Obama Afroameričanům: Záleží na vašich životech i snech. V protestech vidí naději

ČTK ČTK
4. 6. 2020 8:44
Bývalý americký prezident Barack Obama ve vlně protestů, kterou vyvolalo úmrtí černocha George Floyda po tvrdém zákroku bělošského policisty, vidí naději na pokrok v boji proti "institucionalizovaném" rasismu, jenž podle něj ve Spojených státech přetrvává.
Bývalý americký prezident Barack Obama
Bývalý americký prezident Barack Obama | Foto: Reuters

První černošský šéf Bílého domu také vyzval starosty amerických měst, aby po konzultaci s veřejností změnili pravidla pro policii ohledně používání násilí.

Podle Obamy jsou události z posledních dnů "skvělou příležitostí, aby lidé procitli a uvědomili si skryté trendy" v americké společnosti. Obama mluvil prostřednictvím na živo vysílaného videopřenosu z Washingtonu, kde žije.

Mladým nebělošským obyvatelům Spojených států vzkázal, že chce, "aby si uvědomili, že na nich záleží, že na jejich životech záleží, že záleží na jejich snech". "Měli byste mít možnost učit se a dělat chyby a vést hezký život, aniž byste si museli dělat starosti, co se stane," řekl také mladým lidem Obama, otec dvou dcer.

Agentura Reuters o Obamově proslovu napsala, že se zásadně lišil od slov, jaká v posledních dnech, kdy někde protesty přerostly v násilnosti, volí jeho nástupce v prezidentském úřadu. Republikán Donald Trump vyhrožoval, že potlačit demonstranty pošle vojáky a vyzval guvernéry jednotlivých států, aby byli "tvrdší" a ovládli ulice měst.

Nepokoje minulý týden vyvolalo úmrtí černocha George Floyda ve městě Minneapolis poté, co mu bělošský strážník Derek Chauvin klečel přes osm minut na krku a nepřestal, ani když Floyd naříkal, že nemůže dýchat. Policista Chauvin je nyní ve vazbě a generální prokurátor státu Minnesota, kde Minneapolis leží, ve středu zvýšil jeho obvinění z vraždy z třetího na druhý stupeň, za což mu hrozí delší vězení. Z napomáhání vraždě byli obviněni také tři další policisté, kteří byli na místě brutálního zásahu a kteří po incidentu dostali výpověď.

Video: Trump je rasista. Bílá Amerika ať je ráda, že černoši chtějí jen rovnoprávnost, říká Pivec

Bílá Amerika se po Afroameričanech od nepaměti vozí. Trump nastolil dojem, že je v pořádku projevovat se xenofobně, míní hudebník žijící v New Yorku. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy