Spojené státy jsou už léta rozdělené na dvě společnosti – na bílou a černou, píší The New York Times

4. červen 2020

Komentátor deníku The New York Times si pokládá otázku: Jakou cenu musí Američané zaplatit za to, že se dodnes nepostavili rasismu?

Spojené státy zůstanou uvězněny v pomyslném kruhu zášti a beznaděje do té doby, než se jejich obyvatelé vyrovnají s minulostí. Rasové nepokoje nejsou v zemi žádnou novinkou a tak se autor komentáře vrací na konec 60. let a zkoumá, co stálo za nepokoji tehdy.

Čtěte také

New York Times se vrací ke zprávě tzv. Kernerovy komise, kterou jmenoval před 52 lety prezident Lyndon Johnson. Autoři dokumentu tehdy došli k závěru, že se Spojené státy začaly rozdělovat na dvě společnosti – na bílou a černou. Rostoucí segregace a nerovnost nakonec vedly až k nepokojům. Komise vyzvala Američany, aby si přiznali, že rasismus zakořenil v amerických státních institucích a stal se hnacím motorem rostoucí nerovnosti. Měla následovat série konkrétních opatření, která by situaci narovnala.

Většina navržených opatření byla ale smetena ze stolu a označena za příliš kontroverzní nebo nákladná. Podle komentátora New York Times jsou Spojené státy dnes v podobné situaci jako na konci 60. let. Policejní brutalita vůči lidem tmavé barvy pleti i jejich nepoměrně větší počet mezi oběťmi koronaviru ukazují, že rasismus je i v této době institucializovaný a nůžky mezi světem bílých a barevných se otevírají čím dál víc. 

Spojené státy budou zažívat vlny nepokojů motivované rasovou nerovností, dokud se nezmění systém. Američané musí najít odvahu a čelit své minulosti. Zavázat se k tomu, že něco skutečně změní a změnu dovést do konce, kdy všichni Američané budou skutečně svobodní a sobě rovni, uzavírají New York Times.

31 let od Nebeského klidu

Od masakru na pekingském náměstí pekingském Náměstí Nebeského klidu je to dnes 31 let. Tradičně si událost připomínají v hongkongském Victoria Parku. Jak píše South China Morning Post, policie letos organizátorům akce hromadnou pietu zakázala kvůli pandemii koronaviru.

Čtěte také

Organizátoři se přesto úplně nevzdali a vyzvali lidi, aby se k nim v parku připojili – s tím, že se budou pohybovat maximálně v osmičlenných skupinkách. Podle South China Morning Post bude „zajímavé“, jak bude reagovat policie. Mohlo by to totiž naznačit, jaké dopady by mohl mít zákon o národní bezpečnosti, který chce na Hongkong uvalit Peking.

Obyvatelé Hongkogu si cení práva na protest a podle deníku sotva existuje lepší pokojný protest než každoroční vzpomínka na násilné potlačení protestů na Náměstí Nebeského klidu. Akce se ale ještě nikdy neodehrála na pozadí protivládních protestů jako letos. Bude důležité, aby se organizátoři zdrželi zbytečných provokací, myslí si South China Morning Post.

Pozor na silnicích Francie

The Local upozorňuje, že řidiči, kteří budou za jízdy telefonovat, mohou ve Francii přijít o řidičský průkaz. Nově je to nejvyšší sankce, kterou může francouzská policie udělit za tento přestupek v kombinaci s porušením jiného pravidla silničního provozu. Šofér v takovém případě může přijít o průkaz na šest měsíců.

Poslechněte si celý přehled tisku v audiu.

autoři: Martina Mašková , Ladislav Dvořák , lup
Spustit audio

Související