(Foto: Gabriela Bartošovská) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Už v prvním článku jsem vám prozradila, že jsme se rozhodli stavět pasivní dům z vápenopískového zdiva. Takto to zní jednoduše, ale asi vám je jasné, že tomu předcházelo několik zásadních rozhodnutí. Zajímá vás, proč jsme se rozhodli pro pasiv? Proč padl vývěr zrovna na VPC? A jak se vůbec řeší taková stavba? To vše se dnes dozvíte.

Stavba pasivního domu - zvládneme to?

Od stavby pasivního domu nás dost lidí odrazovalo. Dokonce i naše blízké okolí. Jak že to chceme všechno uhlídat? Je okolo toho přece spousta papírování. Vždyť se to vůbec nevyplatí. Z čeho to budete stavět? V okolí to nikdo nemá… Ano, i nás podobné otázky a připomínky napadaly, ale pořád si stojíme za tím, že se taková pasivní stavba vyplatí. Jak na účtech, tak i pocitově, že máme šetrné bydlení. 

Vzhledem k tomu, že v okolí takovou stavbu vážně nikdo nemá, čerpali jsme hlavně z internetu. Dají se dohledat články, komunikaci na fórech i materiály od stavebních dodavatelů. Zároveň nám pomohl náš projektant, který se vyloženě zaměřuje na pasivní a nízkoenergetické domy. Díky tomu jsme zjistili, že se taková stavba dá zvládnout i svépomocí a dodavatelsky. Člověk ale musí být poctivý v každém kroku stavby a nesmí se spokojit s kompromisy

Vápenopískové cihly (Foto: Gabriela Bartošovská)
Vápenopískové cihly (Foto: Gabriela Bartošovská)

Zdivo na pasiv aneb Cesta k vápenopískovým cihlám

Kde začít… Naprosto laicky by se dalo říct, že se ztotožňujeme s tím, že nosnou a akumulační vlastnost má "nést" zdivo a tepelně izolační vlastnosti pak například polystyren. I proto jsme upustili od variant, které nabízí řešení dva v jednom, protože nám to přišlo jen jako kompromis a ten my u žádného stavebního materiálu nechtěli. Ono totiž pohovku v obýváku snadno vyměníte, ale do konstrukce domu asi těžko budete zasahovat. Stejně tak manžel odmítal stavět z něčeho, do čeho se dá udělat rýha na elektriku klidně i lžičkou. 

Vyhrály to vápenopískové cihly. Rozhodování tím ale neskončilo. Museli jsme vybrat výrobce. Zajímala nás kvalita (reference), možnost dodávky v našem kraji (JMK) i cena. Nejlépe nám z toho vyšla KM Beta. Jejich zdicí systém KMB Sendwix pak můžete poptat jak přímo u nich jako u výrobce, tak i v různých stavebninách. Pak už záleží na vás, pro kterou variantu se rozhodnete - pomyslným jazýčkem na vahách může být například cena dopravy a cena za složení palet. 

Zdicí systém KMB SENDWIX - náš vítěz

Když se nás lidi ptají, proč zrovna vápenopískové zdivo, shrneme jim vždy tyto základní body:

  1. Dobře akumulují teplo - díky tomu se během topné sezony mnohem méně protopí + v kombinaci s dalšími opatřeními se dostáváme na pasivní dům. Naopak v létě se stavby zase nepřehřívají, takže je zde příjemně.
  2. Předurčené ke stavbě (nejen) pasivních domů - viz předešlý bod.
  3. Vynikají skvělou zvukovou izolací - pro někoho, kdo potřebuje k usnutí klid (myslím tím sebe) naprosto ideální řešení! Dokonce nám psalo několik lidí, že i když staví obvodové zdi z jiných materiálů, tak příčky právě kvůli této vlastnosti z VPC.
  4. Tenké nosné zdivo - jestliže máte malý pozemek jako my a počítáte každý ušetřený centimetr, bude se to hodit.
  5. Přírodní materiál - písek, vápno a voda.
  6. Stavebnicový systém - je to jako Lego pro dospělé. :-) Zedník, který nám pomáhal zakládat, tak z toho byl až nešťastný, jak jednoduché ty stavby dnes jsou.
  7. Elektrokanálky přímo ve vápenopískových tvárnicích - když zdíte přesně, můžete využít elektrokanálky pro vedení rozvodů. My to nakonec nevyužili.

Aby to bylo fér, zmíním tu i dvě nevýhody. Vápenopískové cihly něco váží, takže pak máte stavbu místo posilovny. Půjčit si ale můžete i zvedák, který vám vše usnadní. Záleží jen na vás. Druhým mínusem je to, že se do tenkého zdiva nemůže moc řezat. Když ale vlastníte dobrý projekt, není to vůbec problém. Chce to jen přemýšlet. 

KM Beta SENDWIX (Foto: Gabriela Bartošovská)
KM Beta SENDWIX (Foto: Gabriela Bartošovská)

Kolik to tak váží? A co to stojí?

Rozměry našich VPC na obvodové zdivo jsou: 498 × 175 × 248 mm (d, š, v).

1 taková "cihlička" váží zhruba 24,4 kg, takže jak jsem psala, už docela solidní posilovna. Jak říká náš taťka, tak: „jediná nevýhoda těch vašich cihel je, že jsou tak těžký.“ A jak dodává manžel: „tato nevýhoda ti vadí, jen když to stavíš, pak už jen těžíš z jejich výhod.“

Na příčky uvnitř domu máme opět vápenopískové zdivo a to konkrétně rozměr: 248 × 115 × 248 mm (d, š, v).

Od výrobce KM Beta jsme koupili i všechny překlady nad okna a dveře. Na fórech jsem našla, že si je někteří šikulové vyrábí doma sami, ale teda do tohoto bychom se rozhodně nepouštěli. 

Co se týče ceny, tak zdící materiál včetně překladů nás vyšel celkem na 232 500 Kč - užitná plocha 169 metrů. 

Okna na pasivním domě (Foto: Gabriela Bartošovská)
Okna na pasivním domě (Foto: Gabriela Bartošovská)

Jaké jsme vybrali další materiály na stavbu?

I další materiály jsme vybírali s ohledem na pasivní stavbu. U oken padla volba na trojskla v hliníku. Ať už kvůli tomu, že jde o lehký materiál, tak i co do bezúdržbovosti u nás vedl. Pořizovací cena je v tomto případě vyšší, zvlášť když potřebujete splnit dané parametry pro pasiv, ale této investice rozhodně nelitujeme. Původně jsme chtěli hliníkové i vchodové dveře, ale cenové nabídky tady byly pro nás nereálné. Proto jsme dali přednost českým plastovým dveřím, které opět splňují přísné parametry. 

Důležitý faktor u pasivní stavby hraje zateplení. A to se nebavíme jen o zateplení zdí, ale také soklu, podlah, půdy a terasy. Na sokl a obvodové zdivo přišla 28cm vrstva polystyrenu. Na terasu IPA, polystyren, izolační desky PIR a EPDM fólie. V přízemí máme pod anhydridem 3 vrstvy polystyrenu a v patře pak vatu. Ta je i na půdě. 

Díky správně zvoleným materiálům a přesnosti zdiva SENDWIX včetně důslednosti během stavby jsme na první dobrou prošli Blower-door testem, který je nezbytnou součástí k získání dotace Nová zelená úsporám.