Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Druhá vlna šoků do české ekonomiky - kdo je nejvíc zranitelný?

Rozbřesk: Druhá vlna šoků do české ekonomiky - kdo je nejvíc zranitelný?

04.06.2020 9:13, aktualizováno: 4.6. 13:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Globální trhy jedou na vlně optimismu. Uvolňování karanténních opatření napříč vyspělým světem v kombinaci s masivní reakcí centrálních bank žene akcie vzhůru. Realita v podnikovém sektoru je však stále hodně komplikovaná. Anketa mezi (převážně středně velkými) podniky na naší poslední Ranní kávě z konce května ukázala, že více než 40 % podniků pociťuje přes uvolňování vládních opatření jen velice pomalý návrat k normálu, a proto de facto odkládají všechny naplánované investice.

Po opětovném “zapnutí” nabídky tak na ekonomiku může dopadnout druhý navazující šok - slabá a nejistá poptávka. Nemusí být tak jednoduché ji v číslech hned rozeznat, protože ji přebije právě naskakující nabídka (otevírání obchodů, autosalónů, apod.). Na druhou stranu její efekt může být dlouhodobější a dopadne negativně na trochu jiná odvětví než zavádění karantény na začátku pandemie.

Počáteční vypnutí ekonomiky podle našich analýz nejvíce postihlo odvětví obchodu, dopravy, pohostinství, hoteliérství a real-estate. Rozmrazení ekonomiky může některá z těchto odvětví rychle vrátit do původního stavu - to platí zejména o obchodu. Na druhé straně slabá poptávka by mohla dlouhodoběji jiné části ekonomiky brzdit - nejžhavějšími kandidáty jsou průmysl a stavebnictví. I proto v druhé fázi pandemické krize nepůjde tolik o plošnou a masivní pomoc firmám s výpadky likvidity a udržením zaměstnanosti, ale “chytrou” podporu poptávky. V případě malého a otevřeného Česka půjde i o to, aby s podporou poptávky uspěli i naši sousedé v Německu.

A i pak není rozhodně vyhráno. Není totiž vůbec jasné, zda na podzim na severní polokouli neudeří nová vlna pandemie spojená s opětovným uzamykáním ekonomiky - nabídkovým šokem číslo dvě (i když pravděpodobně zdaleka ne tak výrazným). Je třeba mít na paměti, že globální denní přírůstky nových případů (bez zahrnutí Číny) dál zrychlují. Jen epicentrum nákazy se v tuto chvíli přesunulo ze severu na jih - zejména do Latinské Ameriky. Pokud se na podzim zase vrátí na sever, mají dnes optimistické trhy problém…

1

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se zastavila nad 26,50 EUR/CZK a pravděpodobně určitou dobu pobude nad další klíčovou technickou bariérou. Pokračující zisky globálních akciových trhů již nedokázaly české měně dodat dostatek nové energie. Varování ministryně financí před výraznějším schodkem rozpočtu (až 500 miliard) na trzích mnoho rozruchu nevyvolala - jedná se totiž o přiznání reality, se kterou většina investorů tak jako tak počítá.

Zahraniční forex
Lepší než očekávaná americká makroekonomická data sice pomohla akciovým trhům na Wall Street, ale nikoliv dolaru. Eurodolar se stále pohybuje nad 1,12 - mimo jiné i díky německému fiskálnímu balíčku ve výši 130 mld. eur, který včera schválila koalice v Berlíně.

Dnes bude zcela jistě v centru pozornosti zasedání ECB. Centrální banka přijde s novými masivními stimuly a uvidíme, kterak jej eurodolar přijme. Ve stejný okamžik budou ale publikována další důležitá týdenní data z trhu práce v USA.

Ropa
Ropa Brent během ranního obchodování ztrácí a její cena se dostává zpět pod 40 dolarů za barel. Přestože se zdá, že se Saúdové a Rusové v principu dohodli na prodloužení produkčních škrtů v rozsahu téměř 10 mil. barelů denně o další měsíc (konec července), nejistota ohledně data konání schůzky kartelu přetrvává. Tandem Saúdská Arábie-Rusko v mezičase zvyšuje tlak na Irák a Nigérii, po který požaduje větší disciplinovanost v plnění produkčních kvót před jejich dalším rolováním. K tomu by navíc již mělo dojít bez mimořádného dobrovolného příspěvku Saúdské Arábie, Kuvajtu a SAE v rozsahu 1,2 mil. barelů denně.

Včerejší data k zásobám ve Spojených státech uspokojila jak ropné býky, tak medvědy. Zatímco totiž zásoby surové ropy opětovně poklesly (-2,1 mil. barelů), jak zásoby benzínu (+2,8 mil. barelů), tak středních destilátů (+9,9 mil. barelů) vzrostly. Důležité nicméně je, že zásadně polevily tlaky na skladovací kapacity přímo v Cushingu a riziko jejich přehlcení je citelně nižší.

 
 

Čtěte více:

Duy: Akcie sází na optimální scénář. Jaké jsou jeho podmínky?
03.06.2020 13:23
Akciové trhy podle ekonoma a odborníka na americkou monetární politiku...
Hodnota akcií, jejich cena a QE
03.06.2020 17:21
Americký index SPX je nyní zhruba na úrovních z podzimu roku 2019. Teh...
Americké firmy v květnu propustily 2,8 milionu lidí - nečekaně málo (komentář analytika)
03.06.2020 14:44
Statistiky ADP o zaměstnanosti v americkém firemním sektoru jsou neček...
Dá si ECB vlastňáka?
04.06.2020 6:09
Choulostivá situace. Tento týden se v ní podle Bloombergu nacházejí ba...
Data jdou akciím na ruku, pochybnosti o těžbě zabrzdily ropu
03.06.2020 16:57
Květnová statistika ADP naznačila překvapivě rychlé navracení americké...

Váš názor
  • pro Jan47
    05.06.2020 8:57

    tady mě píšeš: musíš být hodně mladý. Tipuju, že jsi se narodil po roce 1989. Jinak bys musel vědět, co se tady dělo v 90. letech. A musel by ses divit, jak může ještě někdo volit ODS Tak na to ti odpovím ty provokatére budelípe! Když si dáš můj nick do vyhledavače patrie nad login, tak si najdeš moje příspěvky až do roku 2006. Když ten nick rozdělíš na orada poisson tak až do roku 2004. Tak si je přečti, neměním názory s dobou, ani neměním nicky. Ale Tvůj nick má historii do roku 2018. Ty nejsi investor, ty neobchoduješ, ty tady provokuješ jako tvůj brácha provokatér Richard Fuld ten je tady od 2019.
    oradapoisson
    • pro oradapoisson
      05.06.2020 15:36

      Po dopsání svého příspěvku jsem si přečetl ty tvé a pochopil jsem, že jsi starší. Pak ale nechápu, proč se nedivíš, že ještě někdo volí ODS a další strany, které nechaly republiku rozkrást. Nebo si snad myslíš, že Babiš udělal více škody než vládnoucí strany v 90. letech? A pokud jde o moji historii, tak ta se na pohled jeví krátká. Ale je to jen důsledek toho, že úroveň svobody projevu v této zemi určují lidé jako jsi ty.
      Jan47
  •  
    04.06.2020 20:14

