Zahraniční turisté jim chybějí. Provozovatelé některých služeb se vyrovnávají s poklesem příjmů

Události: Kde chybí zahraniční turisté (zdroj: ČT24)

Některým místům v Česku chybí zahraniční turisté. Sezonu už nezachrání ani očekávané povolení příjezdu pro občany několika evropských zemí. Organizace cestovního ruchu odhaduje celosvětově pokles tohoto odvětví až o 80 procent.

Každý jiný rok by parkoviště obytných vozů, které patří společnosti Karavany Česko bylo od května do září prázdné. Teď je téměř zaplněné. Cizinci nyní objednávky kvůli zavřeným hranicím odříkají. A Češi o tyto vozy zatím zájem příliš nemají.

 „Češi zatím ještě nevědí přesně, kam budou moci v létě jet,“ řekl k tomu majitel firmy Miloslav Novák.  

Cizici chybí i v pražském kempu společnosti Prague Camp. Zázemí pro ně sice vzniká, příjezd hlavních zákazníků ale mají ohlášený až za dva měsíce. „V tuhle dobu, v nejvypjatější termíny, začátek května, konec května, mělo tady být skoro padesát aut, takže velká ztráta,“ hodnotí správce Miroslav Šticha.  

Důležití jsou pro ně Němci nebo Italové, výraznou část turistických příjmů v Česku ale obvykle dělají i návštěvníci z Polska, Slovenska nebo Rakouska.

Situace je tak v Česku i ve světě výrazně odlišná od předchozích let, kdy narůstající kvanta zahraničních turistů v Praze, Českém Krumlově, ale i třeba v Benátkách vedla k žádostem místních občanů o regulaci tohoto přívalu.

Uvolnit modré zóny či zavést poukázky

Zahraniční turisty mohou podle cestovních kanceláří nahradit domácí klienti spíš v odlehlejších místech, problémy ale budou mít města. „My bychom třeba u takových destinací, jako je Praha nebo Karlovy Vary apelovali na představitele měst, aby například o víkendech povolili parkování v modrých zónách, to by byl takový drobný, ale důležitý impuls, aby lidé přijeli, “ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. 

Zatím to však vypadá, že cizinci chybí i třeba na jihu Čech. Kemp ve Frymburku u Lipna se letos otevřel o pět týdnu později než před rokem. Pomalu se začíná plnit, vloni touhle dobou byla ale obsazený už ze 70 procent. 

Zástupci cestovního ruchu proto chtějí podporu. Například formou dotovaných poukázek. „Člověk nemá osm týdnů na dovolenou a má hlouběji do kapsy než dřív. Ale je to o tom, že ministerstvo financí uvolní alespoň 10 miliard korun,“ řekl předseda Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu uvedla, že ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) připravují podporu pro cestovní ruch.