Jak mít v zahradě živo?

Jak mít v zahradě živo?

Také občas pozorujte přírodu a říkáte si, jaké by to bylo, mít takhle živo u sebe na zahradě? Kdyby vám tam létali motýli a ptáci. Nebo by se vám třeba v noci prošel po zahradě ježek?

Sestavili jsme drobný návod na to, jak můžete pomoci zvířatům zabydlet vaši zahradu.

Pokud máte chuť, velkou zahradu a chcete pomoct hmyzu a divokým zvířatům, je zde pár věcí, které vám pomohou. Jen se musíte připravit na to, že někteří vaši známí budou možná nevěřícně kroutit hlavou.

Nesekejte tak často a přežijte i nějaký ten plevel. Anglické trávníky jsou velmi mrtvé trávníky. Rostliny nestačí vykvést, některé z nich ani vyrůst a už jsou zase posečeny. Takové prostředí je pro život v zahradě velmi “nehostinné”.  Diverzita rostlin je velmi důležitá pro přežití hmyzu, včel, mravenců apod. S přežitím včel souvisí i dostatek opylovačů, díky kterým dochází ke zmíněnému opylování, tím pádem růstu a následnému vysemenní rostlin.

Vyberte si i kus zahrady, který nebudete sekat vůbec.

Vysázejte na zahradu rostliny a plodiny, které přilákají živočichy. Od ovocných stromů, přes různě vysazené ovocné keříky, až po například komuli Davidovu, tzv. motýlí strom. Květy komule voní pro motýly neodolatelně, navíc je jejich květenství velmi krásné.

A jaké jsou další způsoby, jak přilákat život do zahrady?

Budka pro ptáky

Pokud na zahradě nemáte nějaké vzrostlé husté keře, umístěte na strom budku pro ptáky. Dle velikosti budky a “vletového” otvoru můžeme rozhodovat o velikosti ptáků, kteří v budce zahnízdí. Kos například potřebuje budku s velkým otvorem, naopak sýkorkám stačí maličké budky.

Budku umístěte do klidné části zahrady, ne moc vysoko. Většina drobného ptactva nehnízdí nad 2 metry výšky.

Autor: Benjamin Balazs, Pixabay

Krmítko pro ptáky

V obchodě kupte nějaké obyčejné krmítko pro ptáčky, případně vám bude stačit miska. V obchodě naleznete různé směsi zrní. Většina z nich se skládá primárně ze slunečnicových semínek, semen obilí a různých jiných travin.

Krmítko umístěte na strom, na balkon, případně na ne tolik používaný parapet.

Autor: ivabalk, Pixabay

Pítko pro ptáky

Existují krásná okrasná pítka, ale bude vám stačit obyčejná podmiska pod květináč. Pítko by mělo být dostatečně velké. Ptáčci se většinou rádi koupou, tak aby se mohli osvěžit. Vodu pravidelně vyměňujte.  Pokud pítko nebude obrovské, nemusíte se obávat komárů nebo jiného hmyzu, který se rozmnožuje ve vodě. Ptáci vodu stačí vypít, vycákat nebo larvy snědí.

Autor: Denis Doukhan, Pixabay

Pítko pro ježky a hmyz

Přesuneme se na zem. Opět vám bude stačit podmiska, do které nalijete vodu. Miska by neměla být moc vysoká, aby se do ní hmyz a ježci dostali. Do misky naskládáme pár kamenů, které budou těsně pod hladinou, případně i mohou vyčnívat nad hladinu. Do mezer dáme mech tak, aby byl ve vodě, tím pádem bude dostatečně mokrý, ale zároveň se po něm bude moct hmyz projít. Mech nedáváme po celém pítku, ale kameny ano.

Pokud máte na zahradě místo, můžete tato dvě pítka rozdělit. Ježkovi bude stačit miska s pár kamínky. Kamínky jsou potřeba pro případ, že by hmyz do pítka spadl, tak ať se má jak dostat ven). A pro hmyz můžete vytvořit pítko pouze s mechem.

Autor: Onkel Ramirez, Pixabay

Domeček pro hmyz

Domečky pro hmyz se dají koupit, ale pokud jste trochu zruční, není problém si domek vyrobit. Budete k tomu potřebovat pár prkének, šišky, suchou trávu, větvičky a kousek pletiva. Ze 4 prkének vytvoříme obdélník – obrys domečku. Horní prkénko by mělo být o trochu větší a utvořit přesahující stříšku tak, aby případně déšť nenatekl dovnitř. Dovnitř obdélníku uděláme pár poliček a z jedné strany přitlučeme pletivo. Segmenty / poličky vyplníme různými přírodními materiály a domek je hotov. Na zeď domek připevníme tak, aby pletivo bylo zvenku. Tím se do domku nedostanou ptáci.

Autor: Manfred Antranias Zimmer, Pixabay

Dřevo, listí a nepořádek pro všechny

Vyberte si kousek zahrady, kam dáte větve, pařezy, nějaké kameny a nechte to být. Uvidíte, že tento kus pozemku bude i bez vaší pomoci za chvíli překypovat hmyzím životem. (a možná přilákáte i ještěrky.

Jezírko

Pokud máte možnost, jak si na zahradě vytvořit jezírko, s rákosím, keříky, případně s malým mokřadem, může se stát, že na zahradě budete mít i žabí návštěvníky a větší ptáky.

Autor: smltd, Pixabay

Eliška Coufalová, odborný úsek Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.