CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Jak to šlo na finančních trzích v květnu?

 

Květen byl stále výrazně ovlivňován koronavirovou pandemií, která v podstatě během března a dubna postupně ochromila všechny finanční trhy a následně se přelila i do reálné ekonomiky. Květen byl ovšem oproti předcházejícím měsícům definován nastupující obnovou a růstem především na finančních trzích. 

Loading



 

Akciové trhy

Světové akciové trhy a nejdůležitější akciové indexy v květnu rostly. Týkalo se to ostatně i českého indexu PX. V průměru indexy odmazaly už kolem poloviny koronavirových ztrát, které byly v začátku epidemie opravdu bezprecedentní. Na růstu se podílelo především uvolňování restriktivních opatření na celém světě a také určité uklidnění napětí na trhu. Předpovědi totiž postupně ukazují, že ekonomický pokles důležitých světových ekonomik už dosáhl svého dna a je čas začít opět růst.

Celkově tak na akciových trzích začal panovat opatrný optimismus. Založený byl na předběžných datech o rostoucí ekonomické mobilitě nebo spotřebě elektřiny, stejně tak o opětovně rostoucím znečištění ovzduší v průmyslových oblastech. Optimismus na hlavních finančních trzích ostatně také podporovaly jednotlivé centrální banky na celém světě, které vyjadřovaly svou připravenost k podpoře ekonomik i za použití nestandardních nástrojů.

Index S&P 500 tak z březnového minima vyrostl o 35 %, vrátil se nad 3000 bodů, přičemž jako nejdynamičtěji rostoucí odvětví se ukázalo zdravotnictví, technologie nebo komunikační firmy. To se projevilo také v technologickém indexu Nasdaq, který v podstatě zůstal jen kousek pod svým únorovým maximem.

Státní dluhopisy

Současná krize je také charakteristická silnou vůlí jednotlivých států se zadlužit, aby bylo čím financovat obnovu. Riziko vnímané na akciovém trhu se naštěstí do dluhopisového trhu nepřeneslo, ten zůstal poměrně stabilní a vnímaný jako bezpečný. Díky tomu například i český stát dokázal prodal už větší množství dluhopisů pro financování pokoronavirové obnovy.

REKLAMA

Trh amerických dluhopisů kolísal ve velmi úzkém pásmu okolo 0,65 % výnosů 10letého dluhopisu. Německý trh byl stabilnější jen o něco méně a 10letý výnos vyrostl asi o 10 bazických bodů. V Evropě dluhopisový trh také ovlivňoval společný postup zemí EU a chystané dotace pro nejvíce zasažené země. Stejně tak i další plánované kroky pokoronavirové podpory. To stabilizovalo například trh italských dluhopisů.

Výrazné zisky zaznamenaly i soukromé firemní dluhopisy. Ty v dnešní době v rámci kvantitativního uvolňování a zvýšení likvidity na trzích totiž skupují centrální banky.

Komoditní trhy: zlato a ropa

Zlato během epidemie víceméně roste, stejně tak rostlo i během května, kdy se dostalo na své osmileté maximum. Vliv na to měla především očekávaná aktivita centrálních bank, která by mohla přinést monetizaci dluhu a také devalvaci jednotlivých měn. Na investičních trzích tak zlato stále postupně rostlo.

Ropu a její cenu ovlivnila protipandemická opatření velmi zásadně, protože omezení výroby v důsledku koronaviru znamenalo obrovský propad v poptávce. To se ale během května změnilo a s tím, jak byly opět otvírány jednotlivé provozy a továrny, také rostla poptávka po ropě. Její cena během května vzrostla o 90 %, což bylo především právě pod vlivem rostoucí poptávky. Zároveň v květnu klesala nabídka ropy díky samorestriktivním opatřením OPEC.

REKLAMA

Měnové trhy

Na devizovém trhu euro v druhé polovině května vůči dolaru posilovalo. Což bylo nejspíš důsledkem společného postupu zemí EU a chystaných opatření pokoronavirové obnovy EU. Společná evropská jednání totiž stále více směřují eurozónu k určité podobě hospodářské unie, což posiluje i postavení společné měny. A zavedení fiskálních transferů v rámci EU by dále posílilo právě postavení eura na devizovém trhu.

Na druhé straně dolar spíše oslaboval, což zaznamenaly i malé středoevropské měny, které si připsaly několik spíše menších zisků. Koruna se od březnového oslabení pohybuje v pásmu 27 – 28 Kč za euro, s tím že koncem května posílila až na 26,5 Kč za euro. Tento vývoj naznačuje, že by postupně mohla koruna začít více posilovat. Hodně ale záleží na dalších krocích ČNB, která už naznačila, že bude v případě potřeby dále snižovat klíčové úrokové sazby. To by se pravděpodobně projevilo i v kurzu české koruny.


Celkově je tak ale možné říct, že hlavní finanční trhy už počítají s pokoronavirovým růstem. Situace je víceméně stabilní, bez výraznějších výkyvů. Je jen otázkou, jak rychlá ta pokoronavirová obnova bude a zda opravdu bude ve tvaru V, či se bude spíše blížit značce Nike.

zdroj: J&T Banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *