Autobusem, lodí, letecky nebo po železnici. Slovensko umožnilo obnovit veškerou dopravu do Česka

Slovensko umožnilo obnovit autobusovou, železniční, leteckou i lodní dopravu do Česka. Na sociální síti to ve čtvrtek napsal ministr dopravy Andrej Doležal, podle kterého zmíněné rozhodnutí ústředního krizového štábu je již pravomocné. Provoz mezinárodních spojů Bratislava pozastavila v březnu jako jedno z opatření proti šíření koronaviru.

  • Slovensko umožnilo obnovit veřejnou dopravu do České republiky.
  • Německé vládní strany ve středu večer schválily nový balík opatření na podporu ekonomiky zasažené pandemií koronaviru v hodnotě 130 miliard eur.
  • Izraelský parlament zrušil jednání poté, co se nakazil jeden z poslanců. Testovat se nechal, protože se nemoc potvrdila u jeho řidiče.
  • Kvůli pandemii se letos 14. července nebude v Paříži konat tradiční vojenská přehlídka u příležitosti francouzského státního svátku. Nahradí ji menší ceremonie.
  • Španělsko zruší veškerá omezení na hranici s Francií a Portugalskem už 22. června, uvedla tamní ministryně cestovního ruchu Reyes Marotová. 
  • Brazílie druhý den v řadě zaznamenala rekordní počet mrtvých s covidem-19. Zemřelo dalších 1349 pacientů, o den dříve jich bylo 1262.
On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

„Konkrétní autobusové a vlakové spoje budou přidávány postupně. Jsem rád, že situace konečně umožňuje všechny varianty dopravy a jsem přesvědčen, že v nejbližších dnech bude spolu s otevřením hranic povolena i doprava do ostatních zemí,“ uvedl ministr Doležal.

Premiéři obou zemí někdejší československé federace během návštěvy předsedy slovenské vlády Igora Matoviče v Praze už ve středu oznámili plné obnovení volného pohybu osob mezi Českem a Slovenskem, tedy návrat ke stavu v době před pandemií.

Podle opatření slovenského hlavního hygienika se povinnost nástupu do karantény při příchodu na Slovensko nově nevztahuje ani na obyvatele s trvalým nebo přechodným pobytem v Česku a na Slovensku.

Stejná výjimka platí i pro osoby pobývající v některé z těchto dvou zemí, pokud tuto skutečnost prokážou alespoň dvěma doklady, jako například pracovní či nájemní smlouvou. Slovenská policie uvedla, že na hranicích bude provádět kontrolu pohybu občanů třetích zemí mezi Českem a Slovenskem.

Španělsko uvolní opatření na hranicích 22. června

Španělsko odstraní veškerá omezení na hranici s Francií a Portugalskem už 22. června. Ministryně cestovního ruchu Reyes Marotová sdělila, že Španělsko rovněž zřejmě zruší povinnost karantény pro lidi, kteří vstoupí do země pozemními přechody z Francie a Portugalska. To ale musí teprve vláda schválit.

V zemi má do 21. června platit nouzový stav. Jeho už šesté prodloužení ve středu schválil parlament. Hranice je uzavřená od poloviny března. Výjimky platily jenom pro vracející se Španěly, zaměstnance pracující v příhraničních oblastech a řidiče kamionů.

Španělé nyní mohou cestovat pouze v rámci své provincie. Marotová řekla, že od 21. června budou moci občané cestovat po celé zemi. 

Protilátky má 5,2 procenta Španělů, tvrdí studie

Španělská vláda ve čtvrtek také zveřejnila výsledek druhé studie imunity, která odhalila protilátky vůči koronaviru u 5,21 procenta populace. Testováno bylo 63 564 lidí od 18. května do 1. června. První studie, která se uskutečnila na přelomu dubna a května na vzorku 60 tisíc obyvatel, ukázala „promořenost“ pět procent.

