Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympiáda musí být zjednodušená, omezen by mohl být i pohyb sportovců, říká tokijská guvernérka

Olympijské hry v Tokiu budou o rok později foto: Reuters

Tokio - Tokijská guvernérka Juriko Koikeová uvedla, že olympijské hry odložené na příští rok budou muset být kvůli následkům pandemie koronaviru "zjednodušené". Organizátoři už podle ní debatují o plánovaných změnách oproti tradičnímu způsobu pořádání her.
  10:02

Deník Jomiuri s odkazem na zdroje z vlády a organizačního výboru napsal, že jedním z opatření by mohlo být povinné testování na koronavirus metodou PCR nejen pro sportovce a členy výprav, ale i pro diváky. Omezen by také mohl být pohyb sportovců v olympijské vesnici či počet diváků na sportovištích.

Tokijská guvernérka detaily nekomentovala, ale uvedla, že tyto debaty jsou potřebné. „Pořádání olympijských a paralympijských her bude vyžadovat podporu a pochopení tokijských a japonských občanů. Proto musíme zracionalizovat, co se zracionalizovat dá, a zjednodušit, co se dá zjednodušit,“ řekla Koikeová.

V květnu člen koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru John Coates varoval, že v případě setrvalé hrozby koronavirové nákazy budou muset být tokijské hry hodně jiné než obvykle.

Olympijské hry v Tokiu budou o rok později
Olympijské hry v Tokiu budou o rok později

Olympijské hry byly odloženy z letošního léta na 23. července až 8. srpna příštího roku. Je to nejzazší termín, odklad o další rok už možný není.

Novým typem koronaviru se nakazilo více než 6,4 milionu lidí na světě a zhruba 380 tisíc s ním zemřelo. V Japonsku hlásili 17 tisíc nakažených a 900 úmrtí.

Autor: