Hlavní obsah

Dovolená v době po koronaviru. Češi vykupují to, co loni leželo ladem

Zájem o letní dovolené v Česku letos výrazně narostl. Plné jsou penziony, kempy i chalupy.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Češi mají zájem o dovolenou doma. Největší poptávka je po apartmánech v rekreačních oblastech.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru stoupl zájem o letní dovolené v Česku. Zvýšenou poptávku zaznamenávají hlavně penziony, chalupy a kempy. Projevuje se i na serverech, které pronájmy nabízejí. „Teď ještě mimo sezonu se návštěvnost běžně pohybuje kolem deseti až dvanácti tisíc za den. Teď máme přes čtyřicet tisíc. Už asi měsíc je to naprosto šílené,“ uvedl Petr Vybíral. Spoluvlastní portál e-chalupy.cz, který zprostředkovává pronajímání chalup a apartmánů. Na webové stránce vyhledávali lidé v posledních týdnech letní ubytování čtyřikrát více než ve stejném období v minulých letech.

Češi při vybírání cílové destinace letní dovolené preferují ubytování v soukromí. Rychle proto mizí apartmány a chatky v kempech. „V létě už víme, že bude zájem o ubytování větší tak o deset až dvacet procent než loni,“ uvedl majitel penzionu v Mikulově a Dolních Dunajovicích Vladan Marek.

Podle ubytovatelů ovlivňuje plánování letní dovolené především strach z koronavirové nákazy, proto si zájemci přednostně vybírají taková místa, kde budou v soukromí. „Lidé se pořád ještě trochu bojí. Hledají takové ubytování, kde mají vlastní kuchyňku a nebudou se potkávat s dalšími hosty,“ sdělil Marek. Dodal, že jeho klienti v minulých letech nejdříve obsazovali dvou- až třílůžkové pokoje a apartmány se zaplňovaly až později. Letos je situace opačná, kdy má obsazené všechny apartmány a naopak pokoje zůstávají volné.

Poslední tři měsíce nemohl kvůli krizi přijímat hosty. Od minulého pondělí má opět otevřeno, ale první týden byl s ohledem na zájem hostů slabý. Loni na začátku června byl penzion plně obsazený, teď jsou pokoje prázdné. „Hosté se zatím báli jezdit, od příštího týdne máme zase plno. Co jsme ztratili v předchozích měsících, už nedoženeme. A ještě spoustu peněz ztratíme,“ řekl Marek.

Podobně je na tom Ludmila Křivánková. Vlastní chatu v jihomoravském Strachotíně poblíž rekreační oblasti Nové Mlýny. „První měsíc byl nejhorší, ty peníze se nám už nevrátí. Jak lidé říkají, že se to přes léto dožene, tak to není úplně pravda,“ dodala Křivánková. Na celé léto už má stejně jako Marek zaplněné termíny k pronájmu ubytování.

Na letní sezonu se připravují i kempy u rekreačních oblastí. Velký zájem o ubytování zaznamenali v jednom z největších kempů v České republice u obce Pasohlávky. „Máme v nabídce 450 lůžek ať už v bungalovech, v chatkách nebo v apartmánech. Teď jsme na léto vyprodaní,“ sdělil jednatel autokempu Merkur Tomáš Ingr.

Kemp nabízí už pouze ubytování na stanových místech a v obytných boxech. I podle něj mají Češi větší obavu vycestovat do zahraničí, proto se rozhodnou pro dovolenou doma. „Samozřejmě že i u nás někteří klienti ubytování ruší, ale hned se nám hlásí noví, kteří je nahrazují,“ řekl Ingr. Zároveň si nemyslí, že se fungování kempu dotkne menší příliv cizinců zapříčiněný pandemií. „Češi u nás tvoří 95 procent naší klientely, cizinci pouze pět. Očekáváme, že těch pět procent u nás opět doplní Češi,“ dodal Ingr.

U většiny kempů začíná letní sezona v červnu. „Jak se situace uvolňuje, je zájem o ubytování v kempech v podstatě stejný jako v předchozích letech,“ řekl předseda Asociace kempů České republiky Bohumil Starý. Velké kempy za normální situace otevírají už v květnu kvůli školním výletům a firemním akcím. Kvůli krizi mohli zahájit provoz teprve minulý týden. „Tam jsou ztráty znatelné, už se jim nikdy nevrátí. Podle mých informací to u velkých kempů tvoří až dvacet procent celkové roční tržby,“ dodal Starý.

Podle agentury CzechTourism vyrazí na letní dovolenou nebo na výlet po České republice téměř dvě třetiny Čechů. Naopak pětina už ví, že v létě nepojedou nikam. Vyplývá to z on-line průzkumu, který si nechala agentura udělat u společnosti Ipsos v půli dubna - tedy ještě v době, kdy nebylo jisté, jestli dojde k rozvolňování opatření spojených s pandemií koronaviru. „Nový průzkum zatím nemáme, ale z toho dubnového nám vyplynulo, že zhruba šedesát procent Čechů není rozhodnutých, kam pojede na dovolenou. Snažili jsme se je proto motivovat přes sociální sítě, aby prožili léto v českých regionech,“ uvedla mluvčí agentury CzechTourism Ivana Vejvodová.

Podle agentury jsou stále pro dovolenou nejpřitažlivější Krkonoše, Šumava a jižní Morava. „Čeští turisté tam jezdí dlouhodobě. I přes velký zájem mají podle našich informací lidé šanci najít ubytování přes léto i v těchto regionech,“ dodala Vejvodová.

Reklama

Doporučované