    Bez ohledu na to, jestli Babiš přispěl nebo nepřispěl k teď již minulé konjunktuře ( za mě nepřispěl ), je kariérní bolševik a STBák pro mě nevolitelný i kdyby nás vytáhl na úroveň Švýcarska. Možná je to staromodní, ale nějaké zásady by člověk mít měl...
    STX
  • K obhajobě Babiše:
    04.06.2020 19:55

    zcela bezprecedentní konjunktura minulých let se mu pouze přihodila, jeho zásluha na ní byla nulová. Na rozdíl od temné minulosti, nesnesitelné žvanivosti a opakovaných lží mu nevyčítám počínání v pandemii, i když mám pochybnosti o účinnosti "vrtulníkových peněz" (a to říkám jako podnikatel, který je krizí taky dotčen). Co mu nelze prominout je to, že roky hojnosti trestuhodně promrhal kupováním voličů (a to říkám jako člověk pobírající starobní důchod).
    JJa
  •  
    04.06.2020 19:52

    Pro tým Patrie. Lze vytvořit fiktivní skrytý článek, kde budou mít do diskuze přístup jen ti dva? Ať můžou psát až do vánoc.
    indurain
  •  
    04.06.2020 19:13

    tady je regulerne nablito
    Ai-kun
  • Podle
    04.06.2020 18:12

    babišova Trolla Fuldy je Forbes složen ze závisticů, páč si dovolí zveřejňovat žebříček nejbohatších. A na jeho pána Kobliha se nesmí ani prozradit proč je ve vládě, ale kolik mu jeho funkce přinesla likvidací kokurence, prosazením biopaliv, příjmem dotací. Škoda žýe babišův poskok Fulda se nezaměří na to kolik odvádí daní z příjmu. Ovšem Fulda má plný žaludek, což znamená, že se mají mladí skvěle.
    Velkamedvědice
    • Re: Podle
      04.06.2020 18:27

      Proč sprostě lžeš, že jsem babišův troll? :-) Ty ubožáku. Prober se, závistivý ňoumo. Už ti neleží v žaludku jen Andrejovy miliardy? Už tě žere i můj plný žaludek? Ty chudáčku! :-) A ty kecy o Andrejovi, kam se na tebe hrabou všechny pavlačové drbny.
      Richard Fuld
      •  
        04.06.2020 19:43

        Richarde, neberte ty kecy vážně. To je jen taková móda. Oni chtějí být cool. AntiBabišovci a antiZemanovci slyšeli v TV, že Babiše a Zemana volili jen nevzdělaní burani z venkova. A oni nechtějí být za burany a myslí si, že když budou kopat do Babiše a Zemana, že budou považováni za elitu národa. To je vše.
        Jan47
        •  
          05.06.2020 12:37

          Honzo, to jste vystihl přesně. :-)
          Richard Fuld
        • Honza
          04.06.2020 19:48

          A za pražskou kavárnu, sluníčka, havloidy a neomarxisty si zapomněl Honzíku. PS..Nepsal si, že Petrimex byla prasárna? Rád si ničíš řepkou motor v rámci imaginární ekologie atd?? Ignoruješ výroky US v případech neoprávněného zakleknutí a dvojnásobného výběru? Tak je to správné.
          Velkamedvědice
          • VM
            04.06.2020 20:04

            Samozřejmě, že Petrimex byla prasárna. Babiš se nejednou zamotal ve lžích. Není vůbec ideální politik. Jenže podle mého názoru jsou ostatní mnohem horší. A nějaký šestý smysl mi říká, že když do někoho hystericky kope mainstream a bůhví kým placeni profesionální demonstranti, tak těm největším gaunerům asi vadí.
            Jan47
            • Re: VM
              05.06.2020 12:42

              Já to říkám pořád, že Andrej je jednookým králem mezi slepými. Rozhodně není někým, koho by si běžný občan přál na pozici premiéra, ale pořád je o hodně lepší, než všechny ostatní dostupné alternativy. To většina antiBabišovců nechápe. Oni by chtěli někoho dokonalého. Ale tací se do politiky nehrnou a i kdyby, ostatní politici by si je dali ke snídani. :-) Velkou Adrejovou kompetencí tak je i to, že tradičním politikům tak nějak uvízl v krku. :-)
              Richard Fuld
      • placená kobliha
        04.06.2020 19:28

