nejvíc prodává.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 22:04:02
avatar
Máte v tom trošku guláš. Slovo "mainstream" označuje hlavní proud. Ať si o tom myslíte, co chcete, na vašem názoru nezáleží - co je high-end, mainstream, nebo low-end, o tom rozhoduje trh, potažmo do určité míry výrobci. Váš, ani můj názor na to nic nezmění.
hornblower [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 11:55:48

To ze robis na pase za 500 eur nemenic na fakte ze ryzen je mainstream.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 14:13:22
avatar
právě že mění - pokud bude těch 500€/m průměrná mzda mainstreamu tak to mění hodně. Mě spíš přijde, že tady někdo nepochopil, že i v hiendu existuje další segmentace - luxusní jachty jsou hiend. To že existují ještě větší a dražší "superjachty" (btw ano je to pojem vyhledej si) neznamená, že luxusní jachta je mainstream. Ujišťuji tě, že nemáš ani na jedno a už vůbec na druhé, za předpokladu že nejsi Andrej Babiš, co si chodí odfrknout sem do diskuzí psát v mateřštině
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 01:13:16

Ten neformální rozhovor šéfa Intelu bylo jen všeobecné tlachání. Směr Intelu a jeho nutnost pracovat s čísly je pro něj velmi důležitá a tento rozhovor na tom nic nemění.
Přijde mi ta reakce na jeho věty dost kritická. Je to jen člověk a o AMD neproběhlo ani slovo. Takže žádná nepatřičná slova na úkor konkurence. Dál je to jen kauza novinářů, kdo z toho více uplete.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 01:51:19
avatar
1, to nebylo žádné neformální tlachání (které si navíc člověk v jeho pozici ani nemůže nikde nikdy dovolit), ale oficiální výstup šéfa Intel společnosti a digitální náhrada za Computex ....

2, Když šéf Intelu říká, že čísla nehrají roli, tak se evidentně pozice a směřování Intelu mění ...

3, ta reakce na jeho věty je zcela přiměřená a není to žádná kauza novinářů. přestaňte laskavě hledat problémy u novinářů. Problém je zcela a jednoznačně na straně Intelu, jeho současného PR a marketingu a jeho vedení ....
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 16:19:44

Tak mluvil o společnosti kterou šéfuje, takže nezasahoval do dění IT všeobecně. To že má Intel problémy se svými produkty je jasné a proto také mluvil o tom, že by se měl klást větší důraz na přínos technologií a né na číselné hodnoty z benchmarků. On to v podstatě vystihnul. Jejich provozní vlastnosti a architektura vyhnaná na samou hranici možností je neudržitelná. V celkovém měřítku prodaného HW jde o obrovské plýtvání energiemi a tudíž dokud nebudou mít adekvátní odpověď v podobě "výkonného a úsporného" cpu jako má AMD, musí se soustředit spíše na ty technologie, než na hrubý výkon. Tam to jasně díky provozním vlastnostem a neefektivitě musejí zatím sabotovat. Vsadím se, že po vydání nové generace cpu a pokud bude vydařená, se to zase vrátí k původním plánům a to drtit konkurenci v číslech. Zatím na to nemají HW.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Práve naopak 2020-06-04 08:44:36

Ja som na Diit.
Odkaz

Poukázal, že tento článok je zmierlivý, aj keď Intel nič nezabalil, alebo práve preto, že to nezabalil, a hodlá použiť mierne povedané zvláštne praktiky


Zo slova benefit od Intel-u mám husiu kožu:

Citace:
Pomineme-li klasickou ředitelskou omáčku, stojí za pozornost dva body:Současnou dobu bychom měli vnímat jako k příležitost, abychom se jako [IT] průmysl odkloniliod benchmarků a zaměřili na benefity a dopady technologií, které vytváříme.