Podle expertů je pro kolektivní imunitu potřeba, aby se s virem setkalo 60 až 70 procent obyvatel. Některá španělská média ale už několik týdnů v souvislosti s denními statistikami ministerstva zdravotnictví píší o „chaotických datech“ či „tanci s čísly“.

Minulý měsíc totiž resort začal s revidováním celkových statistik, aby podle něj data „lépe odrážela současnou situaci“. Takže předminulý týden po této revizi klesl ze dne na den celkový počet úmrtí s covidem-19 o téměř dva tisíce.

Šéf úřadu pro nouzové situace ministerstva zdravotnictví Fernando Simón v předchozích dnech několikrát řekl, že čísla zůstanou „zmrazená“, dokud se u dat dodávaných pravidelně od autonomních regionů nezjistí, ke kterému dni dané úmrtí patří. Ministerstvo tak přezkoumává údaje pravidelně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tradiční vojenskou přehlídku v Paříži nahradí menší ceremonie

Kvůli pandemii se letos 14. července nebude v Paříži ve Francii konat tradiční vojenská přehlídka. U příležitosti Dne Bastily pravidelně pochodovaly po pařížské třídě Champs-Élysées tisíce vojáků a projížděly stovky armádních vozidel.

Letošní přehlídku nahradí menší slavnost na náměstí Svornosti (Place de la Concorde). Jedním z bodů programu bude i přelet strojů armádního letectva. Kapacita akce bude omezena na 2000 účastníků a 2500 pozvaných hostů. Cílem je dodržet pravidla pro bezpečné rozestupy.

Hold chtějí pořadatelé letos vzdát především zdravotníkům, ale i příslušníkům dalších profesí, které v první linii bojovaly proti nákaze. Zvláštní pozornost bude věnována i „účasti armády v boji proti covidu-19“.

Podle Elysejského paláce se nyní nepočítá s tím, že by byla akce na náměstí Svornosti přístupná široké veřejnosti. Pokud se ale epidemiologická situace zlepší, mohl by podle prohlášení úřad prezidenta toto rozhodnutí ještě přehodnotit.

Německá vláda schválila další balík pomoci

Německé vládní strany ve středu večer schválily nový balík opatření na podporu ekonomiky zasažené pandemií koronaviru v hodnotě 130 miliard eur (téměř 3,5 bilionu Kč).

Koaličním partnerům, tedy konzervativcům Angely Merkelové a sociálním demokratům, se podařilo překonat rozdílné názory, například pokud jde o pobídky pro koupi nových automobilů či úlevy pro velmi zadlužené obce, a shodly se na stimulačním balíčku, který je podstatně větší než podobná opatření v dalších zemích eurozóny, uvedla agentura Reuters.

Spolkový úřad pro motorová vozidla KBA ve čtvrtek oznámil, že prodej nových osobních automobilů v zemi se v květnu kvůli koronavirové krizi meziročně snížil o 49,5 procenta na 168 148 vozů. Pokles nicméně zpomalil ve srovnání se zhruba 61 procenty v předchozím měsíci.

Ve Finsku neevidují žádný nový případ nákazy za den

Finsko za uplynulých 24 hodin nezaznamenalo žádný nový případ nákazy. „Je to první den s nulou od 26. února,“ řekla mluvčí finského zdravotnického úřadu THL. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem tak zůstává stejný jako ve středu, tedy 6911.

S covidem-19 zemřelo v severoevropské zemi s pěti miliony obyvatel 322 lidí. Od středy přibyl jeden mrtvý. Zhruba 5800 lidí se z covidu-19 ve Finsku již zotavilo. Asi padesát pacientů zůstává v nemocnici, sedm z nich na jednotkách intenzivní péče.

V sousedním Švédsku rovněž klesá počet hospitalizovaných s covidem-19, tamní vláda se chce nyní soustředit na testování a pátrání po kontaktech nakažených. Ve Stockholmu zruší polní nemocnici.

