Menu Zavřít

Youtube mazal příspěvky urážející čínskou komunistickou stranu. Byl to omyl, brání se

4. 6. 2020
Autor: Profimedia.cz

Sociální síť Youtube v diskuzích striktně mazala příspěvky uživatelů, které obsahovaly dvě čínské fráze urážející vládnoucí komunistickou státostranu. Youtube se brání, že šlo pouze o omyl, o němž společnost nevěděla. Příspěvky byly většinou smazány do 15 sekund, nemohlo se tak jednat lidskou aktivitu, nýbrž o automatickou funkci. První upozornění na existující problém však pochází už z října loňského roku.

O jaké fráze se jednalo? Podle webu The Verge, který o případu jako první informoval, algoritmus sociální sítě mazal dvě fráze. Konkrétně se jednalo o „50cent-party“ (50 centová strana) a „komunističtí bandité.“ První fráze je označení pro placené internetové diskutéry, kteří mají za úkol manipulovat s veřejným míněním. Druhé označení je hanlivé pro čínskou komunistickou stranu. Mazány byly pouze tehdy, když byly napsány čínskými znaky, na anglickou transkripci se odstraňování algoritmem nevztahovalo.

Sociální síť se nyní brání, že šlo pouze o chybu zařazení zmíněných frází do automatického algoritmu mazající útočné komentáře a spam. „Na základě kontroly ze strany našich týmů se nám potvrdilo, že šlo o chybu v našem systému dohlížející na dodržování pravidel. Problém jsme odstranili tak rychle, jak to jen bylo možné,“ uvedla na dotaz webu The Verge mluvčí Youtube.

S tím ale nekoresponduje fakt, že první nahlášení tohoto „omylu“ proběhlo už v říjnu loňského roku. Stejně tak už před dvěma týdny na problém upozorňovala lidskoprávní aktivistka Jennifer Zengová.

https://twitter.com/jenniferatntd/status/1260557177711968257

Problém se začal řešit, až když na něj upozornil zakladatel technologické firmy Oculus Palmer Luckey. Ten o anomálii na serveru Youtube informoval na Twitteru. Na jeho příspěvek zareagoval i republikánský senátor Ted Cruz, který označil velké technologické firmy za „opilé mocí“ a vyzýval k úpravě legislativy, která by podobným excesům zabránila.

https://twitter.com/PalmerLuckey/status/1265077232176775168

Kontrolní mechanismy Youtube tak zafungovaly až po sedmi měsících od prvního nahlášení. Youtube vlastní společnost Alphabet pod kterou spadá i technologický obr Google. Pro něj to není první kontroverze, do které se dostal kvůli spolupráci s čínskými vládními orgány. Již před několika lety se společnost ocitla pod palbou kritiky i z řad vlastních zaměstnanců, když na veřejnost unikly informace o novém vyhledávači Dragonfly. Ten byl určený speciálně pro čínský trh ovšem zobrazoval pouze výsledky vyhovující čínským cenzorním pravidlům. Po protestech Google oznámil ukončení vývoje.

BRAND24

Celý případ je paradoxní, neboť Youtube je oficiálně na pevninské Číně blokován, někteří uživatelé však používají zabezpečení připojení přes technologii VPN, což jim umožňuje navštěvovat právě i oficiálně zakázané webové stránky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).