12.06.2014, 16:59
Európsky súd potvrdil rekordnú pokutu. Pre Intel
Luxemburský tribunál, ktorý je druhým najvyšším súdom v EÚ, potvrdil obriu pokutu pre výrobcov počítačov Intel. Firma bola pred piatimi rokmi Európskou komisiou potrestaná pokutou cez miliardu eur za to, že údajne chcela vytlačiť z trhu rivala AMD.
Odkaz


Intel bojuje proti více než deset let staré pokutě za protikonkurenční praktiky
11.3.2020
Ještě před tím je třeba připomenout, za co Intel vůbec tuto pokutu dostal. Obvinění znělo tak, že bránil firmě AMD v proniknutí na trh tím, že tlačil firmy jako Dell a HP k nákupu svých vlastních procesorů pomocí štědrých pobídek, které byly podmíněny tím, že se vůbec nebudou využívat konkurenční procesory.[url]
https://www.svethardware.cz/intel-bojuje-proti-vice-nez-deset-let-stare-pokute-za-protikonkurencni-praktiky/51514[/url]

Podotýkam, že žľava je tiež benefit.

benefit
- prospech, úžitok, osoh; ekonomická výhoda, zvýhodnenie; nefinančná výhoda pre zamestnancov firmy, podniku; prednosť, vlastnosť výrobku, na ktorej je založená jeho reklama
Odkaz

Ak je benefit podmienený obemdzneím dodávky konkurenta, je to nelegálne.
U Intel-u v tom období, za ktoré dostal pokutu, to bolo tak, že:
pri max. 10% AMD = zľava 30% na Intel CPU,
pri max 05% AMD =zľava 40% na Intel CPU,
pri. max 02% AMD = zľava 50% na Intel CPU
pri výrobcovi bez AMD = zľava 60% na Intel CPU.

CEO Intelu sa chce povedať "Nebuď labuť", ale je to nemožné, keďže CEO Intelu sa volá Swan (a slovník hovorí: swan - labuť, swan - překvapit, swan - labutí).

Ďalšia žaloba alebo pokuta by mohla byť labuťou priesňou pána Swana-

Mimochodm včera AMD oznámilo viac ako 165 nových modelov notebookov s CPU aj GPU od AMD v druhom polroku 2020, ktoré pripravujú partneri AMD bolo to v rámci

AMD at the Bank of America Securities Global Technology Conference
Jun 2, 2020 at 10 PM PDT
Odkaz




Čítal som to, tušim, na The Inquirer ako leak od zamestnanca Dell-u v kauze

Thursday, February 15, 2007
Suit: Intel paid Dell up to $1 billion a year not to use AMD chips
Potentially devastating antitrust ...

Odkaz


A to je šialené z pohľadu obratu AMD

2007 $5,858 bilión

Odkaz

AMD si nemohla dovoliť platiť viac ako 1/6 obratu en na "úplatky" jednému odoberateľovi.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 07:24:20

Nechcem tu vyvolat vojnu, ale co clanok tak dookola shadzujete intel ako je ,,neschopny, nema normalnu platformu, zastaralu technologiu bla bla,, je to dost otravne az detinske to dookola citat. Nic vzlom! len hovorim
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 10:04:26
avatar
Ano..jenze ona to je taky pravda. Ctenari hw magazinu zrejme vetsinou vedi jaka je realita. Jenze dokud intel bude v kralovskych ziscich a nezacne delat taky aspon nekdy neco malo pro KONCOVE zakazniky, tak to bohuzel zrejme neustale dokola opakovat treba je..
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 01:41:16
avatar
Jo, je to pravda, a čím víckrát to zopakuješ, tím víc to bude pravda

Jako v binárním kódu taky platí: čím víckrát ti za sebou půjde jednička, tím víc to bude jednička?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 16:23:14
avatar
Hele, mi taky prijde otravne videt kteroukoliv znamou informaci znovu a znovu a znovu. Bohuzel ta informace neodpovida realne situaci na trhu a tak ji v eteru zrejme neni porad dost pro vsechny.