Švédsko zvolilo v boji s koronavirem liberálnější přístup než většina evropských zemí, včetně těch severských. Většina škol, restaurací a dalších podniků zůstala v posledních měsících otevřená. Hlavní epidemiolog Anders Tegnell, který je architektem švédské strategie, nicméně ve středu připustil, že úřady mohly situaci řešit lépe.

Maloobchodní tržby v eurozóně v dubnu rekordně klesly

Maloobchodní tržby v eurozóně v dubnu kvůli koronaviru utrpěly rekordní pokles. Oproti březnu se snížily o 11,7 procenta a meziročně o 19,6 procenta. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. Meziměsíční pokles vykázaly téměř všechny kategorie zboží, včetně potravin a nápojů.

Celkový pokles tržeb v eurozóně byl ale o něco mírnější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali meziměsíční pokles o 15 procent a meziroční propad o více než 22 procent. V celé Evropské unii se tržby podle Eurostatu v květnu snížily meziměsíčně o 11,1 procenta a meziročně o 18 procent.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru klesl proti předchozím třem měsícům o 3,8 procenta, v celé Evropské unii se pak snížil o 3,3 procenta. Pro oba regiony to je nejvýraznější pokles od začátku měření v roce 1995. Ve druhém čtvrtletí ekonomové očekávají ještě hlubší propad.

Severní Makedonie obnovila zákaz vycházení

Kvůli znepokojivému nárůstu počtu nakažených koronavirem v posledních dnech vláda Severní Makedonie částečně obnovila zákaz vycházení. Nařízení platí od čtvrtečního dopoledne na území metropole Skopje a některých dalších měst i celých okresů, skončit by mělo v pondělí.

Balkánská země zaznamenala nejvyšší denní přírůstek infikovaných od začátku epidemie. Ministerstvo zdravotnictví země s více než dvěma miliony obyvatel ve čtvrtek ohlásilo 120 infikovaných koronavirem za posledních 24 hodin. Bilance tím překonala dosavadní rekord 107 nakažených ze 16. dubna.

Kromě metropole byl zákaz vycházení vyhlášen v dalších třech větších městech: Tetovu, Kumanovu a Štipu a dalších sedmi venkovských okresech. Ve zbytku země kabinet zavedl zákazy vycházení během noci.

Parlament v Izraeli kvůli nakaženému poslanci zrušil jednání

Izraelský parlament ve čtvrtek zrušil své jednání poté, co poslanec Samí abú Šahada ohlásil pozitivní test na koronavirus. Testovat se nechal, když zjistil, že se nakazil jeho řidič. 

Od chvíle kdy se dozvěděl, že má pozitivní test, je zákonodárce v izolaci stejně jako zaměstnanci jeho kanceláře. V rozhovoru se stanicí Kan řekl, že se v minulých čtrnácti dnech sešel s „tisíci lidmi“.

„Chodil jsem za truchlícími a také na rodinné akce a na demonstrace. Byl jsem ve výborech, na plenárním zasedání a v jídelně,“ uvedl Šahada. Vyzval ty, kdo s ním byli v kontaktu, aby se nechali otestovat.

V karanténě už bylo v minulosti několik členů izraelského parlamentu, nakazil se dosud jenom bývalý ministr zdravotnictví Jaakov Licman, který se už uzdravil. Tehdy kvůli tomu musel do karantény i premiér Benjamin Netanjahu. V pondělí pozitivní test ohlásil zaměstnanec jeho kanceláře a zvažovalo se, zda předseda vlády nebude muset do izolace znovu.

Brazílie má opět rekordní počet mrtvých. „Takový je osud,“ vzkázal Bolsonaro

V Brazílii druhý den po sobě zemřel rekordní počet pacientů s covidem-19. Nemoci podlehlo dalších 1349 pacientů, o den dříve jich bylo 1262. V zemi za posledních 24 hodin přibylo 28 633 nových případů nákazy koronavirem.

Doposud v zemi na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřelo 32 548 lidí, testy koronavirovou infekci prokázaly u 584 016 osob, skutečné číslo nakažených však bude pravděpodobně mnohem vyšší.