        Ani teď nepúsobíš vyrovnaně kobliho. Rozdíl v nás dvou je závistivče, že tys mě přímo napadl, ne já tebe. za to, že nejseš schopen, milá kobliho nastudovat konkrétní cauzy nemohu. A pomlouvat tě mohu, protože začals pomlouvat ty. Snížil sem se na Tvoji úroveń placená závistivá kobliho, podporující zloděje. Zloděje, který si nejvíce nakradl za tehdejšího spojence Kalouska.. Petrimex, biopaliva přes veto Klause ve věttím podílu. Studuj kobliho Máš co dohánět, třeba že se v době přebytku šetří na horší časy a jen zadlužit se není cesta. Ale jak si psal trolle, ty máš plný žaludek, tak o co gou. To co tě tak píchá, je tvá raněná pícha. Pa.
        Velkamedvědice
        • Re: placená kobliha
          04.06.2020 19:28

          Pýcha, ať se zase trapně nevytahuješ, jak máš dokonalý psaný projev.
          Velkamedvědice
  • mission impossible
    04.06.2020 17:22

    Richarde, řekni Márovi, že tady jsme investorská komunita, která má nějaké kompaktní názory. Sice se nezhodneme, jaký bude kurz ČEZu za rok, ale na ekonomiku máme podobné názory a všichni víme, že Bureš je prostě grázl, který sleduje jen své cíle. Vzhledem k tomu, že se dal do holportu se socanama a s komunistama, tak občas musí utrousit sousto směrem k těmto stranám, jinak by se na něj vyprdli. Ale kdyby měli socani a komanči v dalších volbách málo hlasů, půjde po boku Okamury a podobných a třeba vypíše odměny za každého chyceného uprchlíka. Prostě něco, aby se zase zavděčil. A nějakej důchodce mu bude u zádele. Tak to Márovi řekni, a ať už nám sem nikoho neposílá. Děkujeme. ;-) P.S. Málem jsem zapoměl, že přece jenom je tady jedna soudružka, se kterou by sis rozuměl. Jmenuje se Kalka. S ní se můžete chytit za ruce a odkráčet do (__!__)
    lump
    • Re: mission impossible
      04.06.2020 17:34

      No právě. Máte tady v té vaší bublině názory na fungování ekonomiky, které jsou mírně řečeno diletantské. A tak se Vám tady snažím ty Vaše bludy vymlouvat a vysvětlit, jak to je ve skutečnosti. Moc se to nedaří ale já jsem trpělivý. Co se týče Andreje, tak samozřejmě spousta výhrad k jeho osobním poměrům a vlastnostem může být oprávněná ... Nicméně to neznamená, že si jako premiér vede špatně. Objektivně nevede, a kdo to nechce vidět, tak to nevidí. To mě ale u fanatických antiBabišovců nepřekvapuje. A sám si vlez to té své (__!__) a než sem zase něco napíšeš, tak si z ní tu svou hlavu vyndej.
      Richard Fuld
      •  
        04.06.2020 17:47

        To se ti jenom zdá. Já z žádné role vypadnout nemůžu, neb žádnou nemám, lumpíku. :-)
        Richard Fuld
      •  
        04.06.2020 17:39

        Richarde, začínáš vypadávat z role, která ti byla Márou určena :D
        lump
        •  
          04.06.2020 17:47

          To se ti jenom zdá. Já z žádné role vypadnout nemůžu, neb žádnou nemám, lumpíku. :-)
          Richard Fuld
          • 007
            04.06.2020 18:04

            musím ale uznat, že postup máte propracovanej. Nejdřív pomalounku polehounku sem tam něco rozumně napsat a získat si důvěru. Pak si ale měl jenom nenásilně masírovat. Jenže ty si vypadl z role a hodil mezi nás bombu. Zapracuj ještě na těch nervech a budeš dobrej. Zatím si to piluj třeba na Novinkách ;-)
            lump
            • Re: 007
              04.06.2020 18:44

