Take-Two se pokusilo přetáhnout tvůrce Kerbal Space Program 2
zdroj: tisková zpráva

Take-Two se pokusilo přetáhnout tvůrce Kerbal Space Program 2

4. 6. 2020 10:06 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Vesmírná strategická simulace Kerbal Space Program 2 je jednou z mnoha her, které v nedávné době potkal nezvratný odklad. V jeho případě ale nejde jen o komplikace a průtahy spojené s koronavirem, investigativní novinář Jason Schreier ve svém článku pro Bloomberg popisuje, že je zřejmě cosi shnilého ve státě dánském. Respektive, u vydavatele a majitele práv na značku Kerbal Space Program, Take-Two.

Vývojářský tým Star Theory Games se na konci loňského roku dozvěděl, že z rozhodnutí vydavatele na vývoji Kerbal Space Program 2, na němž pracovali dva roky, už nadále pracovat nebudou. I kvůli tomu se studio ocitlo ve finančních problémech. Členům týmu nicméně v prosinci přistála ve schránkách na kariérní sociální síti LinkedIn překvapivá nabídka – pracovat na KSP2, ale v novém studiu zřízeném přímo společností Take-Two.

Zakladatelé Star Theory Games, Bob Berry a Jonathan Mavor, měli předtím jednat o odprodeji jejich studia vydavateli, nebyli ovšem spokojení s podmínkami navrhované smlouvy. Odebrání projektu pro ně bylo nepříjemné, ale pokoušeli se studio zachránit. Nabídka od Take-Two nicméně některé vývojáře zaujala a zhruba třetina z nich včetně šéfa studia a kreativního ředitele ji přijala.

Star Theory strávilo dva měsíce vymýšlením nových prototypů a návrhů, které chtěli jiným vydavatelům předvést na Game Developers Conference v březnu. Byli koneckonců nezávislým studiem, které za sebou ale už má úspěšné projekty. Jenže – přišla pandemie. Vydavatelé ve vidině ekonomické krize seškrtili rozpočty a Star Theory Games museli zavřít.

Více než polovina tehdejších členů studia se tak přidala k nově založenému studiu Intercept Games pod Take-Two. Ne všichni ale z myšlenky na práci v korporátu jásají. Patrick Meade, inženýr ze Star Theory byl jedním z těch, kteří se rozhodli nabídku odmítnout.

„Pracoval jsem v malém studiu, kde moje práce měla velký dopad na výsledek. To by ve velké firmě prostě nebylo možné,“ vyjádřil Meade obavu, že tým přijde o kreativní svobodu. A také o možné finanční bonusy v případě úspěchu. Postup Take-Two je navíc vcelku nestandardní.

Podle tvůrců přitom vývoj Kerbal Space Program 2 postupoval na poměry herního průmyslu velmi hladce. Na loňském Gamescomu hra vyvolala pozitivní ohlasy, Take-Two poté odsouhlasilo posun vydání o půl roku, aby do ní tvůrci mohli přidat ještě více nového obsahu. Až do oznámení o tom, že byl Star Theory projekt odebrán a náborových zpráv na LinkedIn, prý podle vývojářů nic nenaznačovalo tomu, že by se něco mělo pokazit.

Vývoj Kerbal Space Program 2 tak pokračuje pod hlavičkou nově založeného studia Intercept s vydavatelem Take-Two. I kvůli koronaviru bylo jeho vydání odložené na podzim roku 2021.

Nejnovější články