Hlavní obsah

Zlaté pravidlo „Jak vycházet s penězi“ si musíme upravit

Foto: shutterstock.com

Jak vyjít s penězi? Zlaté pravidlo si musíme upravit podle českých příjmůFoto: shutterstock.com

Ekonomické portály vyzývají domácnosti, aby hospodařily podle zlatého pravidla – jak vycházet s penězi. V západních ekonomikách jsou uznávány dvě podoby tohoto pravidla, jenže při jejich bližším prozkoumání zjistíme, že s českými příjmy se nevejdeme ani do jednoho z nich. Zlaté pravidlo si prostě musíme upravit.

Článek

V obou variantách se jedná o procentuální rozdělení výdajů, abychom byli schopni přežít i v situacích, kdy nám pravidelné příjmy vypadnou.

K čemu je zlaté pravidlo?

Všichni jsme svědky, jak zle je rodinám, které netvořily úspory a peněz se jim v koronakrizi nedostává. Naštěstí jsou tu opatření vlády, nájmy a ani půjčky se teď platit nemusí, některé platby se sice jen odsouvají, jiné se odpouštějí zcela (detailní informace najdete v pravidelně aktualizovaném článku Korona a finance – váš zdroj aktuálních informací od Hyperfinance.cz).

Jenže výpadek příjmu se může konat i bez koronaviru a na individuální bázi, tedy s minimální podporou státu. A právě v takových momentech rodina sklízí úspěch z toho, že dlouhodobě hospodařila rozumně.

Jak vypadá zlaté pravidlo správného hospodaření s penězi?

Pravidlo 20 – 30 – 50 aneb rozděl příjmy na tři hromádky

● 20 % příjmů na úspory, investice - idea krásná, ale u většiny rodin nereálná.

● 30 % příjmů na zábavu, požitky, volný čas všech členů rodiny.

● 50 % z celkových příjmů na tzv. nutná vydání: bydlení, jídlo, oblečení, drogerii, dopravu apod. – další v českých poměrech nereálný bod.

Pravidlo 10 – 20 – 30 – 40 aneb rozděl příjmy na čtyři hromádky

● 10 % příjmů na běžnou finanční rezervu v podobě spořícího účtu

● 20 % příjmů na dlouhodobé investice: spoření na důchod, stavební spoření, spoření na studia – celkem 30 % příjmů odkládaných stranou, realizovatelnost v českých podmínkách je ještě těžší.

● 30 % příjmů na bydlení.

● 40 % příjmů na běžnou spotřebu mimo bydlení: jídlo, telefony, dopravu apod.

Jak z toho ven?

Ani jedna z podob zlatého pravidla u nás není dostatečně reálná. Nemáme tak vysoké příjmy. Jakých pravidel se v hospodaření s penězi držet? Dvouletá studie ukázala, jaké je rozložení výdajů českých domácností na minimální důstojný život. Podívejme se na ně:

● potraviny: 20%

● bydlení: 42 %

● oblečení a obuv: 4 %

● doprava: 6 %

● telefon a internet: 3 %

● zdraví a hygiena: 3 %

● volný čas: 10 %

● úspory 12 %

Můžeme to označit za českou variantu zlatého pravidla, jak vyjít s penězi.

Reklama

Načítám