V kodu je jednicka vzdycky jednickou, ale kazdy clanek je zase "novy kod" a v novem kodu tu jednicku taky musis uvest znovu, pac by jinak jednickou nebyla
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 22:43:09
avatar
DD ke čtenářům přistupuje jako k RAMce. Tam je také potřeba dost důsledně obnovovat ty jedničky, jinak by se z nich staly nuly:-D
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 07:39:57
avatar
Mě dostal na diit kus článku

Osobně se domnívám, že tento přístup není u Intelu ničím novým. Přinejmenším rozpor ve statistikách prodeje mezi zastoupením značek mezi retail a OEM segmentem ukazuje, že minimálně OEM partneři Intelu při volbě procesorů do sestav kladou větší důraz na benefity než na benchmarky.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 08:47:06

Budu citovat, co na diit napsal Peter Fodrek do diskuze. Docela hezky to shrnul:
-------------------------------------------

Zo slova benefit od Intel-u mám husiu kožu:

>Pomineme-li klasickou ředitelskou omáčku, stojí za pozornost dva body:
>Současnou dobu bychom měli vnímat jako k příležitost, abychom se jako [IT] průmysl odklonili
>od benchmarků a zaměřili na benefity a dopady technologií, které vytváříme.

12.06.2014, 16:59
Európsky súd potvrdil rekordnú pokutu. Pre Intel
Luxemburský tribunál, ktorý je druhým najvyšším súdom v EÚ, potvrdil obriu pokutu pre výrobcov počítačov Intel. Firma bola pred piatimi rokmi Európskou komisiou potrestaná pokutou cez miliardu eur za to, že údajne chcela vytlačiť z trhu rivala AMD.
https://finweb.hnonline.sk/financie-a-burzy/528980-europsky-sud-potvrdil...

Intel bojuje proti více než deset let staré pokutě za protikonkurenční praktiky
11.3.2020
Ještě před tím je třeba připomenout, za co Intel vůbec tuto pokutu dostal. Obvinění znělo tak, že bránil firmě AMD v proniknutí na trh tím, že tlačil firmy jako Dell a HP k nákupu svých vlastních procesorů pomocí štědrých pobídek, které byly podmíněny tím, že se vůbec nebudou využívat konkurenční procesory.
https://www.svethardware.cz/intel-bojuje-proti-vice-nez-deset-let-stare-...

Podotýkam, že žľava je tiež benefit.

benefit
- prospech, úžitok, osoh; ekonomická výhoda, zvýhodnenie; nefinančná výhoda pre zamestnancov firmy, podniku; prednosť, vlastnosť výrobku, na ktorej je založená jeho reklama
https://webslovnik.zoznam.sk/slovnik-cudzich-slov/?s=benefit

Ak je benefit podmienený obemdzneím dodávky konkurenta, je to nelegálne.
U Intel-u v tom období, za ktoré dostal pokutu, to bolo tak, že:
pri max. 10% AMD = zľava 30% na Intel CPU,
pri max 05% AMD =zľava 40% na Intel CPU,
pri. max 02% AMD = zľava 50% na Intel CPU
pri výrobcovi bez AMD = zľava 60% na Intel CPU.

CEO Intelu sa chce povedať "Nebuď labuť", ale je to nemožné, keďže CEO Intelu sa volá Swan (a slovník hovorí: swan - labuť, swan - překvapit, swan - labutí).

Ďalšia žaloba alebo pokuta by mohla byť labuťou priesňou pána Swana-

Mimochodm včera AMD oznámilo viac ako 165 nových modelov notebookov s CPU aj GPU od AMD v druhom polroku 2020, ktoré pripravujú partneri AMD bolo to v rámci

AMD at the Bank of America Securities Global Technology Conference
Jun 2, 2020 at 10 PM PDT
https://ir.amd.com/events/event-details/amd-bank-america-securities-glob...
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak potom ste čítali môj prísp 2020-06-04 08:47:08

v diskusii na diit, ktorý citujem aj tu. A teda viete, že to tak bolo a to vyjadrenie sa dá považovať aj za oznámenie, že to bude opäť tak.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - tak ste 2020-06-04 08:49:35

čítali aj môj príspevok v diskusii na diit, ktorý citujem aj tu. a teda viete, že to tak bolo a vzjdarenie CEOIntelu sa dá vyložiť aj tak, že je to oznámenie, že to bude tak opäť , alebo ešte v horšej veryii
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Next step.. 2020-06-04 07:40:03
avatar
Na elektřinu mají všichni. V létě sauna zdarma, v zimě s námi ušetříte na topení. Intel do každé rodiny.
Tak tohle fakt nevymyslíš. Bych rozhodně nečekal, že s něčím takovým Intel přijde.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 08:28:38

Takový tlachy a ještě to čte navíc "z papíru". Takže mu to kvůli tomu věří sotva polovina blbců, co by mohla.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - já souhlasím 2020-06-04 08:50:43
avatar
Ano, na číslech nezáleží. Stejně si ale koupím raději Ryzen
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 10:32:06
avatar
Dobrý fór je na proti tomu nastavenie PL1, PL2, tau a EWMA, ktoré je vyslovene určené len pre benchmarky.

Laicky povedané v minútovom teste záťaže dáva Intel o 15% vyšší výkon oproti kontinuálnej záťaži (Core i9-10900K - Cinebench R20 - 6200 vs. 5400 bodov).

Nehovoriac o spotrebe a chladení pre tento zázrak potrebných.

Takže šéf spoločnosti Intel je obyčajný klamár !
Kubicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 10:41:49

Takových článků se prostě nedá přejíst. Proto sem chodíme
and35rew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 11:22:41

Já bych přidal trošku objektivity, kterou se zde autor rád ohání. Objektivně nelze totiž srovnat intel jen s amd z hlediska prostředků, jak je nám v každém druhém článku vsugerováváno.
Je to o TSMC v kombinaci s AMD. A za mě - AMD designy jsou jistě přelomové, ale jak by asi vypadal výkon 3950x, kdyby byl vyráběn 12nm u Global Foundries a jak by vypadaly možnosti willow cove jádra od intelu, kdyby měl intel k dispozici výrobní proces TSMC?
Jde o to, že AMD je z hlediska marketcap jistě asi 4x menší, než intel, nicméně pokud bychom srovnali velikosti TSMC a AMD dohromady oproti intelu, tak už to nevyznívá jako souboj Davida s Goliášem. Srovnání je samozřejmě těžké už jen z důvodu toho, že TSMC vyrábí pro spoustu firem, nicméně toto je neustále opomínáno.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 11:32:03
avatar
Jenom v tom je maly problem v tom, ze jednak intel moznost si vyrabet sve designy u tsmc ma taky a druhak u nich jiz i vyrabi. Ne, ani na tohleto se intel vymlouvat nemuze.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 11:51:23
avatar
ano, měl byste na té objektivitě přidat a zapracovat ...

ano lze srovnávat AMD a Intel z hlediska velikostí teamů a financí a zejména stavu CPU divizí v době, kdy současné generace a architektury byli vyvíjeny ...

ale to už se vám nehodí do krámu, že RYZEN a celý ZEN byl vyvíjen v době, kdy AMD bylo na pokraji krachu a současné Core byly vyvíjeny v době, kdy Intel nevěděl co s miliardami které ve své zcela dominantní pozici vydělával každý měsíc ... a současné procesory jsou výsledek! Vývoj toho, co teď je na trhu začal nejméně před 3 lety.

to co AMD vyvíjí za současné situace, uvidíme na trhu až za 2-4 roky .....

AMD má obrat zhruba 2 miliardy dolarů za kvartál, Intel 20 miliard ... a srovnat počet zaměstnatnců také můžeme. Samozřejmě mít vlastní továrny a procesy je výhoda Intelu, stále má větší objem výroby než TSMC pro AMD .... navíc Intel může využívat TSMC stejně jako AMD ....
and35rew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 11:55:29

Možná jste ten můj komentář špatně pochopil, tak to zkusím vysvětlit. Nerozporuji, že intel má větší budget. Jen říkám, že z Vašich článků to vyznívá jako souboj AMD vs. Intel. Já doplňuji, že souboj je AMD s obrovskou podporou TSMC vs. Intel.

Bez TSMC by AMD nebylo zdaleka tak konkurenceschopné. Kupříkladu procesory jako 64 jádrový EPYC a Threadripper 3990x by vůbec nebylo možné u GF na 12 nm vyrobit. TSMC samotná má stejný marketcap jako intel. Tímto tvrdím, že část R&D za AMD dělá TSMC, takže prostě není objektivní suše pouze srovnávat Intel s AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:22:52
avatar
to máte pravdu že to není objektivní, protože Intel má mnohem větší rozpočet na vývoj (je to veřejně dohledatelné v účetnictví) jen CPU, zatímco AMD dělá jak CPU, tak výkonná GPU ;) takže máte pravdu, že objektivně bychom ještě měli oddělit ještě výraznou část rozpočtu AMD, pokud bychom se chtěli bavit jen o CPU divizi a o tom, co AMD utratilo za vývoj speciálně ve srovnání s Intelem ;)
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 11:41:43
avatar
Citace:
kdyby měl intel k dispozici výrobní proces TSMC?