Prezident Jair Bolsonaro pozůstalým po obětech této nemoci jako slova útěchy vzkázal, že „takový je osud“. Reagoval tak na jednu z příznivkyň, která ho požádala, aby řekl „pár slov útěchy v této chvíli“ pro rodiny obětí covidu-19.

Brazílie je co do počtu infikovaných po Spojených státech druhou zemí na světě. Více lidí s covidem-19 než v této latinskoamerické zemi zemřelo ve Spojených státech, Velké Británii a Itálii. S koronavirem už po světě zemřelo 385 tisíc lidí, vyplývá to z údajů Univerzity Johna Hopkinse. 

Britský ministr Sharma nemá koronavirus

Britský ministr podnikání Alok Sharma, který byl od středy v domácí karanténě kvůli podezření na covid-19, ve čtvrtk večer oznámil, že jeho laboratorní test byl negativní. Britská média případ sledovala i proto, že Sharma se v úterý setkal s premiérem Borisem Johnsonem.

Ministr Sharma ve středu v Dolní sněmovně parlamentu představoval poslancům návrh zákona. Při projevu se přitom podle BBC značně potil a několikrát si kapesníkem utíral tvář. Následně se podle svého mluvčího nechal otestovat na koronavirus a odebral se preventivně do domácí karantény. 

Nové podezření na onemocnění covidem-19 mezi britskými politiky přiživilo podle agentury AFP kritiku, kterou si vláda vysloužila kvůli zrušení „hybridního“ parlamentu. Od konce dubna se zasedání ve Westminsterském paláci smělo účastnit jen padesát poslanců, zbytek se mohl do debaty zapojit jen prostřednictvím videokonference. Také hlasovat bylo možné na dálku.

Britský ministr pro podnikání, energetiku a průmysl Alok Sharma
Zdroj: Phil Noble/Reuters

Počet nových žádostí o podporu v USA klesl pod dva miliony

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden poprvé od poloviny března klesl pod dva miliony. Za týden do 30. května požádalo o podporu téměř 1,88 milionu osob. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo práce, které současně zpřesnilo směrem nahoru údaj za předchozí týden.

Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už 42,7 milionu lidí, někteří se však již do zaměstnání vrátili. Oproti předchozímu týdnu se počet žádostí o podporu snížil o 249 tisíc.

Celkem podle údajů ministerstva nyní pobírá podporu 21,5 milionu lidí. Počet nových žadatelů postupně klesá od posledního březnového týdne, kdy o podporu požádalo rekordních 6,87 milionu lidí.

Navzdory poklesu však počet nadále zůstává vysoký, protože firmy se snaží přizpůsobit prostředí, které se kvůli covidu-19 výrazně změnilo. Nejnovější údaje však naznačují, že trh práce by mohl mít to nejhorší za sebou, protože středeční zpráva ukázala, že zaměstnanost v soukromém sektoru v květnu klesla méně, než se čekalo.

Vývoz z USA klesl v dubnu nejníže za deset let

Vývoz ze Spojených států se v dubnu kvůli pandemii propadl nejníže za deset let. Schodek zahraničního obchodu se pak prohloubil ve srovnání s předchozím měsícem o 16,7 procenta na 49,4 miliardy dolarů (1,17 bilionu korun). Byl tak nejvyšší za osm měsíců. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Vývoz ze Spojených států se v dubnu snížil o 20,5 procenta na 151,3 miliardy dolarů, nejníže od dubna 2010. Export zboží klesl o 5,2 procenta a byl nejnižší od září 2009. Vývoz aut a automobilových součástek se propadl nejníže od března 1992 a export spotřebního zboží byl nejnižší od dubna 2006.

Dovoz do země pak klesl o 13,7 procenta na 200,7 miliardy dolarů, z toho import zboží klesl o rekordních 13,6 procenta. Dovoz klesá mimo jiné kvůli obchodní válce s Čínou. Výrazně se na snížení podílel nižší import ropy, osobních aut a spotřebního zboží.