Babišovi je nutné připomínat, že nejde zhasnout jako v 90. letech. I proto má právní opozici

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Vláda i Ústřední krizový štáb sice mají ekonomické poradenské týmy, na právníky se ale, jako mnohokrát dříve, tak nějak zapomnělo. Rovněž proto tu krizová legislativa i skoro tři měsíce po vyhlášení pandemie stále vzniká živelně, často metodou pokus omyl, bez širší odborné diskuse a hlavně směrem do minulosti. Hasí se požár, ale dělá se jen málo pro to, aby opět nezačalo hořet. Na soukromé bázi tak vznikl alespoň think-tank Rozumné právo, který propojil 15 právníků napříč advokacií i akademickou sférou. Platforma již apelovala na ústavnost vládních kroků a důležitost elektronického jednání, otázkou ale je, zda bude experty někdo poslouchat.

Iniciátory myšlenky vzniku Rozumného práva jsou advokáti Petr Bříza, Ondřej Trubač a Robert Neruda. Dříve spolu působili v kanceláři Havel & Partners, Bříza a Trubač se ale později osamostatnili a založili svou vlastní právní firmu.

Nyní se opět spojili a do nově vzniklé platformy, v níž z Havel & Partners působí ještě Adéla Havlová, přizvali řadu kolegů z jiných právních firem: například Václava Bílého a Petra Bezoušku z PRK Partners, Hanu Gawlasovou ze Squire Patton Boggs, Tomáše Gřivnu z Gřivna & Šmerda, Jana Lasáka z Kocián Šolc Balaštík, Peru Novákovou z Nováková + Partners, Tomáše Richtera z Clifford Chance či Ladislava Smejkala z Dentons. Řada z nich je zároveň akademicky aktivních, nejvýraznějšími zástupci vědy v platformě jsou ale bývalá děkanka brněnské právnické fakulty Markéta Selucká a docent pražské právnické fakulty Jan Wintr. Členkou think-tanku je rovněž prezidentka Unie podnikových právníků Marie Brejchová.

„Domníváme se, že si naše společnost nemůže dovolit, aby se opět, podobně jako v devadesátých letech, po dobu trvání pandemie ‚zhaslo‘ a rezignovalo se na právo, ať už ve jménu záchrany životů nebo záchrany ekonomiky, jakkoli významné zájmy to jsou,“ uvádí členové platformy na nově vytvořených webových stránkách.

Januš: Bartoš může vyvést Česko z legislativní krize. Před „gulagem s wifinou“ nás ohlídají tradiční politici

sinfin.digital