Veď Intel má tiež takú istú možnosť ako AMD, vyrábať u TSMC, tak ako každý iný ďalší zákazník ...
and35rew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 12:15:29

Špatně jsem to formuloval. Kdyby jeho vlastní proces dosahoval parametrů TSMC. Mám za to, že 7nm výrobní proces má daleko lepší vlastnosti, než 14nm Intelu.
and35rew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 12:22:21

Troufám si tvrdit (i když to nemám podložené odkazy a čísly), že R&D pro výrobní proces bude daleko finančně i jinak náročnější, než čistě návrh architektury a o to jde. Je podle mého daleko levnější založit start-up, který si dá za cíl zlepšit architekturu, než start-up, který by postavil novou továrnu s lepším výrobním procesem.

Proto i AMD s malým budgetem bylo schopné začít konkurovat intelu. R&D na výrobní proces nemuseli řešit, kdežto intel řeší obé.

Není to omluva intelu. Prostředky na to jistě má. Jen mi příjde, že se na tu obrovskou zásluhu úspěchu AMD (7nm výrobní proces TSMC) tak trošičku zapomíná.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:20:52
avatar
a vy zapomínáte, že to bylo AMD, které si ten 7nm proces s TSMC vyvinulo a vyladilo, také na tom má velkou zásluhu ... co AMD nemusí platit, je výstavba a provoz samotných továren ....

nicméně Intel stále má mnohem větší rozpočet na vývoj CPU a mnohem větší team na vývoj CPU než AMD, speciálně když se bavíme o tom, kdy současné produkty, které jsou dnes na trhu, vznikaly a jaká tehdy byla situace ...

a mimochodem, AMD dělá také velká výkonná GPU, která Intel vůbec nemá, takže AMD dělá dvě velké věci s mnohem nižším rozpočetem, než má Intel jen na CPU ;)
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 23:10:07

Máte nějaká data, jaký rozpočet a kolik lidí má CPU divize u AMD a u Intelu? Nikde jsem to nenašel. Celkem by mě to zajímalo.
and35rew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 10:41:19

Ano, AMD má i GPU divizi a tím pádem zvýšené náklady, ale pořád platí, co jsem uvedl nahoře. AMD s TSMC samozřejmě spolupracuje, ale náklady nese plně TSMC a AMD mu je platí až v ceně čipů. Pořád si ale stojím za tím, že TSMC má náklady daleko vyšší na vývoj procesu a výstavbu továren, než AMD na vývojový tým CPU a GPU divize a dle mého to budou nesrovnatelná čísla.
Takže zrekapituluji - pro srovnání AMD vs. Intel z hlediska porovnávání R&D je potřeba uvést na pravou míru obé. Intel platí R&D na cpu design team a taktéž na výrobní proces i na továrny. AMD platí pouze inženýry ve svých design týmech. Proto srovnání budgetu AMD a Intelu není objektivní bez přidání obrovského R&D ze strany TSMC.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 10:16:45
avatar
AMD vsadilo při vývoji výrobního procesu na dobrého koně (TSMC), Intel úplně tak moc ne (Intel). Nemáte někdo info kolik investuje do výrobního procesu Intel a kolik TSMC?
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 14:46:15
avatar
To se blbe porovnava, protoze ty firmy investuji do ruznych procesu ... navic si davaji vyhled a rocne investuji jen cast, Intel proste usnul, protoze AMD bylo v krachu, TSMC paberkovalo na 20nm ktery byly o nicem pro vykonny CPU ... ono se tu seslo proste vsechno dobre na strane AMD a TSMC a vsechno spatne na strane Intelu no, ale ten si za to muze sam, takze mi ho lito neni ...

edit: jeste si pamatuju z minulosti ty clanky o TSMC kdy to byla slibotechna, protoze porad odsouvala a odsouvala .. no a ted to potkalo Intel holt ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 689x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 748x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1363x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1202x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1116x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1758x
Komentářů: 6