Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město přijde kvůli koronaviru o stovky milionů korun. Plánované investice se zatím neruší

Koronavirová pandemie už je v Česku na ústupu, a tak pomalu začíná sčítání následků. České Budějovice přijdou kvůli krizi o stovky milionů korun. Nepomáhá tomu ani nedávné rozhodnutí poslanců, kteří schválili, že kompenzační příspěvky pro OSVČ budou vypláceny z peněz měst a obcí. Město plánuje celkové ztráty řešit pomocí rezerv z minulých let.

Černý den pro města a obce

Na konci května schválila vláda, že kompenzační příspěvky pro OSVČ budou hrazeny z peněz měst a obcí. Pro České Budějovice to znamená zhruba 85 milionů korun. „Není nám příjemné, že se rozdává z obecních a krajských kas bez toho, aby nás předem někdo varoval. Město bylo krizí také poškozeno, a že by se nám někdo snažit sanovat, to jsem nezaznamenal. Možná ve verbální rovině, ale jinak ne,“ poznamenal primátor města Jiří Svoboda.

K částce 85 milionů bude muset město přičíst dalších 267 milionů korun, což je podle prognózy ministerstva financí propad ze sdílených daní. „Další trhliny v rozpočtu způsobí úbytek peněz za pokrytí nákladů na nákup ochranných pomůcek a dalších záležitostí ohledně pandemie koronaviru," vypočítává náměstek primátora Petr Holický.  Ztráty jsou i na straně hospodaření příspěvkových organizací napojených na městský rozpočet. „Jde například o Jihočeské divadlo, školská, sociální a sportovní zařízení a Správu domů a dalších. Ty zatím činí 42 milionů koru,“ dodal Holický.

Město by tak celkem mělo podle primátora přijít o zhruba 400 milionů korun. „To je přibližně čtvrtina rozpočtu,“ uvedl primátor.

Rezervy z minulých let

Celkovou ztrátu chce město řešit pomocí fondu rezerv a peněz, které ušetřilo z minulých let. „Ve Fondu rezerv a rozvoje je aktuálně 218 milionů korun a pomůže i přebytek hospodaření minulých let ve výši 150 milionů, který zatím nebyl do letošního rozpočtu zapojen,“ představil plány náměstek Holický.

Krize by se podle něj zatím neměla výrazně projevit na plánovaných investicích. Ty pro letošek dosahují částky 677 milionů korun. „Všechny letos plánované i započaté akce doběhnou, pokud nám to epidemiologická situace či jiné nepředvídatelné okolnosti dovolí. Mám na mysli například dokončení rekonstrukce celé Nerudovy ulice, investice do školských zařízení, dopravy i veřejných prostranství. Šetřit budeme pouze tam, kde požadované výdaje nejsou nezbytně nutné," uvedl Holický. Zatím radnice škrtla investice za zhruba 12 milionů korun.

Jak bude vypadat letošní upravený rozpočet města, budou projednávat zastupitelé na zítřejším mimořádném jednání zastupitelstva. To vyvolala část opozice, které chyběly informace o následcích pandemie na chod města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky rozpočet, peníze, České Budějovice, koronavirus, kompenzační bonusy, investice, Česko, primátor, Jiří Svoboda, pandemie covidu-19, Ministerstvo financí České republiky, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město přijde kvůli koronaviru o stovky milionů korun. Plánované investice se zatím neruší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.