              Nenásilně masírovat? To určitě. Na ty bláboly je třeba reagovat razantně a jasně. :-) A opravdu nejsem žádný troll. Jistě uznávám, že jakákoliv shovívavost k Andrejovi, nebo dokonce jeho chvála, či podpora může v mnoha paranoidních antiBabišovcích vzbudit podezření, že jsem Andrejův placený troll. Ale je to jen výsledek Vašeho nekritického uvažování, že Andreje se nemůže zastávat nikdo jen tak, že to jistě musí být placený troll. Podle Vás pak kdokoliv z 30% voličů, kteří Andreje volí a vyjadřují se v diskuzích, jsou placení trollové. To je ale samozřejmě zcela neudržitelný závěr. :-)
              Richard Fuld
              •  
                04.06.2020 23:29

                hele pokud je někdo rozumnej, tak musel Babiše už dávno prokouknout. A ty celkem rozumnej seš. Takže pokud ho tady neustále bráníš, nenapadá mě jiný závěr, než že je to za peníze. Že tihle placení trolové jsou, se dávno ví. A ty to splňuješ v mnoha kritériích. Od nicku, vystupování, apod. Vysvětli mi například, proč jsi přišel povídat tyhle moudra do relativně uzavřené skupiny lidí (sám si to nazval sociální bublina), se kterou nemáš nic společného? Považuješ se za Ježíše? Asi ne, budou v tom ty prachy co? ;-)
                lump
                •  
                  05.06.2020 12:56

                  Jinak počátky mojí investiční činnost se datují někde do počátku 90. let. :-) Takže i z tohoto hlediska jsem tu správně.
                  Richard Fuld
                •  
                  05.06.2020 12:55

                  Fór je v tom, že kromě Andreje mám prokouknuté i všechny ostatní "politiky", zatímco ty jsi se nejspíš zmohl pouze na "prokouknutí" Andreje. Nenávidět Andreje je tak snadné. :-) Není divu, když si člověk uvědomí, jaká masírka (KAMPAŇ) za tím je. Svoje moudra trousím všude, kde se probírají ekonomická témata např. finmag.cz (tady mě milují), investujeme.cz (doporučuji prostudovat moje příspěvky), mesec.cz, peníze.cz, kdysi roklen...), a obecných zpravodajských serverech jako je aktualne.cz, tydenikhrot.cz apod. Moje příspěvky na politická témata odhaduji tak maximálně na 20%. Většinou jde o ekonomiku, především témata věnující se penězů a bankám. Např. v době řecké krize jsem velmi urputně bránil Řecko proti Trojce, přesto mě nikdo z trollingu placeného Řeckem neobviňoval. Takže, ještě jednou, nejsem žádný troll a už vůbec ne placený. Komentuji to, co já uznám za vhodné a způsobem, jaký já uznám za vhodný.
                  Richard Fuld
                • lumpe
                  05.06.2020 0:04

                  Čeho se bojíš? Že vaši uzavřenou skupinu někdo infikuje? Neboj se. Vy jste přece proti argumentům imunní. Vy se nedáte.
                  Jan47
                  • Re: lumpe
                    05.06.2020 8:15

                    Argumenty????? Jako napsaní faktu, že vláda Bureše prospěla nejvíce jemu zdvojnásobením majetku nazvat závistivými kecy jsou argumenty?? Nazvat causy Petrimex, biooaliva nebo ignoraci nálezu US ve věci neoprávněn~hi zakleknutí a likvidaci konkurence požadováním dvojnásobné částky neoprávněně pavlačov_mi drby jsou argumenty?? Pak si ten mirální marast jako národ zasloužíme..
                    Velkamedvědice
                    • Richard a Jan, Márova úderka
                      05.06.2020 8:57

                      Prej čeho se bojíš a přitom museli být nasazeni ve dvou, aby si spolu mohli notovat...
                      qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.