https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-prijimaji-nominace-na-anticenu-ropak-a-anitiekologicky-vyrok-zelena-perla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země přijímají nominace na anticenu Ropák a anitiekologický výrok Zelená perla

4.6.2020 00:59 | BRNO (Ekolist.cz)
Ropák za rok 2018, Jan Skalický.
Ropák za rok 2018, Jan Skalický.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Děti Země
Děti Země – Brno vyhlašují již 28. ročník ankety o antiekologický čin Ropák a jubilejní 25. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla za rok 2019. Kandidáty může do půlnoci v pátek 12. června 2020 posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku.
 

Ropáka 2018 získal předseda představenstva Vodní cesty, a. s., a předseda Asociace D-O-L Jan Skalický a Zelenou perlu 2018 zastupitel Děčína, náměstek hejtmana a poslanec Jaroslav Foldyna. Výsledky obou anket budou zveřejněny v pátek 26. června 2020 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu. Antiekologický výrok bude vyhlášen již po pětadvacáté.

„Mezi žhavými kandidáty na Ropáka může být například ministryně pro místní rozvoj a poslankyně za hnutí ANO Klára Dostálová, a to za přípravu věcného záměru nového stavebního zákona, který jednak opět omezuje efektivní účast veřejnosti při povolování staveb a jednak výrazně snižuje ochranu různých veřejných zájmů na úkor rychlého a snadného vydání povolení,“ říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno, podle kterého se v nominacích jistě objeví třeba i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Podle něho je silnou kandidátkou na Zelenou perlu opět ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která v článku s názvem „Ministryně Dostálová: Stavební řízení si pohlídá stát, obce mohou být podjaté“ ze dne 15. 2. 2019 tvrdila následující: „Nesmí se stát, že se u stavebního řízení najednou objeví sysel nebo jiné chráněné zvíře a celé řízení se zruší. Dneska se prý „syslové“ různě převážejí jen proto, aby se zabránilo výstavbě.“

Zelenou perlu za rok 2018 získal Jaroslav Foldyna.
Zelenou perlu za rok 2018 získal Jaroslav Foldyna.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Děti Země

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tzn. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Loni bylo do ankety nominováno 12 osob. U kandidáta na Zelenou perlu je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 40 výroků.

Titul Ropák 2018 získal předseda představenstva Vodní cesty, a. s., a předseda Asociace D-O-L Jan Skalický za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe do roku 2045 podle výsledků studie proveditelnosti z října 2018, ačkoliv jeho přínosy z dopravy tvoří jen asi 10 procent a došlo by k obrovskému zásahu do říčních ekosystémů a do řady chráněných území. Druhým důvodem byla jeho podpora plavebního kanálu u Přelouče, který by zničil biotopy více než sedmdesáti zvláště chráněných druhů organismů, včetně modrásků očkovaných a bahenních.

Vítězem ankety Zelená perla 2018 se stal zastupitel Děčína, náměstek hejtmana Ústeckého kraje a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, který ve svém projevu v Poslanecké sněmovně dne 29. 6. 2018 k novele zákona č. 416/2009 Sb. o urychlení výstavby liniových staveb na podporu jezu u Děčína tvrdil následující: „Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

4.6.2020 09:59
Adeptů na tyto ceny bude i za rok 2019 opravdu hodně.. takové ceny by se dali rozdávat i "diskutujícím" na ekolistu... jen by to byl lítý boj, ve kterém by bylo opravdu těžké vybrat ten "nejlepší počin" :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2020 21:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na Ekolistu jednoznačně vítězí pan Šimůnek, to je myslím zcela jednoznačné, nikoho lepšího za poslední asi 2 měsíce jsem nezaznamenal.
Výroků tu má něurékom, třeba že elektromobil má větší emise CO2 naž dýzl, že největší devastátoři životního prostředí jsou ekologové, že Němci stále zvyšují emise CO2 ze svých elektráren atd. atd. atd. atd. atd. atd. atd. atd. atd. atd. škoda, že není ministr životního prostředí. Ale vsjo búdět!! Pokud by políbil prsten, může být!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.6.2020 17:03
Vzhledem k tomu, že být v této společnosti = být ve společnosti chytrých a vzdělaných lidí, berou to mnozí spíš jako poctu. Asi jako kdyby nacisté nebo komunisté měli cenu pro lidi nejvíc překážející realizaci jejich ideologických šíleností a nejlépe je pranýřující. Tedy, oni měli - nacisté přednostní pořadí ve frontě na plyn a komunisté zlatou mříž, případně zlatý špagát. Tak daleko, naštěstí, zatím ekologové nejsou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.6.2020 19:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Ekologisté jsou zatím, tam, kde byli třeba marksleninovci v Petrohradě v roce 1916 nebo NSDAP v Německu v roce 1932 nebo českoslovenští komunisté v roce 1946. Rádi by ty ceny, ale zatím by se tím akorát odkopali a odradili by voliče nebo užitečné idioty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2020 21:42 Reaguje na Radim Polášek
My jsme země naopak, u nás mají ropáci větší kredit než lidé, kteří dělají něco pro lidi i životní prostředí udělat.
Když u nás ropáci vládli asi 40 let, v řekých tekly jen ropné deriváty, čerstvý sníh byl do rána černý, zdechly Krušné hory i Jizerky, National Geographic vyhlásil největším totálně zdevastovaným území na světě naše Severní Čechy.
Bohužel, už se to zase vrací a zase ropáci budou velet.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.6.2020 10:48 Reaguje na Jan Šimůnek
No nevím, být ve společnosti Foldyny a podobných ultra exotů není nic moc extra výhra. :D
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.6.2020 19:26
Ropáky se postupně, vzhledem ke svému komplexnímu zápornému působení na životní prostředí, stávají samotné zelené ekologistické organizace, třeba zrovna Děti Země.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.6.2020 21:54
Jsem zvědavá, kdo bude tentokrát ropákem, a taky na vítězný výrok. Fajn anketa, dobrej film od Svěráka.
Nevím, proč někteří komentátoři článků na ekolistu tak nevraží na zelené ekologické organizace. Já osobně s nimi mám jen samé dobré zkušenosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.6.2020 11:58 Reaguje na Majka Kletečková
To je součást hybridní války, ruští demagogové nám tlačí hyenizaci ekologů do hlav, až zoufale potřebují prodávat ropu. Nic jiného totiž neumí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.6.2020 06:58
doufám že příští rok bude titulem oceněn i albert za ta shozená hnízda vlaštovek !!!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.6.2020 07:00
foldyna je politický prostitut který se nyní paktuje s okamůrou a putinovými duraky nočními vlky !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist