V brněnské filharmonii si orchestr a publikum vymění místa

Filharmonie Brno připravuje na 17. června 2020 první koncert ve velkém obsazení po zmírnění opatření proti šíření koronaviru. Posluchači a hudebníci si však v Besedním domě vymění místa, hrát se bude z hlediště. Důvodem je nahrávání koncertu. Orchestr by se v dané sestavě na pódium Besedního domu nevešel.
Besední dům (zdroj Filharmonie Brno)

Na programu jsou nejprve Maličkosti Antonína Dvořáka. Poté zazní jeho Symfonie č. 1 c moll v úpravě šéfdirigenta brněnských filharmoniků Dennise Russella Daviese. Symfonii zvanou Zlonické zvony Dvořák napsal ve 23 letech, premiéru měla až desítky let po jeho smrti.

Změny, které jsem v díle provedl – některé jsou i strukturní – jsou pojímány tak, abych takříkajíc posloužil jako ozvučná deska pro mladého génia. Jsou to návrhy, které bych předložil Dvořákovi, a nabízím je tímto mému orchestru a publiku,” uvedl už dříve Davies.

Mimořádný koncert zařazuje Filharmonie Brno na přání posluchačů, kterým chybí živá symfonická hudba. Dosud hudebníci hráli naživo jen v různých komorních sestavách.

Poprvé od března zahrajeme lidem v takto velkém obsazení. Věřím, že nejenom díky tomu to bude silný zážitek. Pro mnohé je jistě atraktivní, že se posadí na místo, kde běžně hrávají hudebníci a budou sledovat orchestr v hledišti,” uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Koncert začne v 18:00 hodin. Potrvá přibližně hodinu. Jednotné vstupné do nečíslovaného sálu je 250 korun.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat