Menu
MotherClub.cz
Dětské hry

Cukr, káva, limonáda: Hra, ke které potřebujete jen partu dětí, místo a dobrou náladu

Martina Mádlová

Martina Mádlová

4. 6. 2020

Klasická dětská hra, kterou hrál snad každý. Kdo se pohne, má smůlu. Nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Jen partu dětí a dostatečný prostor. Jak se hraje cukr, káva, limonáda?

Cukr, káva, limonáda je hra vhodnější do venkovního prostředí spíše než domů a je k ní potřeba více dětí. Ve dvou nebo ve třech to velká zábava nebude. Kde jich je málo, mohou se přidat klidně i dospělí. A kde se vzala? To nikdo přesně neví. Každopádně ji uvádí ve svých dílech i Jaroslav Foglar pod názvem „Na trapery“.

Pravidla hry Cukr, káva, limonáda

Pravidla hry jsou naprosto jednoduchá. Musíte sehnat partu kamarádů a přidat se mohou klidně i dospělí. Vyberte si dostatečně velké, volné prostranství a vyberte jednoho, který bude předříkávat. Můžete vybrat rozpočítáváním nebo toho, kdo se přihlásí.

Vybraný hráč se postaví zády daleko před ostatní hráče, kteří si stoupnou na startovní čáru. Vyvolávač začne předříkávat ono známé: „Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum.“ Během toho musí ostatní děti rychle běžet k volajícímu. Jakmile však vykřikování hesla dokončí, rychle se otáčí směrem k ostatním. Kdo nestihne včas zastavit a vyvolávající dítě ho uvidí, má smůlu. Musí se vrátit zpět na startovní čáru. Hráč, který předříkává, se pak otočí zase zády a začne s předříkáváním nanovo. Takto hra pokračuje až do doby, než se někdo dotkne jeho zad a vystřídá na pozici.

Hru si můžete ještě trošku ztížit tím, že přes cestu vedou různé překážky, které hráči musí oběhnout, přeskočit apod. Cesta se protáhne, bude těžší a zároveň i zábavnější.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Cukr, káva, limonáda: Hra, ke které potřebujete jen partu dětí, místo a dobrou náladu