Zde může být vaše reklama.

Bude bezpečněji Do Javorníku se vrátila policejní služebna

Do Javorníku se vrátila policejní služebna

foto: Archiv redakce

04. 06. 2020 - 08:21

Do Javorníku se vrátila služebna policie, která byla před devíti lety přesunuta do třináct kilometrů vzdálené obce Žulová. O návrat policie zástupci Javorníku dlouho usilovali a pomohla jim strategická poloha obce.

Před devíti lety odešla policie z Javorníku především z ekonomických důvodů a kvůli nevyhovujícímu zázemí. Od roku 2014 v obci působila bezpečnostní agentura, která ale neměla stejné pravomoci jako policie.

Ale obce usilovala o návrat policejní služebny. „Už v roce 2009 a 2010 jsme sháněli prostory, které bychom jí mohli nabídnout. Byl to opravdu desetiletý boj, abychom ji sem dostali,“ řekl starosta Javorníku Jiří Jura pro Českou televizi.

V návratu policie pomohlo umístění obce, která leží na stategickém místě blízko hranic. „Javorník je místo, kde se koncentruje, byť ne ve velkém rozsahu, trestná činnost. Důvodem je také blízkost hranic. Je výborné a strategické mít na této pozici blízkost policejní služby,“ uvedl pro ČT policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Policejní stanice nově sídlí v budově naproti radnice a mělo by zde působit sedm strážníků. Zatím se nedaří kapacitu naplnit, a proto budou tým doplňovat policisté z Jeseníku.

„Veškerý nábor je teď zaměřen právě na to Javornicko. Z toho důvodu se snažíme lákat i hotové policisty, kteří slouží v jiných okresech a krajích, policisty, kteří dřív nemohli sloužit, protože jsme měli plný stav a chtěli by se vrátit. Města, jako je Javorník, Zlaté Hory, Jeseník nabízejí volné byty právě pro tyto policisty s rodinami,“ popsala pro Český rozhlas vedoucí územního odoboru policie Ludmla Andělová.

V tuto chvíli budou policisté sloužit v dvoučlenných hlídkách přes den ve všední dny a o víkendu naopak v noci, a to včetně pátku.

 

Další články