Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přes hraniční přechod Břeclav-Kúty už mohou Češi jet na Slovensko

Silničáři na hraničním přechodu na D2 se Slovenskem Břeclav - Kúty o půlnoci odstranili zábrany, které vozy naváděly na odstavné parkoviště, kde v době vládních opatření probíhaly kontroly kvůli epidemii koronaviru. Dálnice kvůli tomu asi čtvrt hodiny stála. Provoz je od té doby plynulý. ČTK to dnes řekl mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Betonové zábrany ale zůstaly na slovenské straně na starém hraničním přechodu Lanžhot - Brodské, vozy se tam ještě v 9:30 musely otáčet.

Provoz na dálnici D2 policisté zastavili před půlnocí. „Dálnici jsme zavírali kvůli změně značení pro bezpečnost dělníků. Bylo to asi na 15 minut. Vytvořila se krátká kolona, která se vzápětí zase rozjela, provoz nebyl nijak velký," uvedl Malášek. Provoz na přechodu Břeclav - Kúty je od té doby plynulý. Ani před 9:00 dálniční kamery neukazovaly žádný problém.

Malášek uvedl, že kontroly jsou jen namátkové, stejně jako v době před opatřením proti šíření nového koronaviru.

Lidé se ale nedostali do sousední země přes starý hraniční přechod Lanžhot - Brodské. Na české straně už sice není dopravní značka zákaz vjezdu jako ještě ve středu, na slovenské straně mostu ale v 9:30 stále zůstávaly betonové zábrany. Na místě byla slovenská policejní hlídka a kvůli zábranám se tam otáčely jak slovenské vozy jedoucí do Česka, tak Češi mířící na Slovensko. "Bydlím v Lanžhotě, ale jel jsem si na poštu do Kútů. Myslel jsem, že už to bude otevřené," řekl ČTK pan Július, jeden z těch, kdo se přes přechod nedostali.

Volně průjezdný byl přechod Hodonín - Holíč, kde byli také ještě ve středu policisté, kteří tam řidiče kontrolovali. Omezení dnes skončilo i tam, vozy dopoledne jezdily přes hranici plynule.

Volný pohyb lidí mezi Českem, Slovenskem a Rakouskem byl plně obnoven od půlnoci na dnešek. Vrátil se do stavu v době před pandemií koronaviru.

Otevření společné hranice oznámili ve středu v Praze premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič. Následně oznámil otevření hranic také rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Dosud čeští občané mohli navštívit bez povinného předložení negativního testu na koronavirus Slovensko, Rakousko a Maďarsko, ale museli se do 48 hodin vrátit zpět.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Slovensko, koronavirus, automobilová, správa, hranice, 2.VERZE, FOTO, hraniční přechod, pandemie covidu-19, Lanžhot, Břeclav, Brodské, Rakousko, Česko, Andrej Babiš, Alexander Schallenberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes hraniční přechod Břeclav-Kúty už mohou Češi jet na Slovensko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.